RESTORATION COURSE
# SOLVED PROBLEMS FOR IICRC WATER RESTORATION COURSE
**1. What is the most critical course of action in restorative drying?**
- CORRECT ANSWER: to respond quickly
**2. What is the standard care for water restoration professionals developed by the restoration industry
entitled?**
- CORRECT ANSWER: IICRC S500
**3. To help protect technicians from the many hazards associated with contaminated water losses
restorers need to have ready access to several items. These items protect for all:**
- CORRECT ANSWER: potential exposures to the body
**4. Respiratory protection regulations state that the employer must provide:**
- CORRECT ANSWER: medical evaluations fit testing and training
**5. As a minimum medical requirement technicians performing water damage restoration services
need medical consultation with their:**
- CORRECT ANSWER: primary health care physician for appropriate immunizations
**6. The contract clearly states the agreement between the building owner and the restoration
contractor. The form specifies who is responsible for payment and the terms of:**
- CORRECT ANSWER: payment and should be signed before work begins
**7. The most common safety hazards associated with water damaged structures results in:**
- CORRECT ANSWER: slips and falls
, **8. Federal regulations apply to the handling of:**
- CORRECT ANSWER: lead-based paint and asbestos
**9. After safety concerns have been addressed and the initial water source has been stopped, the
restorer must complete an evaluation of the water's migration through the structure. During this
process the restorer inspects all:**
- CORRECT ANSWER: potentially affected areas
**10. The ultimate goal is to find the edge of water migration which moves in a three-dimensional path
through the structure. This is accomplished across carpeted surfaces using a:**
- CORRECT ANSWER: moisture sensor and across most hard surfaces using a moisture meter non-
penetrating moisture meter
**11. Water from a clean source with no substantial risk of causing sickness or discomfort is said to
be:**
- CORRECT ANSWER: category 1 clean water
**12. What has a significant degree of chemical biological and or physical contamination?**
- CORRECT ANSWER: Category 2
**13. When water intrusion results from a grossly unsanitary source or carries:**
- CORRECT ANSWER: pathogenic disease causing agents it is said to be Category 3
**14. Worker and occupant health and safety are the first priority on every sewage loss. Areas affected
by Category 3 water intrusion are marked and posted as potentially hazardous:**
- CORRECT ANSWER: (no answer provided)
**15. When resistance is encountered and performing proper services in a category 3 water loss
becomes a challenge restorers:**
- CORRECT ANSWER: stop work immediately and prevent liability