̦̣ Clinical Pharmacology
12th Edition by Susan
̦̣ M. Ford
Page 1
,1. A nursing
̦̣ instructor
̦̣ is preparing a teaching plan for a group̦̣ of nursing
̦̣ students
̦̣ abouț̣
pharmacology. When describing this topic, the instructor ̦̣ wou ld
̦̣ focu s
̦̣ the discu ssion
̦̣ on
which of the following as an essential aspect?
A) Drug̦̣ name
B) Drug̦̣ class
C) Drug̦̣ action
D) Drug̦̣ source ̦̣
Ans: C
Feedback:
Pharmacology is the study ̦̣ of drugs
̦̣ and their action on living organisms. Thus,̦̣ an
essential aspect of pharmacology is drug̦̣ action. An understanding
̦̣ of the drug̦̣ name,
drug̦̣ class, and drug̦̣ source ̦̣ is important, buț̣ the most critical aspect related to
pharmacology is how the drug̦̣ acts in the body.
2. A nursing
̦̣ student
̦̣ is preparing to administer a prescribed drug̦̣ to a patient. The student ̦̣
reviews information abouț̣ the drug̦̣ and its actions. Which of the following would ̦̣ be the
best choice for obtaining this information? Select all that apply.
A) Nursing ̦̣ instructor
̦̣
B) Nurse ̦̣ assigned to the patient
C) Clinical drug̦̣ reference
D) Prescribing health care provider
E) Clinical pharmacist
Ans: C, E
Feedback:
Although ̦̣ the nursing ̦̣ student
̦̣ can ask the nursing
̦̣ instructor,
̦̣ the nurse
̦̣ assigned to the
patient, and the prescribing health care provider for information abouț̣ the drug, ̦̣ the best
choices for drug̦̣ information would ̦̣ inclu de
̦̣ an appropriate dru g
̦̣ reference and the
clinical pharmacist.
3. When describing the variouș̣ types of medications to a group̦̣ of nursing̦̣ students,
̦̣ a
nursing
̦̣ instru ctor
̦̣ wou ld
̦̣ identify which of the following as a sou rce
̦̣ for deriving
medications? Select all that apply.
A) Plants
B) Synthetic sources
̦̣
C) Mold
D) Minerals
E) Animals
Ans: A, B, C, D, E
Feedback:
Medications are derived from natural ̦̣ sources,
̦̣ for example, plants, molds, minerals, and
animals, as well as created synthetically in a laboratory.
Page 2
,Test Bank for Roach's Introductory
̦̣ Clinical Pharmacology 12th Edition by Susan
̦̣ M. Ford
4. Which of the following names may be assigned to a drug̦̣ during ̦̣ the process of
development? Select all that apply.
A) Chemical name
B) Official name
C) Pharmacologic name
D) Trade name
E) Nonproprietary name
Ans: A, B, D, E
Feedback:
Throughou
̦̣ ț̣ the process of development, drugs
̦̣ may have several names assigned to
them including
̦̣ a chemical name, a generic (nonproprietary) name, an official name, and
a trade or brand name.
5. A drug̦̣ may be classified by which of the following? Select all that apply.
A) The chemical type of the drug's ̦̣ active ingredient
B) The way the drug̦̣ is used
̦̣ to treat a specific condition
C) The generic name of the drug̦̣
D) The trade name of the drug̦̣
E) The nonproprietary name of the drug̦̣
Ans: A, B
Feedback:
A drug̦̣ may be classified by the chemical type of the active ingredient or by the way it is
used
̦̣ to treat a particular
̦̣ condition. Generic, trade, and nonproprietary refer to how a
drug̦̣ is named.
6. A group̦̣ of nursing
̦̣ students
̦̣ are reviewing information abouț̣ the process of drug̦̣
development in the United States. The students ̦̣ demonstrate understanding
̦̣ of this
process when they identify that which of the following categories are assigned by the
Food and Drug̦̣ Administration to newly approved drugs? ̦̣ Select all that apply.
A) Metabolite
B) Noncontrolled substance
̦̣
C) Prescription
D) Nonprescription
E) Controlled substance
̦̣
Ans: C, D, E
Feedback:
Once drugs ̦̣ are approved for use, ̦̣ the FDA assigns the drug̦̣ to one of the following
categories: prescription, nonprescription, or controlled substance.
̦̣ Metabolite refers to
the inactive form of the drug. ̦̣ Noncontrolled su bstance
̦̣ is a term that is not used.
̦̣
Page 3
, Test Bank for Roach's Introductory
̦̣ Clinical Pharmacology 12th Edition by Susan
̦̣ M. Ford
7. hich of the following would ̦̣ be most important for the nurse ̦̣ to do to ensure ̦̣ the safe
use
̦̣ of prescription drugs ̦̣ in the institutional
̦̣ setting? Select all that apply.
A) Administering drugs ̦̣
B) Monitoring clients for drug̦̣ effects
C) Prescribing drugs ̦̣
D) Evaluating ̦̣ clients for toxic effects
E) Educating
̦̣ clients/caregivers abouț̣ drugs ̦̣
Ans: A, B, D, E
Feedback:
In the institutional ̦̣ setting, the nurse's ̦̣ role to ensure ̦̣ safe use
̦̣ of prescription drugs ̦̣
includeș̣ administering dru gs,
̦̣ monitoring dru g
̦̣ effects, evalu ating
̦̣ for toxic effects, and
educating
̦̣ clients and caregivers abou t
̦̣ dru gs.
̦̣
8. The nurse̦̣ is helping a client review a prescription from the health care provider. When
examining the prescription, which of the following would ̦̣ the nurse
̦̣ expect to find
documented?
̦̣ Select all that apply.
A) Name of the drug̦̣
B) Dosage of the drug̦̣
C) Route
̦̣ of drug̦̣ administration
D) Times of drug̦̣ administration
E) Licensed prescriber's signature ̦̣
Ans: A, B, C, D, E
Feedback:
The prescription must ̦̣ contain the client's name, the name of the drug,̦̣ the dosage, the
method and times of administration, and the signature ̦̣ of the licensed health care
provider prescribing the drug. ̦̣
9. After teaching a group̦̣ of nursing ̦̣ students
̦̣ abouț̣ nonprescription drugs, ̦̣ the nursing ̦̣
instructor
̦̣ determines that the teaching was su ccessfu
̦̣ l
̦̣ when the stu dents
̦̣ identify which
of the following? Select all that apply.
A) They require ̦̣ a licensed health care provider's signature. ̦̣
B) They are referred to as over-the-counter ̦̣ dru gs.
̦̣
C) They can be taken withouț̣ risk to the client.
D) They have certain labeling requirements. ̦̣
E) They should ̦̣ be taken only as directed on the label.
Ans: B, D, E
Feedback:
Nonprescription drugs ̦̣ are often referred to as over-the-counter ̦̣ (OTC) drugs. ̦̣ They do
not require̦̣ a prescription (a licensed health care provider's signatu re)
̦̣ bu t
̦̣ do not come
withouț̣ risk to the client. The federal government has imposed labeling requirements ̦̣ of
OTC drugs ̦̣ and they shou ld
̦̣ only be taken as directed on the label u nless
̦̣ u nder
̦̣ the
supervision
̦̣ of a health care provider.
Page 4