PRINCIPLES AND TECHNIQUES 7TH EDITION
BY JOEN IANNUCCI & LAURA JANSEN HOWERTON
CHAPTERS 1 - 35 | COMPLETE
,Chapter 01: Radiation History
xo xo xo
Iannucci: Dental Radiography, 7th Edition
xo xo xo xo
MULTIPLE CHOICE xo
1. Radiation is defined as xo xo xo
a. a form of energy carried by waves or streams of particles.
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
b. a beam of energy that has the power to penetrate substances and record image
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
shadows on a receptor. xo xo xo
c. a high- xo
energy radiation produced by the collision of a beam of electrons with ametal t
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
arget in an x-ray tube. xo xo xo xo
d. a branch of medicine that deals with the use of x-rays.
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
ANSWER: A xo
Radiation is a form of energy carried by waves or streams of particles. An x-
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
ray is a beam ofenergy that has the power to penetrate substances and record image shadows
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo x
on a receptor.
o xo xo
X-radiation is a high- xo xo xo
energy radiation produced by the collision of a beam of electrons with ametal target in an x-
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
ray tube. Radiology is a branch of medicine that deals with the use of
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
x-rays.
DIF: Recall REF: Page 2 OBJ: 1 xoxoxo xo x o
TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristics of x-radiation
x o xo xo xo xo xo xo xo
MSC: NBDHE, 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs | NBDHE, 2.1 Principles of radiophysicsa
x o xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
nd radiobiology
xo
2. A radiograph is defined as
xo xo xo xo
a. a beam of energy that has the power to penetrate substances and record image
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
shadows on a receptor. xo xo xo
b. a picture on film produced by the passage of x-rays through an object or body.
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
c. the art and science of making radiographs by the exposure of an image receptor to
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
x-rays.
d. a form of energy carried by waves or a stream of particles.
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
ANSWER: B xo
An x- xo
ray is a beam of energy that has the power to penetrate substances and record image shadows
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo x
on a receptor. A radiograph is a picture on film produced by the passage of x-
o xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
rays through an object or body. Radiography is the art and science of making dental images b
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
y theexposure of a receptor to x-
xo xo xo xo xo xo xo
rays. Radiation is a form of energy carried by waves or streams of particles.
x o xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
DIF: Comprehension REF: Page 2 xoxoxo xo
OBJ: 1TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristics of x
xo xo x o xo xo xo xo xo xo xo
-radiation
MSC: NBDHE, 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs | NBDHE, 2.1 Principles of radiophysicsa
x o xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
nd radiobiology
xo
3. Your patient asked you why dental images are important. Which of the following is the
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
correct response? xo
a. An oral examination with dental images limits the practitioner to what is seen
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
clinically.
, b. Dental images are not a necessary component of comprehensive patient care.
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
d.Many dental diseases are typically discovered only through the use of dent
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
alimages. xo
ANSWER: D xo
An oral examination without dental images limits the practitioner to what is seen clinically. Ma
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
ny dental diseases and conditions produce no clinical signs and symptoms. Dental imagesare a
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
necessary component of comprehensive patient care. Many dental diseases are typically discov
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
ered only through the use of dental images.
xo xo xo xo xo xo xo
DIF: Application REF: Page 2 OBJ: 2 xoxoxo xo x o
TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristics of x-radiation
x o xo xo xo xo xo xo xo
MSC: NBDHE, 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs | NBDHE, 2.5 General
x o xo xo xo xo xo xo xo xo xo
4. The x-ray was discovered by
xo xo xo xo
a. Heinrich Geissler xo
b. Wilhelm Roentgen xo
c. Johann Hittorf xo
d. William Crookes xo
ANSWER: B xo
Heinrich Geissler built the first vacuum tube in 1838. Wilhelm Roentgen discovered the
xo xo xo xo xo xo xo xo x o xo xo xo
x-
ray on November 8, 1895. Johann Hittorf observed in 1870 that discharges emitted from the
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
negative electrode of a vacuum tube traveled in straight lines, produced heat, and resultedin a
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
greenish fluorescence. William Crookes discovered in the late 1870s that cathode rays were
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
streams of charged particles. xo xo xo
DIF: Recall REF: Page 2 OBJ: 4 xoxoxo xo x o
TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristics of x-radiation
x o xo xo xo xo xo xo xo
MSC: NBDHE, 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs | NBDHE, 2.5 General
x o xo xo xo xo xo xo xo xo xo
5. Who exposed the first dental radiograph in the United States using a live person?
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
a. Otto Walkoff xo
b. Wilhelm Roentgen xo
c. Edmund Kells xo
d. Weston Price xo
ANSWER: C x o
Otto Walkoff was a German dentist who made the first dental radiograph. Wilhelm Roentgen
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
was a Bavarian physicist who discovered the x-
xo xo xo xo xo xo xo
ray. Edmund Kells exposed the first dental radiograph in the United States using a live person
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
. Price introduced the bisecting technique in 1904.
xoxoxo xo xo xo xo xo xo
DIF: Recall REF: Page 4 OBJ: 5 xoxoxo xo x o
TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristics of x-radiation
x o xo xo xo xo xo xo xo
MSC: NBDHE, 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs | NBDHE, 2.5 General
x o xo xo xo xo xo xo xo xo xo
6. Current fast radiographic film requires
xo xo xo xo
% less exposure time than the initial exposuretimes used in 1920.
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
a. 33
b. 98
c. 73
, d. 2
ANSWER: D xo
Current fast radiographic film requires 98% less exposure time than the initial exposure times
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
used in 1920.
xo xo
DIF: Comprehension REF: Page 5 xoxoxo xo
OBJ: 6TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristics of x
xo xo x o xo xo xo xo xo xo xo
-radiation
MSC: NBDHE, 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs | NBDHE, 2.5 General
x o xo xo xo xo xo xo xo xo xo
7. Who modified the paralleling technique with the introduction of the long-cone technique?
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
a. C. Edmund Kells xo xo
b. Franklin W. McCormack xo xo
c. F. Gordon Fitzgerald
xo xo
d. Howard Riley Raper xo xo
ANSWER: C xo
C. Edmund Kells introduced the paralleling technique in 1896. Franklin W. McCormack rein
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
troduced the paralleling technique in 1920. F. Gordon Fitzgerald modified the parallelingtech
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
nique with the introduction of the long-
xo xo xo xo xo xo
cone technique. This is the technique currently used. Howard Riley Raper modified the bisec
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
ting technique and introduced the bite-wing technique in 1925.
xo xo xo xo xo xo xo xo
DIF: Recall REF: Page 4 OBJ: 7 xoxoxo xo x o
TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristics of x-radiation
x o xo xo xo xo xo xo xo
MSC: NBDHE, 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs | NBDHE, 2.5 General
x o xo xo xo xo xo xo xo xo xo
8. Which of the following is an advantage of digital imaging?
xo xo xo xo xo xo xo xo xo
a. Increased patient radiation exposure xo xo xo
b. Increased patient comfort xo xo
c. Increased speed for viewing images xo xo xo xo
d. Increased chemical usage xo xo
ANSWER: C xo
Patient exposure is reduced with digital imaging. Digital sensors are more sensitive to x-
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
rays than film. Digital sensors are rigid and bulky, causing decreased patient comfort. The ima
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
ge from digital sensors is uploaded directly to the computer and monitor without the need for
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
chemical processing. This allows for immediate interpretation and evaluation. The image from
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
digital sensors is uploaded directly to the computer and monitor without the need for chemical
xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo xo
processing.
DIF: Comprehension REF: Page 6 xoxoxo xo
OBJ: 7 TOP: CDA, RHS, I.B.2. Demonstrate basic knowledge of digi
xo xo x o xo xo xo xo xo xo xo
tal radiography
xo
MSC: NBDHE, 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs | NBDHE, 2.5 General
x o xo xo xo xo xo xo xo xo xo
9. Which discovery was the precursor to the discovery of x-rays?
xo xo xo xo xo xo xo xo xo
a. Beta particles xo
b. Alpha particles xo
c. Cathode rays xo
d. Radioactive materials xo
ANSWER: C xo