RADIATION PROTECTION IN MEDICALRADIOGRAPHY 9TH EDITION
x x x x x
ByMaryAlice Statkiewicz Sherer
x x x
, TABLEOF CONTENT x
Chapter1. Introduction to Radiation Protection
x x x x
Chapter 2. Radiation: Types,Sources, and Doses Received
x x x x x x
Chapter 3. Interaction of X-Radiation with Matter
x x x x x x x
Chapter4. Radiation Quantitiesand Units Chapter
x x x x x
5. Radiation Monitoring x
Chapter 6. Overviewof Cell Biology
x x x x
Chapter7. Molecularand CellularRadiation Biology
x x x
Chapter 8. Early Tissue Reactions and Their Effects on Organ Systems Chapter9.
x x x x x x x x x x x
x Stochastic Effectsand Late Tissue Reactionsof Radiation in Organ Systems
x x x x j x x x x
Chapter10. Dose Limitsfor Exposureto Ionizing Radiation
x x x j x x
x Chapter 11. Equipment Design for Radiation Protection
x x x x x x
Chapter12. ManagementofPatientR adiation Dose During Diagnostic X-Ray
x j j x x x x
x Procedures
Chapter13. Radiation Safetyin ComputedTomographyand Mammography
x x x x
x Chapter 14. Managementof Imaging PersonnelRadiation Dose During
x x j x x x x
x Diagnostic X-RayProcedures x x
Chapter15. Radioisotopesand Radiation Protection
x x x
Chapter 01: Introduction to Radiation Protection x x
Sherer: Radiation Protection in Medical Radiography, x x x 9th Edition
MULTIPLE CHOICE
1. Consequences of ionization inhuman cells include x x x x
1. creation of unstable atoms. x jj x
2. production offree electrons. x x
3. creation ofhighly reactive free molecules (calledfreeradicals) capable
jjj x x x x
xof producing substances poisonous to the cell.
jj x x x
4. creation ofnew biologic molecules detrimental tothe living cell.
x x x x x x x x
5. injury to the cell that may manifest itself asabnormal function or loss offunction.
x x x x x x x x x x x x
6. production of low-energy x-ray photons. x x x x
a. 1,2, 3, and 4 only x x x x
b. 2,3, 4, and 5 only x x x x
c. 3,4, 5, and 6 only x x x x
d. All the options x x
ANS: D
,2. Which ofthe following xis aform ofradiation that is capable ofcreating
x x x x x x x x
x electrically charged particles by removing orbital electrons from the
x x x x x x x x
xatomofnormal matter through which it passes? x x x x
a. Ionizing radiation x
b. Nonionizing radiation x
c. Subatomic radiation x
d. Ultrasonic radiation x
ANS: A
3. Regarding exposure toionizing radiation, patients who areeducated tounderstand
x x x x x x x x
x the medical benefit
x of animaging procedure are more likely to
x x x x x x
a. assume asmall chance ofbiologic damage butnot suppress x x x x x x
anyradiation phobia they may have.
x x x x x
b. cancel their scheduled procedure because they arenot willing to assume
x x x x x x x x x
a small chance of biologic
x x damage. x x x
c. suppress anyradiation phobia but not risk asmall chance x x x jjj x x x
ofpossible biologic damage.
x x x
d. suppress anyradiation phobia andbewilling to assume a smallx x x x x x x
chance ofpossible biologic damage.
x x jj x x
ANS: D
4. The millisievert (mSv) isequal to
x x x x x
a. 1/10 of a sievert. x x x
b. 1/100 of a sievert. x x x
c. 1/1000 of a sievert. x x x
d. 1/10,000 of a sievert. x x x
ANS: C
5. The advantages of the BERT method are
x x x x x x
1. BERT doesnot imply radiation risk; it is simply ameans forcomparison.
x x x x x x x x x
2. BERT emphasizes that radiation is aninnate partofthe environment.
x x x x j x
3. BERT provides ananswerthat is easyfor the patient tocomprehend.
x x x x x x x
a. 1and 2 only x x
b. 1and 3 only x x
c. 2and 3 only x x
d. All the options x x
ANS: D x
6. Ifapatient asksa radiographer x x x aquestion about howmuch radiation he orshe x x x x x
will receive from aspecific
x x x x x-ray procedure, the x x
radiographer
x can
a. respond byusing an estimation based on the comparison ofradiation
x x jj jjj jjj x x
received from the x-ray to natural
x background radiation
x x x x x x
received.
b. avoid thepatient’s question bychanging the subject.
x x x x x x
c. tell the patient that it is unethical to discuss such concerns.
x x x x x x x x x x x
d. refuse toanswer thequestion andrecommend that heorshe speakw ith the
x x x x x j x
referring physician.
x
ANS: A x
7. Whyshould the selection of technical exposure factors for allmedical
x x x x x x x x
imaging procedures always follow
x ALARA?
x x
a. So that referring physicians ordering imaging procedures donothave
jjj x x x x x
to accept responsibility for patient radiation safety.
x x x x x x x
b. Sothat radiographers and radiologists donot have toaccept responsibility for
j x x x x x x x
, patient radiation safety. x x
c. Because radiation- i nduced cancer doesnot appearto have afixed threshold, that
x jj x x x x x x x
is, a doselevel below which aperson would have no chance of developing this
x x j x x x x x x x x x x
disease. x
d. Because radiation- i nduced cancerdoeshave adoselevel at w hich individuals
x jjj x x x jj x
would have achance ofdeveloping this disease.
x x x x x x
ANS: C x
8. The cardinal principles
x x x ofradiation protection include which ofthe following?
j x x x x
a. Time
b. Distance
c. Shielding
d. All the options x x
ANS: D x
9. In a hospital setting,
jj which of the following professionals is expressly charged bythe
x x x jjj x x x x x x
hospital administration with being directly responsible for the execution,
x x x x x x x x x
xenforcement, and maintenance of the ALARA program? x x x x x
a. Assistant administrator of the facility x j x
b. Chief of staff x x
c. Radiation Safety Officer x x
d. Student radiologic x x technologist
ANS: C x
10. Why is a question concerning theamount ofradiation apatient will receive
j x x x x x x
during aspecific x-ray procedure difficult
x x to answer? x x x x
1. Because the received doseis specified in a number ofdifferent units ofmeasure.
x x x x x x x jjj x x x
2. Because the scientific units for radiation dosearenormally not comprehensible by
x x x x x x x x
apatient. x
3. Because the patient should not receive anyinformation about radiation dose.
x x x x x x x x x
a. 1and 2 only x x
b. 1and 3 only x x
c. 2and 3 only x x
d. All the options x x
ANS: A x
11. X-raysareaform ofwhich x x x ofthe following kinds ofradiation?
x x x
a. Environmental
b. Ionizing
c. Internal
d. Nonionizing
ANS: B x
12. What unit is used to measure radiation exposure in the metric International System
x x x x x x x x x x x
ofUnits?
x
a. Coulomb perkilogram x
b. Milligray
c. Millisievert
d. Sievert
ANS: A x
13. What organizationwas founded in 2007 that continues their pursuit to raise awareness of the
x x x x x x x x x x x x x
xneed for dose reductionprotocols bypromotingpediatric-specified scanprotocols to be used
x x x x x x x x
xfor bothradiology and non-radiology users ofCT?
x x x x x
a. U.S.Foodand Drug Administration x x x