b b b b b
PrinciplesandTechniques6th Edition
b b b b b
byJoen Iannucci&LauraJansenHowerton
b b b b b b b
Chapters1-35 |Complete
b b b b b b
,Chapter 01: Radiation History
b b b
Iannucci:DentalRadiography,6thEdition
b b b b
MULTIPLE CHOICE b
1. Radiation is defined as b b b
a. a form of energy carried by waves or streams of particles.
b b b b b b b b b b
b. a beam of energythat has the power to penetrate substances and record image
b b b b b b b b b b b b b
shadows on a receptor.
b b b b
c. a high-energy radiation produced by the collision of a beam of electrons with ametal
b b b b b b b b b b b b b b
btarget in an x-raytube. b b b b
d. a branch of medicine that deals with the use of x-rays.
b b b b b b b b b b
ANSWER: A b
Radiation is a form of energy carried by waves or streams of particles. An x-ray is a beam ofenergy
b b b b b b b b b b b b b b b b b b b
that has the power to penetrate substances and record image shadows on a receptor.
b b b b b b b b b b b b b b
X-radiation is a high-energy radiation produced bythe collision of a beam of electrons with ametal b b b b b b b b b b b b b b b b
target in an x-raytube. Radiologyis a branch of medicine that deals with the use of
b b b b b b b b b b b b b b b b b
x-rays.
DIF: Recall REF: Page 2 OBJ: 1 bb b b b
TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristics of x-radiation
b b b b b b b b
MSC: NBDHE, 2.0 Obtainingand InterpretingRadiographs |NBDHE, 2.1 Principles of radiophysicsand
b b b b b b b b b b b b b
radiobiology
b
2. A radiograph is defined as
b b b b
a. a beam of energythat has the power to penetrate substances and record image
b b b b b b b b b b b b b
shadows on a receptor.
b b b b
b. a picture on film produced bythe passage of x-rays through an object or body.
b b b b b b b b b b b b b b
c. the art and science of making radiographs by the exposure of an image receptor tox-
b b b b b b b b b b b b b b b
rays.
d. a form of energy carried by waves or a stream of particles.
b b b b b b b b b b b
ANSWER: B b
An x-ray is a beam of energy that has the power to penetrate substances and record image shadows
b b b b b b b b b b b b b b b b b
on a receptor. A radiograph is a picture on film produced bythe passage of x-rays through an object
b b b b b b b b b b b b b b b b b b b
or body. Radiographyis the art and science of making dental images bytheexposure of a receptor to
b b b b b b b b b b b b b b b b b b b
x-rays. Radiation is a form of energy carried by waves or streams of particles.
b b b b b b b b b b b b b b
DIF: Comprehension REF: Page 2 OBJ: 1 bb b b b
TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristics of x-radiation
b b b b b b b b b
MSC: NBDHE, 2.0 Obtainingand InterpretingRadiographs |NBDHE, 2.1 Principles of radiophysicsand
b b b b b b b b b b b b b
radiobiology
b
3. Your patient asked you why dental images are important. Which of the following is the
b b b b b b b b b b b b b b
correct response?
b b
a. An oral examination with dental images limits the practitioner to what is seen
b b b b b b b b b b b b
clinically. b
b. All dental diseases and conditions produce clinical signs and symptoms.
b b b b b b b b b
, c. Dental images are not a necessarycomponent of comprehensive patient care. b b b b b b b b b b
d. Manydental diseases are typicallydiscovered only through the use of dental
b b b b b b b b b b b
images.
b
ANSWER: D b
An oral examination without dental images limits the practitioner to what is seen clinically. Many
b b b b b b b b b b b b b b
dental diseases and conditions produce no clinical signs and symptoms. Dental imagesare a necessary
b b b b b b b b b b b b b b b
component of comprehensive patient care. Many dental diseases are typically discovered only
b b b b b b b b b b b b
through the use of dental images.
b b b b b b
DIF: Application REF: Page 2 OBJ: 2 bb b b b
TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristicsof x-radiation
b b b b b b b b
MSC: NBDHE, 2.0 Obtainingand Interpreting Radiographs |NBDHE, 2.5 General
b b b b b b b b b b
4. The x-ray was discovered by
b b b b
a. Heinrich Geissler b
b. Wilhelm Roentgen b
c. Johann Hittorf b
d. William Crookes b
ANSWER: B b
Heinrich Geissler built the first vacuum tube in 1838. Wilhelm Roentgen discovered the
b b b b b b b b b b b b
x-ray on November 8, 1895. Johann Hittorf observed in 1870 that discharges emitted from the
b b b b b b b b b b b b b b
negative electrode of a vacuum tube traveled in straight lines, produced heat, and resultedin a
b b b b b b b b b b b b b b b b
greenish fluorescence. William Crookes discovered in the late 1870s that cathode rays were
b b b b b b b b b b b b b
streams of charged particles.
b b b b
DIF: Recall REF: Page 2 OBJ: 4 bb b b b
TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristicsof x-radiation
b b b b b b b b
MSC: NBDHE, 2.0 Obtainingand Interpreting Radiographs |NBDHE, 2.5 General
b b b b b b b b b b
5. Who exposed the first dental radiograph in the United States using a live person?
b b b b b b b b b b b b b
a. Otto Walkoff b
b. Wilhelm Roentgen b
c. Edmund Kells b
d. Weston Price b
ANSWER: C b
Otto Walkoff was a German dentist who made the first dental radiograph. Wilhelm Roentgenwas a
b b b b b b b b b b b b b b b
Bavarian physicist who discovered the x-ray. Edmund Kells exposed the first dental radiograph in
b b b b b b b b b b b b b b
the United States using a live person. Price introduced the bisecting technique in 1904.
b b b b b b b bbb b b b b b b
DIF: Recall REF: Page 4 OBJ: 5 bb b b b
TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristicsof x-radiation
b b b b b b b b
MSC: NBDHE, 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs |NBDHE, 2.5 General
b b b b b b b b b b
6. Current fast radiographic film requires b b b b % less exposure time than the initial exposure
b b b b b b b
times used in 1920.
b b b b
a. 33
b. 98
c. 73
, d. 2
ANSWER: D b
Current fast radiographic film requires 98% less exposure time than the initial exposure timesused
b b b b b b b b b b b b b b
in 1920.
b b
DIF: Comprehension REF: Page 5 OBJ: 6 bb b b b
TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristics of x-radiation
b b b b b b b b b
MSC: NBDHE, 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs |NBDHE, 2.5 General
b b b b b b b b b b
7. Who modified the parallelingtechnique with the introduction of the long-cone technique?
b b b b b b b b b b b
a. C. Edmund Kells b b
b. Franklin W. McCormack b b
c. F.Gordon Fitzgerald b b
d. Howard RileyRaper b b
ANSWER: C b
C. Edmund Kells introduced the paralleling technique in 1896. Franklin W. McCormack
b b b b b b b b b b b
reintroduced the parallelingtechnique in 1920. F. Gordon Fitzgerald modified the paralleling
b b b b b b b b b b b b
technique with the introduction of the long-cone technique. This is the technique currently used.
b b b b b b b b b b b b b b
Howard Riley Raper modified the bisecting technique and introduced the bite-wing technique in
b b b b b b b b b b b b b
1925.
b
DIF: Recall REF: Page 4 OBJ: 7 bb b b b
TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristicsof x-radiation
b b b b b b b b
MSC: NBDHE, 2.0 Obtainingand Interpreting Radiographs |NBDHE, 2.5 General
b b b b b b b b b b
8. Which of the followingis an advantage of digital imaging?
b b b b b b b b b
a. Increased patient radiation exposure b b b
b. Increased patient comfort b b
c. Increased speed for viewing images b b b b
d. Increased chemical usage b b
ANSWER: C b
Patient exposure is reduced with digital imaging. Digital sensors are more sensitive to x-rays than
b b b b b b b b b b b b b b
film. Digital sensors are rigid and bulky, causing decreased patient comfort. The image from digital
b b b b b b b b b b b b b b b
sensors is uploaded directly to the computer and monitor without the need for chemical processing.
b b b b b b b b b b b b b b b
This allows for immediate interpretation and evaluation. The image fromdigital sensors is uploaded
b b b b b b b b b b b b b b
directly to the computer and monitor without the need for chemicalprocessing.
b b b b b b b b b b b b
DIF: Comprehension REF: Page 6 OBJ: 7 bb b b b
TOP: CDA, RHS, I.B.2. Demonstrate basic knowledge of digital radiography
b b b b b b b b b b
MSC: NBDHE, 2.0 Obtainingand Interpreting Radiographs |NBDHE, 2.5 General
b b b b b b b b b b
9. Which discovery was the precursor to the discovery of x-rays?
b b b b b b b b b
a. Beta particles b
b. Alpha particles b
c. Cathode rays b
d. Radioactive materials b
ANSWER: C b