CORRECT ANSWERS
Question:
1. What is otitis media?
Answer:
Common childhood illness, also called ear infection Not always accompanied by actual infection
Question:
2. tympanic membrane
Answer:
Separates middle ear from external auditory canal
Question:
3. Eustachian tube
Answer:
Helps to equalize pressure in the middle ear with atmospheric pressure Provides route for infectious
organisms
Question:
4. What often precedes otitis media?
Answer:
Upper respiratory infection (URI)
Question:
5. What causes serous otitis media?
Answer:
Occurs when obstruction of eustachian tube is prolonged Negative pressure causes serous fluid to move
from capillaries into middle ear space
Question:
6. What causes acute otitis media? What happens?
Answer:
Typically follows URI Edema impairs drainage, causing mucus, serous fluid to accumulate Excellent
environment for bacteria growth
Question:
7. What happens with chronic otitis media?
Answer:
It involves permanent perforation of tympanic membrane
Question:
8. What causes chronic otitis media?
Answer:
Result of recurrent acute otitis media May result from trauma, other diseases
,Question:
9. What can chronic otitis media cause ?
Answer:
Cholesteatoma May cause conductive hearing loss Marginal perforation
Question:
10. What is cholesteatoma?
Answer:
Small cyst caused by chronic otitis media
Question:
11. How is marginal perforation repaired in chronic otitis media?
Answer:
Tympanoplasty
Question:
12. What are the RF for otitis media?
Answer:
Age < 2 years Participating in group care setting Seasonal allergies Exposure to poor air quality
Question:
13. What can help to prevent otitis media for infants and children?
Answer:
Breast feed for greater than or equal to 12 months if possible Bottle feed in upright position Keep up to
date with immunizations Avoid air pollution, especially second-hand smoke Use small daycare or private
child care
Question:
14. Clinical manifestations of otitis media in an adult
Answer:
Decreased hearing in affected ear Complaints of snapping or popping Tympanic membrane: decreased
motility, bulging; severe pressure differences (may cause acute pain, hemorrhage, rupture of tympanic
membrane or round window) Hemotympanum
Question:
15. Clinical manifestations of acute otitis media in children
Answer:
Acute onset of ear pain Redness of tympanic membrane on otoscopy Middle ear effusion Diarrhea,
vomiting, fever Pulling at eat in infants & young children Irritability, acting out Awakens crying at night
Question:
16. What is recurrent otitis media?
Answer:
Greater than or equal to 3 episodes within 6 months or greater than or equal to 4 episodes in 12 months
Question:
17. Recurrent otitis media is increased in _
, Answer:
Children of parents who smoke Children who go to daycare centers
Question:
18. Recurrent otitis media is more common in children with _
Answer:
Down's syndrome Cleft palate
Question:
19. Serous otitis media is NOT treated with _
Answer:
Antibiotics
Question:
20. Serious otitis media treatment
Answer:
Just evaluated periodically for presence of acute otitis media, generally improves within 3 months
Question:
21. Serious otitis media is associated with
Answer:
Hearing loss & cochlear damage, follow up with audiologist
Question:
22. What does a normal tympanic membrane look like?
Answer:
Pearly gray, transparent, mobile, neutral position
Question:
23. What will the Tympanic Membrane look like with Otis Media?
Answer:
Red, reduced mobility, fluid or blood, bulging or retraction of tympanic membrane Yellow or white
tympanic membrane
Question:
24. What will tympanic membrane look like in otitis media with effusion
Answer:
Amber-colored tympanic membrane
Question:
25. What are the treatment options for otitis media?
Answer:
Myringotomy Antibiotic therapy
Question:
26. What does a myringotomy do?