AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. List two material criteria that will allow penetrant testing to be successfully accomplished.
Answer:
The surface must be reasonably non-porous and smooth.
Question:
2. Can penetrant testing be used to accurately measure depths of cracks?
Answer:
No
Question:
3. What are the six steps in a penetrant test.
Answer:
SURFACE PREPARATION Penetrant Application Excess Penetrant Removal Developer Application
Inspection Post Test Cleaning
Question:
4. List three reasons why proper preparation is essential to a successful penetrant test.
Answer:
Contaminants may obstruct penetrant from discontinuities. Contaminants may cause non-relevant
indications Foreign materials will contaminate penetrant tanks Coatings or plating must be removed.
Question:
5. What are the three criteria for cleaners
Answer:
Must be able to remove contaminants Must be compatible with material being tested Must not become a
contaminant itself.
Question:
6. Generally, what must be done with coatings or platings prior to a penetrant test
Answer:
it must be removed
Question:
7. Why must mechanical methods of cleaning be avoided
Answer:
the grit/sand may dislocate or cover some defects. (no grit blasting, grinding, machining)
Question:
8. What must be done if a surface was mechanically cleaned
Answer:
acid was or etching
, Question:
9. Why must acids or acid base cleaners be throughly removed or neutralized before applying fluorescent
penetrants
Answer:
acid will destroy the penetrants ability to fluoresce.
Question:
10. What are the four methods of penetrant application
Answer:
immersion, brushing, spraying, pouring or dip on
Question:
11. how long should a part remain immersed in penetrant when using the immersion or dipping method
Answer:
only long enough to completely cover the surface
Question:
12. how is a penetrant drawn into a discontinuity
Answer:
capillary action
Question:
13. what are two ways of determining proper dwell (penetration) time
Answer:
part or penetrant material manufacture experimentation
Question:
14. what must be done if penetrant is allowed to dry on the part being tested? Why?
Answer:
completely reclean the part and reprocess. penetrant residue in discontinuities may prevent penetration of
new penetrant.
Question:
15. what are four factors that must be observed when determining dwell time
Answer:
type discontinuity(defect) temperature size penetrant sensitivity
Question:
16. what are the temperature limitations for a penetrant test
Answer:
40F-125F when too cold penetrant will not flow into the part, becomes viscious. when too hot florescent
will flow across the part and won't glow as bright.
Question:
17. when should exes surface penetrant be removed