ACTUAL QUESTIONS AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. What are the 8 Principles of Public Health Nursing? Of the 8 principles of public health nursing - what is
a priority principle for community health?
Answer:
Equity, Social justice, Participation, Efficiency, Effectiveness, Acceptability, Affordability, &
Accessibility
Question:
2. Who are the main influencers of the history of public health?
Answer:
Lemuel Shattuck, Dorothea Dix, Clara Barton, Lillian Wald, Mary Breckinridge, Florence Nightengale
Question:
3. What are the achievements of public health (CDC) in the 20th century?
Answer:
Vaccinations, Motor vehicle safety, Safer workplaces, Control of infectious diseases, Decline in coronary
heart disease and stroke deaths, Safer/healthier foods, Healthier mothers & babies, Family planning,
Fluoridation of drinking water, Recognition of tobacco as a health hazard
Question:
4. Think of examples of social determinants of health. How do these differ from health disparities?
Compare positive versus negative social determinants of health
Answer:
Social Determinants of Health - social conditions in which people live and work Health Disparities -
differences in healthcare and health outcomes experienced by one population compared with another;
frequently associated w/ race/ethnicity and socioeconomic status Positive - Support networks, Culture,
Education, Social Status/Income, Home/work environment Negative - Gender, Social Status/Income,
Education, Availability of services, Home/work environment
Question:
5. What are the Healthy People 2020 overarching goals and examples of how to achieve these goals? What
are examples of how to achieve these goals? Which overarching goal is priority and why?
Answer:
1) Attain high-quality, longer lives free of preventable disease, disability, injury, and premature death.
2) Achieve health equity, eliminate disparities, and improve the health of all groups.
3) Create social and physical environments that promote good health for all.
4) Promote quality of life, healthy development, and healthy behaviors across all life stages.
5) Engage leadership, key constituents, and the public across multiple sectors to take action and design
policies that improve the health and well-being of all.
Creating a setting, working toward, and achieving more specific goals to attain these goals
The first goal - promote longer, high-quality lives
, Question:
6. What are the core functions of the government?
Answer:
Assess healthcare problems, Intervene by developing relevant healthcare policies that provide access to
services, Ensure that services are delivered and outcomes are achieved
Question:
7. What is the overall goal of public health?
Answer:
Reduction of disease through prevention & improvement of health in the community, both nationally and
internationally
Achieve the greatest good for the greatest number of people
Question:
8. Define and give examples of health disparities What health disparities can be modified?
Answer:
Health Disparities - differences in healthcare and health outcomes experienced by one population
compared with another; frequently associated w/ race/ethnicity and socioeconomic status EX: Poverty,
Environmental threats, Inadequate access to healthcare, Educational inequalities, Race/ethnicity, Gender,
Sexual orientation, Disability status, Geographic location
Education, Access to healthcare, Location
Question:
9. What is the focus of Community health nursing? Give examples
Answer:
Strategies that create healthy environmental, social, and economic conditions in which populations may
thrive; PRIMARY PREVENTION
Education - exercise, diet, nutrition, safety, VACCINATIONS
Question:
10. What does the government regulate and which agencies are involved?
Answer:
Food/Drugs/Devices (FDA), Occupational Health (OSHA), Environment (EPA); Overall is US
Department of Health and Human Services
Question:
11. How are public health departments funded?
Answer:
Tax funds
Question:
12. What are the goals of the Patient Protection and Affordable Care Act?
Answer:
Improve the quality and accessibility of healthcare while reducing its cost
Question:
13. Give examples of politics influencing public health policy.