CORRECT ANSWERS
Question:
1. Types of Microbes
Answer:
1. bacteria (2 nm)
2. fungi (20 nm)
3. protozoa (50 nm)
4. archaea
5. microscopic algae
6. viruses
7. multicellular parasites
Question:
2. Elements of Nomenclature
Answer:
-name is italicized or underlined
1. Genus: capitalized
2. Species epithet: lowercase
Question:
3. Robert Hooke
Answer:
-"little boxes"
-observed cells for the first time in 1665 with crude microscope
Question:
4. Van Leeuwenhoek
Answer:
-"animalcules"
-observed rain water, own feces & material scraped from teeth in late 1600s
Question:
5. Spontaneous Generation
Answer:
-originally explained origin of tiny living things
-hypothetical process in which some forms of life can spontaneously arise from nonliving matter
Question:
6. Francesco Redi
Answer:
-tried, but failed, to disprove spontaneous generation
-gauze covered jar with meat did not contain maggots
, Question:
7. Biogenesis
Answer:
claim that living cells can only arise from preexisting living cells
Question:
8. Louis Pasteur
Answer:
-French scientist
-provided evidence against spontaneous generation (boiled broth, swan-neck container)
-contributions: microorganisms can be present in nonliving matter & microbial life can be destroyed by
heat
Question:
9. Aseptic techniques
Answer:
-basis formed by Louis Pasteur
-techniques that prevent contamination by unwanted microorganisms
-standard practice in lab/medical procedures
-1st & most important thing to learn as microbiologist
Question:
10. Pasteurization
Answer:
-process of heating a liquid (milk, wine, beer) just enough to kill most of the bacteria that cause spoilage
Question:
11. The Golden Age of Microbiology
Answer:
-1857-1914
-included Germ Theory, Joseph Lister, Ignaz Semmelweiss, Robert Koch
Question:
12. Germ Theory
Answer:
-theory that microorganisms cause disease (not punishment, demons, or vapors)
Question:
13. Joseph Lister
Answer:
-English surgeon
-applied Germ Theory to medical procedures
-used phenol (carbolic acid) to kill bacteria, dramatically reduced infection & death
Question:
14. Ignaz Semmelweiss