Y11 Y11 Y11 Y11 Y11 Y11 Y11 Y11 Y11 JY11
Bank
Chapter 12: Anxiety and Related Disorders
Y11 Y11 Y11 Y11 Y11
Halter: Varcarolis’s Canadian Psychiatric Mental Health Nursing, 2nd Edition
Y11 Y11 Y11 Y11 Y11 Y11 Y11 Y11
MULTIPLE CHOICE Y11
1. A nurse wants to teach alternative coping strategies to a patient experiencing severe
Y11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
anxiety. Which action should the nurse perform first?
JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY11
a. Verify the patient’s learning style. JY11 JY11 JY11 JY11
b. Lower the patient’s current anxiety. JY11 JY11 JY11 JY11
c. Create outcomes and a teaching plan. JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
d. Assess how the patient uses defence mechanisms. JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
ANS: B J Y 1 1
A patient experiencing severe anxiety has a markedly narrowed perceptual field and
JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY11
difficulty attending to events in the environment. A patient experiencing severe anxiety
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
will not learn readily. Determining preferred modes of learning, devising outcomes,
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1
and constructing teaching plans are relevant to the task, but are not the priority
JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
measure. The nurse has already assessed the patient’s anxiety level. Use of defence
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
mechanisms does not apply. JY11 JY11 JY11
DIF: Cognitive Level: Apply (Application) JY11 JY11 JY11
TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity JY11 JY1 1 J Y1 1 JY11 JY11 JY11
2. Which is an intermediate indicator of the nursing outcome of anxiety self-control?
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY11
a. Maintains adequate sleep JY11 JY11
b. Monitors intensity of a nNx i eR
t y IGB.CM
c. Controls anxiety response
U S NT o JY11
JY11
JY11
JY11
JY11
Y1 Y1
J Y1
Y1
1
Y
J
1 Y
J
1 Y
J
1
d. Uses relaxation techniques to lower anxiety
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
ANS: C J Y 1 1
Intermediate indicators of the nursing outcome anxiety self-control are controls
JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
anxiety response and maintains role performance. Maintains adequate sleep, monitors
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
intensity of anxiety and uses relaxation techniques to lower anxiety, are short term
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1
indicators of the outcomes of anxiety self-control.
JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY1 1 JY11
DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension) JY11 JY11 JY11
TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity JY11 JY11 J Y1 1 JY11 JY11 JY11
3. A patient experiencing moderate anxiety says, “I feel undone.” An appropriate
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
response for the nurse would be which of the following?
JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
a. “What would you like me to do to help you?” JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1
b. “Why do you suppose you are feeling anxious?” JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
c. “I’m not sure I understand. Give me an example.”
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
d. “You must get your feelings under control before we can continue.”
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1
ANS: J Y 1 1 C
,Varcarolis's Canadian Psychiatric Mental Health Nursing 2nd Edition Halter Tes
Y11 Y11 Y11 Y11 Y11 Y11 Y11 Y11 Y11 JY11
Bank
Increased anxiety results in scattered thoughts and an inability to articulate clearly.
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
Clarifying helps the patient identify thoughts and feelings. Asking the patient why
JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
he or she feels anxious is nontherapeutic; the patient likely does not have an
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
answer. The patient may be unable to determine what he or she would like the nurse
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
to do in order to help. Telling the patient to get his or her feelings under control is
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY1 1 JY11
a directive the patient is probably unable to accomplish.
JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
DIF: Cognitive Level: Apply (Application) JY11 JY11 JY11
TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity JY11 JY1 1 J Y1 1 JY11 JY11 JY11
4. A patient fearfully runs from chair to chair, crying, “They’re coming! They’re
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
coming!” The patient does not follow the staff’s directions or respond to verbal
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY11
interventions. The initial nursing intervention of highest priority is to do which of
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
the following?
JY11
a. Provide for the patient’s safety JY11 JY11 JY11 JY11
b. Encourage clarification of feelings JY11 JY11 JY11
c. Respect the patient’s personal space JY11 JY11 JY11 JY11
d. Offer an outlet for the patient’s energy JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
ANS: A J Y 1 1
Safety is of highest priority because the patient experiencing panic is at high risk for
JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
self-injury related to increased nongoal-directed motor activity, distorted perceptions,
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
and disordered thoughts. Offering an outlet for the patient’s energy can occur when
JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
the current panic level subsides. Respecting the patient’s personal space is a lower
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
priority than safety. Clarification of feelings cannot take place until the level of
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
anxiety is lowered. JY11 JY11
DIF: Cognitive Level: Analyze (Analysis) JY11 JY11 JY11
TOP: Nursing Process: PlNanUnR
inSg I NG TB.C oM J Y1 1 J Y1 1
MSC: Client Needs: Safe Effective Care Environment
J Y1 1 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
5. A patient fearfully runs from chair to chair, crying, “They’re coming! They’re
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
coming!” The patient does not follow the staff’s directions or respond to verbal
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY11
interventions. Which nursing diagnosis has the highest priority? JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY11 JY11
a. Fear
b. Risk for injury JY11 JY11
c. Self-care deficit JY11
d. Disturbed thought processes JY11 JY11
ANS: B J Y 1 1
A patient experiencing panic-level anxiety is at high risk for injury related to
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
increased nongoal-directed motor activity, distorted perceptions, and disordered
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
thoughts. Data are not present to support a nursing diagnosis of self-care deficit or
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
disturbed thought processes. JY11 JY11
The patient may have fear, but the risk for injury has a higher priority.
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
DIF: Cognitive Level: Analyze JY11 JY11 JY11
(Analysis) TOP: Nursing Process: JY11 JY11 JY11
Diagnosis/Analysis
MSC: Client Needs: Safe Effective Care Environment
J Y1 1 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
,Varcarolis's Canadian Psychiatric Mental Health Nursing 2nd Edition Halter Tes
Y11 Y11 Y11 Y11 Y11 Y11 Y11 Y11 Y11 JY11
Bank
6. A patient checks and rechecks electrical cords related to an obsessive thought that the
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
house may burn down. The nurse and patient explore the likelihood of an actual
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY1 1 JY1 1 JY11 JY11 JY1 1
fire. The patient states this event is not likely. This counselling demonstrates
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY11
principles of which of the following? JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
a. Flooding
b. Desensitization
c. Relaxation technique JY11
d. Cognitive restructuring JY11
ANS: D J Y 1 1 J Y 1 1
Cognitive restructuring involves the patient in testing automatic thoughts and
JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY1 1 JY11 JY1 1 JY11
drawing new conclusions. Desensitization involves graduated exposure to a feared
JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
object. Relaxation training teaches the patient to produce the opposite of the stress
JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY1 1 JY11 JY11
response. Flooding exposes the patient to a large amount of an undesirable stimulus
JY1 1 JY1 1 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
in an effort to extinguish the anxiety response.
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension) JY11 JY11 JY11
TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity JY11 JY1 1 J Y1 1 JY11 JY11 JY11
7. A patient undergoing diagnostic tests says, “Nothing is wrong with me except a
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
stubborn chest cold.” The spouse reports the patient smokes, coughs daily, lost
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
15 pounds, and is easily fatigued. Which defence mechanism is the patient
JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY1 1 JY1 1 JY1 1 JY11 JY1 1 JY11
using?
a. Displacement
b. Regression
c. Projection
d. Denial
ANS: D NURSINGTB.CoM
J Y 1 1 J Y 1 1
Denial is an unconscious blocking of threatening or painful information or feelings.
JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
Regression involves using behaviours appropriate at an earlier stage of psychosexual
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
development. Displacement shifts feelings to a more neutral person or object.
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
Projection attributes one’s own unacceptable thoughts or feelings to another.
JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension) JY11 JY11 JY11
TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity JY11 JY11 J Y1 1 JY11 JY11 JY11
8. A patient with an abdominal mass is scheduled for a biopsy. The patient has
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
difficulty understanding the nurse’s comments and asks, “What do you mean? What
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
are they going to do?” Assessment findings include tremulous voice, respirations 28,
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY11
and pulse 110. What is the patient’s level of anxiety?
JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY1 1 JY11 JY1 1 JY11
a. Mild
b. Moderate
c. Severe
d. Panic
ANS: B J Y 1 1
Moderate anxiety causes the individual to grasp less information and reduces
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
problem-solving ability to a less-than-optimal level. Mild anxiety heightens attentionJY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
and enhances problem solving. Severe anxiety causes great reduction in the
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1
perceptual field. Panic-level anxiety results in disorganized behaviour.
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1
, Varcarolis's Canadian Psychiatric Mental Health Nursing 2nd Edition Halter Tes
Y11 Y11 Y11 Y11 Y11 Y11 Y11 Y11 Y11 JY11
Bank
DIF: J Y 1 1 J Y 1 Cognitive Level: Understand (Comprehension)
1 JY11 JY11 JY11
TOP: J Y 1 1 J Y 1 1 Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiological Integrity
JY11 JY11 J Y1 1 JY11 JY11 JY11
9. A patient preparing for surgery has moderate anxiety and is unable to
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
understand preoperative information. Which nursing intervention is most
JY1 1 JY11 JY1 1 JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY1 1
appropriate?
a. Reassure the patient that all nurses are skilled in providing postoperative care.
JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
b. Present the information again in a calm manner using simple language.
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
c. Tell the patient that staff is prepared to promote recovery.
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
d. Encourage the patient to express feelings to family. JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
ANS: B J Y 1 1 J Y 1 1
Giving information in a calm, simple manner will help the patient grasp the important
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
facts. Introducing extraneous topics as described in the distracters will further scatter
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
the patient’s attention.
JY11 JY1 1
DIF: J Y 1 1 J Y 1 1 Cognitive Level: Apply (Application) JY11 JY11 JY11
TOP: J Y 1 1 J Y 1 1 Nursing Process: Implementation JY11 JY1 1 J Y 1 1 J Y 1 1 MSC: J Y 1 1 Client Needs: Psychosocial JY11 JY11 JY1 1
Integrity
10. A patient is experiencing moderate anxiety. The nurse encourages the patient to talk
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
about feelings and concerns. What is the rationale for this intervention?
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1
a. Offering hope allays and defuses the patient’s anxiety. JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
b. Concerns stated aloud become less overwhelming and help problem solving begin. JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
c. Anxiety is reduced by focusing on and validating what is occurring JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
in the environment.
JY11 JY11
d. Encouraging patients to explore alternatives increases the sense of control and JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
lessens anxiety. JY11
ANS: B J Y 1 1
All principles listed are valid, but the only rationale directly related to the
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY1 1 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
intervention of assisting the patient to talk about feelings and concerns is the one
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
that states that concerns spoken aloud become less overwhelming and help
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY1 1
problem solving begin. JY11 JY11
DIF: J Y 1 1 J Y 1 Cognitive Level: Understand (Comprehension)
1 JY11 JY11 JY11
TOP: J Y 1 1 J Y 1 1 Nursing Process: Implementation MSC: JY11 JY11 J Y 1 1 J Y 1 1 J Y 1 1 Client Needs: Psychosocial JY11 JY11 JY11
Integrity
11. A nurse assesses a patient with a tentative diagnosis of generalized anxiety disorder.
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
Which question would be most appropriate for the nurse to ask?
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY1 1 JY11 JY11
a. “Have you been a victim of a crime or seen someone badly injured or killed?”
JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
b. “Do you feel especially uncomfortable in social situations involving people?”
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY1 1 JY11 JY11
c. “Do you repeatedly do certain things over and over again?”
JY1 1 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
d. “Do you find it difficult to control your worrying?”
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
ANS: D J Y 1 1
Patients with generalized anxiety disorder frequently engage in excessive worrying.
JY1 1 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
They are less likely to engage in ritualistic behaviour, fear social situations, or have
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
been involved in a highly traumatic event.
JY11 JY11 JY11 JY11 JY11 JY11
DIF: Cognitive Level: Apply (Application) JY11 JY11 JY11
TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity JY11 JY11 J Y1 1 JY11 JY11 JY11