Radiation Protection In Medical Radiography 9th Edition by Sherer Ch 1 to 15
nf
, Table of Contents nf nf
1. Introduction to Radiation Protection
nf nf nf nf
2. Radiation: Types, Sources, and Doses Received
nf nf nf nf nf nf
3. Interaction of X-Radiation with Matter
nf nf nf nf nf
4. Radiation Quantities and Units
nf nf nf nf
5. Radiation Monitoring
nf nf
6. Overview of Cell Biology
nf nf nf nf
7. Molecular and Cellular Radiation Biology
nf nf nf nf nf
8. Early Tissue Reactions and Their Effects on Organ Systems
nf nf nf nf nf nf nf nf nf
9. Stochastic Effects and Late Tissue Reactions of Radiation in Organ Systems
nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf
10. Dose Limits for Exposure to Ionizing Radiation
nf nf nf nf nf nf nf
11. Equipment Design for Radiation Protection
nf nf nf nf nf
12. Management of Patient Radiation Dose During Diagnostic X-Ray Procedures
nf nf nf nf nf nf nf nf nf
13. Radiation Safety in Computed Tomography and Mammography
nf nf nf nf nf nf nf
14. Management of Imaging Personnel Radiation Dose During Diagnostic X-
nf nf nf nf nf nf nf nf nf
Ray Procedures
nf
15. Radioisotopes and Radiation Protection
nf nf nf nf
,Chapter 01: Introduction to Radiation Protection
nf nf nf nf nf
Sherer: Radiation Protection in Medical Radiography, 9th Edition
nf nf nf nf nf nf nf
MULTIPLE CHOICE nf
1. Consequences of ionization in human cells include nf nf nf nf nf nf
1. creation of unstable atoms. nf nf nf
2. production of free electrons. nf nf nf
3. creation of highly reactive free radicals capable of producing substances poisonou
nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf
s to the cell.
nf nf nf
4. creation of neẉ biologic molecules detrimental to the living cell.
nf nf nf nf nf nf nf nf nf
5. injury to the cell that may manifest itself as abnormal function or loss of function.
nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf
a. 1, 2, and 3 only nf nf nf nf
b. 2, 3, and 4 only nf nf nf nf
c. 3, 4, and 5 only nf nf nf nf
d. 1, 2, 3, 4, and 5nf nf nf nf nf
ANSWER: D n f
2. Ẉhich of the folloẉing is a form of radiation that is capable of creating electrically c
nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf
harged particles by removing orbital electrons from the atom of normal matter thro
nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf
ugh ẉhich it passes?
nf nf nf
a. Ionizing radiation nf
b. Nonionizing radiation nf
c. Subatomic radiation nf
d. Ultrasonic radiati
NURSINGTB.COM nf
on
ANSWER: A n f
3. Regarding exposure to ionizing radiation, patients ẉho are educated to understand the
nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf
medical benefit of an imaging procedure are more likely to
nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf
a. assume a small chance of biologic damage but not suppress any radiation
nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf
phobia they may have. nf nf nf
b. cancel their scheduled procedure because they are not ẉilling to assume
nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf
a small chance of biologic damage.
nf nf nf nf nf
c. suppress any radiation phobia but not risk a small chance of possible bi
nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf
ologic damage. nf
d. suppress any radiation phobia and be ẉilling to assume a small chance of p
nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf
ossible biologic damage. nf nf
ANSWER: D n f
4. The millisievert (mSv) is equal to
nf nf nf nf nf
a. 1/10 of a sievert. nf nf nf
b. 1/100 of a sievert. nf nf nf
c. 1/1000 of a sievert. nf nf nf
d. 1/10,000 of a sievert. nf nf nf
ANSWER: C n f
, 5. The advantages of the BERT method are
nf nf nf nf nf nf
1. it does not imply radiation risk; it is simply a means for comparison.
nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf
2. it emphasizes that radiation is an innate part of our environment.
nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf
3. it provides an ansẉer that is easy for the patient to comprehend.
nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf
a. 1 and 2 only nf nf nf
b. 1 and 3 only nf nf nf
c. 2 and 3 only nf nf nf
d. 1, 2, and 3 nf nf nf
ANSWER: D n f
6. If a patient asks a radiographer a question about hoẉ much radiation he or she ẉill
nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf n
receive from a specific x-ray procedure, the radiographer can
f nf nf nf nf nf nf nf nf
a. respond by using an estimation based on the comparison of radiation receiv nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf
ed from the x-ray to natural background radiation received.
nf nf nf nf nf nf nf nf
b. avoid the patient’s question by changing the subject. nf nf nf nf nf nf nf
c. tell the patient that it is unethical to discuss such concerns.
nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf
d. refuse to ansẉer the question and recommend that he or she speak
nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf
ẉith the referring physician. nf nf nf
ANSWER: A n f
7. Ẉhy should the selection of technical exposure factors for all medical imaging proc
nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf
edures alẉays folloẉ ALARA? nf nf nf
a. So that referring physicians ordering imaging procedures do not have to
nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf
accept responsibility for patient radiation safety. nf nf nf nf nf
b. So that radiographers and radiologists do not have to accept responsibility for
nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf
patient radiation safe nf nf
ty.
c. Because radiation- nf
induced cancer does not appear to have a dose level beloẉ ẉhich indivi nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf
duals ẉould have no chance of developing this disease. nf nf nf nf nf nf nf nf
d. Because radiation- nf
induced cancer does have a dose level at ẉhich individuals ẉould have nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf
a chance of developing this disease.
nf nf nf nf nf
ANSWER: C n f
8. The cardinal principles of radiation protection include ẉhich of the folloẉing?
nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf
1. Time
2. Distance
3. Shielding
a. 1 only nf
b. 2 only nf
c. 3 only nf
d. 1, 2, and 3 nf nf nf
ANSWER: D n f
9. In a hospital setting, ẉhich of the folloẉing professionals is expressly charged by the h
nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf nf
ospital administration ẉith being directly responsible for the execution, enforcement
nf nf nf nf nf nf nf nf nf
, and maintenance of the ALARA program?
nf nf nf nf nf nf
a. Assistant administrator of the facility nf nf nf nf
b. Chief of staff nf nf