CORRECT ANSWERS
Question:
1. air powder polishing is used where
Answer:
supra and subgingival sodium bicarbonate is supra only
Question:
2. mechanism of APP
Answer:
powder+pressurized air+ water = slurry
Question:
3. types of powder used
Answer:
sodium bicarbonate alumminum trihydroxide glycine erythritol (what we use)
Question:
4. erythritol powder
Answer:
smallest particle size can be used around implants /restorations anticariogenic, antibiofilm and antioxident
safe for supra and sub gingival twice as effective stain removal as glycine safe for all patients
Question:
5. sodium bicarbonate powder and contraindications
Answer:
supra gingival stain removal blood ph conditoins restorations root surfaces
Question:
6. sub gingival use of APP
Answer:
standard nozzle of perio flow (4-9 mmm) erythitol or glycine powder only
Question:
7. indications for APP
Answer:
biofilm and stain ortho sealant prep bonding prep root detoxification
Question:
8. advantages of APP
Answer:
removes stain less work more comfortable for patient
, Question:
9. contraindications for airpowder
Answer:
do not use for patients with respiratory complications immunocompromised communicable disease end
stage renal, addisons, crushings potassium supplements, antidiuretics, or corticosteroids hypertension
Question:
10. facial emphysema
Answer:
air trapped in soft tissues of the face
Question:
11. angles of APP
Answer:
3-5 mm from tooth, mid to top of tooth, smiley motion 5-6 sec posterior- 80 degrees incisors- 60 degrees
occlusal- 90 degrees
Question:
12. ethics
Answer:
branch of philosophy, moral problems, omrality, judgemment
Question:
13. jurisprudence
Answer:
philosophy of law
Question:
14. morals
Answer:
morals of right and wrong in relation to human actions
Question:
15. values
Answer:
beliefs and attitudes of an individual
Question:
16. teleology
Answer:
consequentialist end justify the means utilitarian
Question:
17. deontology
Answer:
obligations or duty "murder is always wrong" kantian ethics