CORRECT ANSWERS
Question:
1. Consider the use of smoke detectors for door release. The depth of the wall section above the door is 24
inches on one side of the doorway. The depth of the wall section above the door on the other side is 26
inches. Based on this, the most appropriate smoke detector installation according to NFPA 72 is _____?
Answer:
One smoke detector on the 26 inch side (NFPA 72 17.7.56.51)
Question:
2. Wall mounted telephone appliances shall be not less than _____ inches AFF?
Answer:
36 (NFPA 72 24.8.17)
Question:
3. Consider a control valve switch installed on a butterfly valve. The off normal signal shall be initiated
within _____ of the travel distance from the normal position?
Answer:
2 revolutions (NFPA 72 17.16.1.2)
Question:
4. Which of the following is an important contract provision? (Select Three) Contract price Profit margin
Payment terms Payment terms
Answer:
Contract price Payment terms Payment terms (Project management reference)
Question:
5. Which of the following is true regarding project specifications? (Select Three) They represent a legal
contract. They include General Clauses. They include Technical Instructions. They include the
architectural drawings.
Answer:
They represent a legal contract. They include General Clauses. They include Technical Instructions.
(Project management reference)
Question:
6. Consider a building which has 4 floors and multiple basements. The recommended coded signal for the
first floor is _____?
Answer:
2-1 (NFPA 72 Table A.10.11.4)
Question:
7. Consider a residential common area which is 30 feet x 50 feet which requires the use of strobes. The
strobes are ceiling mounted strobes. The ceiling is 10 feet AFF. A total of _____ strobe(s) rated at 30 cd
are required?
,Answer:
2 (NFPA 72 Table 18.5.5.4.1(a))
Question:
8. Consider a mechanical room which is 30 feet x 30 feet which requires the use of strobes. The strobes are
wall mounted strobes. A total of _____ strobe(s) rated at 34 cd are required?
Answer:
1 (NFPA 72 Table 18.5.5.4.1(a))
Question:
9. Consider the installation of a protected premises fire alarm system. All software and firmware shall be
protected against unauthorized access. Access by persons who have a specific responsibility for safety and
who are trained to operate the control unit should be considered Access Level _____?
Answer:
4 (NFPA 72 A.23.2.2.2)
Question:
10. Consider a 120 feet x 150 feet room which has a ceiling surface with beams which are 15 inches deep
and spaced at 4 feet apart. The ceiling is 14 feet AFF and level. The beams run the parallel to the 150 foot
length of the room. Based on this a total of _____ smoke detectors are required?
Answer:
20 (NFPA 72 17.7.3.2.4.2(1))
Question:
11. NFPA 72 requires that two way telephone communications service shall be capable of permitting the
simultaneous operation of any _____ telephone stations in a common talk mode?
Answer:
5 (NFPA 72.24.8.6)
Question:
12. The documentation for notification appliances shall identify acoustically distinguishable spaces (ADS)
when _____?
Answer:
Voice intelligibility is required (NFPA 72 7.3.4.4)
Question:
13. Consider a corridor which is 10 feet wide with a smooth and level ceiling. The maximum spacing
between spot type smoke detectors is _____ feet?
Answer:
41 (NFPA 72 Figure A.17.6.3.1.1.1(g))
Question:
14. According to the IBC, a _____ is not considered a Use Group I-1? Convalescent facility Alcohol and
drug center Halfway house Psychiatric hospital
Answer:
Psychiatric hospital (IBC 308)
, Question:
15. Consider speakers tapped at 1/8 watt and produce a sound level of 82 dBA at 10 feet. In order to
produce a sound level of 70 dBA at 80 feet, the speakers should be tapped at _____ watt?
Answer:
One half (NTC Brown Book)
Question:
16. Consider a building which has 4 floors and multiple basements. The recommended coded signal for the
second floor is _____?
Answer:
2-2 (NFPA 72 Table A.10.11.4)
Question:
17. Consider an area which has 10 air changes per hour. Based on this, spot type smoke detector spacing is
_____ feet?
Answer:
27 (NFPA 72 Table 17.7.6.3.3.2)
Question:
18. Consider a warehouse with 100 fixed temperature nonrestorable heat detectors installed. The heat
detectors were tested according to NFPA 72 on an annual basis for the 15 years since installation. During
the 16th year, a total of _____ heat detectors should be laboratory tested?
Answer:
2 (NFPA 72 Table 14.4.3.2(d)(3))
Question:
19. Consider a control valve switch installed on an outside stem and yoke valve. The off normal signal
shall be initiated within _____ of the travel distance from the normal position?
Answer:
One fifth (NFPA 72 17.16.1.2)
Question:
20. According to the IBC, a _____ is not considered a Use Group R-1? Motels (transient) Apartments
(nontransient) Hotels (transient) Boarding houses (transient)
Answer:
Apartments (nontransient) (IBC 308)
Question:
21. Consider an institutional area which is 20 feet x 30 feet which requires the use of strobes. The strobes
are wall mounted. A total of _____ strobes rated at 34 cd are required?
Answer:
1 (NFPA 72 Table 18.5.5.4.1(a))