CORRECT ANSWERS
Question:
1. health disparity
Answer:
Health outcomes and/or opportunities to achieve optimal health resulting from inequities
Question:
2. Equity
Answer:
treating everyone fairly
Question:
3. Equality
Answer:
treating everyone the same
Question:
4. Social Justice
Answer:
everyone deserves equal economic, political and social rights and opportunities
Question:
5. Example of health disparity
Answer:
Women having a higher chance for breast cancer than men is NOT one but an African American women
having a higher chance than a white woman is one
Question:
6. Epidemiology Transition
Answer:
Overtime, as a region develops, that area will prior go from infectious disease and transition into others
such as heart disease, cancer, or stroke
Question:
7. Age of Pestilence and Famine
Answer:
Mortality is high and fluctuating, life expectancy is low and variable, starvation and disease
Question:
8. Receding pandemics
Answer:
Lessening over time
, Question:
9. Man made and degenerative disease
Answer:
Long and slow decline
Question:
10. Leading cause of death, 1900
Answer:
pneumonia, tuberculosis, diarrhea
Question:
11. Leading cause of death 2000
Answer:
heart disease, cancer, stroke
Question:
12. Percentage of health care dollars spent on chronic conditions
Answer:
75%
Question:
13. ischemic stroke
Answer:
a type of stroke that occurs when the flow of blood to the brain is blocked, atherosclerosis
Question:
14. hemmoragic stroke
Answer:
High blood pressure (hypertension) blood vessel and artery damage due to clots and plaques
Question:
15. Highest risk cancer for male death
Answer:
Lung cancer (most deaths) - prostate (more cases)
Question:
16. Highest risk cancer for female death
Answer:
Lung cancer (most deaths) - breast cancer (more cases)
Question:
17. prostate cancer
Answer:
No primary prevention but can screen. Old age.