CORRECT ANSWERS
Question:
1. Statistics
Answer:
-The science of collecting, organizing and summarizing, and analyzing information in order to draw
conclusions
-Also, the study of data
Question:
2. Sampling can be done...
Answer:
With or without replacement
Question:
3. Benefits of Simple Random Sampling
Answer:
-DOES remove selection bias from sample
-DOES NOT affect the natural variability of data
-DOES NOT guarantee a representative sample
Question:
4. Quantitative Data
Answer:
-Data that are numerical and allow the use of arithmetic operations
-discreet and continuous data
Question:
5. Observational Study
Answer:
-A study that measures a characteristic in a sample WITHOUT controlling the experimental units or the
treatment
-Ex post study (after the fact) because the value of the characteristic had already been established
-Can determine association but not causation
-Ex. Height of students in a class
Question:
6. Experimental Design
Answer:
-A study that measures a characteristic in a sample WITH controlling the experimental units or the
treatment
-Ex. Weight gain of three females v. males while on high protein diet for one week
, Question:
7. Response Variable
Answer:
-A quantitative or qualitative variable that reflects the characteristic of interest
Question:
8. Relative Frequency
Answer:
-The percent, or proportion, of data in each category
-Frequency/sum of all frequencies
Question:
9. Cumulative Frequency
Answer:
-The sum of frequency up through, and including, the category of interest
-The number of observations less than or equal to the category value
Question:
10. Histogram
Answer:
-A graph of a set of data made the same way as a bar chart except
-The rectangles DO touch
-The value of each class is marked at the middle of each rectangle
Question:
11. Histogram (Continuous Data)
Answer:
-A graph of a set of data made the same way as a bar chart except:
-The rectangles DO touch
-The value of each class is marked at the left side of each rectangle
Question:
12. Stem-and-Leaf Plot
Answer:
-A graph to summarize continuous data by dividing each data point into a stem part and a leaf part and
listing these parts
-Is a histogram turned sideways with the data values listed instead of bars to show frequency
Question:
13. Skewed Right
Answer:
-The tail of the chart is on the right side of the peak
Question:
14. Skewed Left
Answer:
-The tail of the chart is on the left side of the peak