QUESTIONS AND CORRECT ANSWERS
Question:
1. The Epidemiologic Triad
Answer:
host, agent, environment people, other species, environment The environment around us and other species
affect out health
Question:
2. Environmental Contamination
Answer:
natural and not caused by humans. can be anthropogenic: caused by humans (pollution)
Question:
3. Greenhouse Effect
Answer:
natural situation in which heat is retained in Earth's atmosphere by carbon dioxide, methane, water vapor,
and other gases
Question:
4. Climate Change
Answer:
climate change means more extreme weather, food and water scarcity, and emerging diseases.
Question:
5. Water Quality
Answer:
Contaminants are both inorganic (As, Pb, Hg) and organic (carbon) contaminants. Waterborne illness
(Cryptosporidium: resistance to chlorine, Hep A, Cholera)
Question:
6. Eutrophication
Answer:
body of water receives excessive nutrients which leads to a overgrowth of algae, the algae dies and
decompose which depletes the oxygen in the water and the lack of oxygen kills the aquatic animals.
Question:
7. Bioaccumulation
Answer:
the accumulation of a toxic chemical in the tissue of a particular organism.
Question:
8. Biomagnification
, Answer:
a special type of bioaccumulation that occurs through the food chain. results in dramatically increasing
concentrations of a toxic chemical in the bodies of animals as you go up the food chain.
Question:
9. Ecosystem Services
Answer:
functions of natural Earth systems that give humans value for free (regulating services, supporting or
habitat services)
Question:
10. Regulating Services
Answer:
Help keep world climate and resources stable. Often invisible and taken for granted until disturbed.
(sequestering CO2, flood control, pollination, roadkill removal, biological control of insect pests)
Question:
11. Provisioning Services
Answer:
Material benefits from ecosystems. (drinking water, capture fisheries, medicinal plant families,
technologies inspired by animals)
Question:
12. Cultural Services
Answer:
non-material benefits from ecosystems. (tourism, recreation)
Question:
13. Supporting Services
Answer:
providing habitat for all organisms. maintaining biodiversity.
Question:
14. Value of Ecosystem Services
Answer:
$33 trillion/year
Question:
15. Factors that Degrade Ecosystem Services
Answer:
chemical contaminants, greenhouse gases, animal exploitation, urban development, biological factors.
Question:
16. Greenhouse Gases
Answer:
Carbon Dioxide (CO2) Mathane (CH4) Nitrous Oxide (N2O) Fluorinated Gases (3%)