CORRECT ANSWERS
Question:
1. The OT Practitioner is particularly concerned with muscle weakness when it prevents or inhibits the
client's ability to engage in meaningful occupations. The following are primary types of muscle actions,
except for:
Answer:
Isocentric contractions
Question:
2. An OT practitioner working with a client who has muscle weakness due to long-term hospitalization
may begin morning ADLs at the bedside, as opposed to the bathroom, to conserve energy and strength.
What is this an example of?
Answer:
Grading Down
Question:
3. Performing an activity analysis can help us to:
Answer:
All of these
Question:
4. Interventions used within the practice of occupational therapy are outlined in which broad component of
the Occupational Therapy Practice Framework (OTPF-4)?
Answer:
Process
Question:
5. Which of the following is not a similarity between therapeutic activity and therapeutic exercise
Answer:
Are dynamic activities utilized to improve functional performance
Question:
6. Which of the following statements is accurate regarding the use of physical agent modalities (PAMs)
according to the AOTA position paper on PAMs?
Answer:
Exclusive use of PAMs without direct application to occupational performance is not considered
occupational therapy.
Question:
7. Rheumatoid arthritis is a systemic disease affecting the entire body, unlike osteoarthritis, which attacks
individual joints. Osteoarthritis results in deterioration of the joint cartilage because of:
Answer:
All are correct.
,Question:
8. The synovial tissue that lines the joint becomes inflamed in rheumatoid arthritis. This is referred to as
synovitis and results in all but which of the following?
Answer:
Increased joint lubrication
Question:
9. All but which of the following extraarticular features can occur in patients with rheumatoid arthritis?
Answer:
Olfactory
Question:
10. Rheumatoid arthritis and osteoarthritis are two of the more than 100 conditions that make up the
rheumatic diseases. Arthritis conditions ____
Answer:
occurs in one of every four adults in the United States who has signs and symptoms of arthritis, increasing
to nearly 50% in persons over the age of 65.
Question:
11. Your client has been using a TENS unit as part of their intervention plan. They report they are having
good success at managing their symptoms. Which of the following symptoms does TENS address and
which theory does TENS utilize to address this symptom?
Answer:
Pain and Gate Control Theory
Question:
12. Which of the following would you say to a patient with arthritis?
Answer:
"Use your palms to push off a chair to help protect finger joints" and "Respect pain"
Question:
13. Which of the following is NOT an example of an Electrotherapeutic agent?
Answer:
Short Wave Diathermy (SWD)
Question:
14. Which of the following is an example for upgrading an activity to further challenge a client's attention?
Answer:
Changing the environment of the activity from the quiet therapy gym to a busy cafeteria
Question:
15. Which of the following describes an eccentric contraction?
Answer:
The muscle generates force that creates a change in the joint angle; however, during an eccentric
contraction the muscle belly is actually elongating, rather than shortening.
,Question:
16. Which of the following is not a recognized categorical type of occupational therapy intervention?
Answer:
Exercise
Question:
17. Heat is a physical agent modality that is often used for patients with arthritis. Which of the following is
not a benefit of applying heat to an arthritic patient?
Answer:
Decreased inflammation
Question:
18. A common hand deformity in rheumatoid arthritis includes which of the following?
Answer:
MP ulnar deviation and wrist radial deviation
Question:
19. In osteoarthritis, nodes or bony enlargements are commonly seen at the distal interphalangeal joints.
What are these nodes called?
Answer:
Heberden's nodes
Question:
20. Crepitus at the joint can be defined as:
Answer:
an audible or palpable crunching in the joint caused by the irregularity of opposing surfaces.
Question:
21. Only one of the following is true. Which one is it?
Answer:
Radiological findings can be utilized in establishing a diagnosis of rheumatoid arthritis.
Question:
22. Your reading orders on your next client, the orders read for the use of ___ to administer
anti-inflammatory medication to the patient's wrist due to swelling from carpal tunnel syndrome using
sound waves to facilitate the medication into the tissue. Which of the following is the correct name for this
treatment AND the correct device to administer the medication?
Answer:
Phonophoresis and Ultrasound
Question:
23. Ultrasound is capable of thermal and non-thermal application.
Answer:
True
, Question:
24. Avoiding MP ulnar deviation is an important joint protection principle in cases of rheumatoid arthritis.
To open a jar, the patient should be instructed to do which of the following?
Answer:
All of the above.
Question:
25. All but which of the following are joint protection principles?
Answer:
Pull objects instead of pushing them.
Question:
26. More than ______% of patients with rheumatoid arthritis will develop characteristic joint deformities.
Answer:
33
Question:
27. Your patient is describing to you a prior treatment modality they had utilized in a prior round of OT
sessions for an arthritic condition of the hand and wrist that resulted in bouts of swelling. They tell you
they had heat and cold used "at the same time but one after another." Which of the following are they
likely describing?
Answer:
Contrast Baths
Question:
28. Rheumatoid arthritis and osteoarthritis are two of the more than 100 conditions that make up the
rheumatic diseases. These conditions
Answer:
are the main reason that adults over the age of 65 visit a physician
Question:
29. A clinical symptom of rheumatoid arthritis in the acute stage includes which of the following?
Answer:
Hot and red joints
Question:
30. You are an experienced COTA working in an outpatient clinic; a new grad comes to you asking about
using Ultrasound on the next client they have. They are unsure of which settings to use; they are trying to
treat their client on a superficial heating level NOT deep heating. Which is the appropriate US parameter
for superficial use?
Answer:
3-MHz transducer setting
Question:
31. Heat is a physical agent modality that is often used for patients with arthritis. Which of the following is
not a benefit of applying heat to an arthritic patient