Exam Practice Test
2026/2027 | Questions,
Answers & Detailed
Rationales
Florida Nursing Home Administrator (FL NHA) – Verified Practice Questions
Licensure, Renewal, and Board Regulations
1) A licensee whose spouse is a member of the Armed Forces of the United States is
exempt from licensure renewal requirements under what condition?
A) Only if they place their license on inactive status
B) Because of their spouse's duties with the Armed Forces causing absence from the state
C) They are never exempt from licensure renewal requirements
D) None of the above
Correct Answer: B
Page 1
,A spouse of a member of the Armed Forces of the United States is exempt from licensure
renewal requirements, but only in cases of absence from the state because of their
spouse's duties with the Armed Forces.
2) An administrative complaint can only be filed within how many years from the
incident giving rise to the complaint?
A) 2 years
B) 4 years
C) 6 years
D) 8 years
Correct Answer: B
An administrative complaint can only be filed within 4 years from the incident giving rise to
a complaint, or within 4 years from when the incident is discovered or should have been
discovered.
3) The Board must be notified within what timeframe of a change of practice address
or home mailing address?
A) 2 days
B) 5 days
C) 10 days
D) 30 days
Correct Answer: A
The Board must be notified within 2 days of a change of practice address or home mailing
address.
Page 2
,4) What is the maximum amount of continuing education hours a licensee can receive
for acting as a preceptor for an Administrator-in-Training within any biennium?
A) 5 hours
B) 10 hours
C) 15 hours
D) 20 hours
Correct Answer: B
Any licensee who acts as a preceptor for an Administrator-in-Training and completes such
preceptorship within any biennium must be allowed 10 hours of continuing education
credit for that biennium.
5) The preceptor-applicant must attend how many hours of preceptor-training seminar
approved by the Board?
A) 3 hours
B) 4 hours
C) 6 hours
D) 8 hours
Correct Answer: C
The preceptor-applicant must attend a 6-hour preceptor-training seminar approved by the
Board within the three years immediately preceding the application.
6) An administrator of a facility operated exclusively for spiritual treatment is required
to be licensed as a nursing home administrator?
A) Yes, they must hold a valid license
B) No, they do not need to be licensed
Page 3
, C) Only if the facility has more than 60 beds
D) Only if they receive Medicare funding
Correct Answer: B
An administrator of any facility operated exclusively for treatment by spiritual means
through prayer and by the tenets of any organized church or religious denomination does
not need to be licensed as a nursing home administrator.
7) If an applicant does not pass both parts of the Nursing Home Administrators
Examination within what timeframe must they resubmit a license application?
A) 6 months
B) 12 months
C) 18 months
D) 24 months
Correct Answer: B
If an applicant does not pass both parts of the Nursing Home Administrators Examination
within 12 months, the applicant must resubmit a license application, meet current
licensing requirements, and pay all fees.
8) AHCA will not issue a license by endorsement to an applicant who:
A) Holds an active license in another state
B) Holds an inactive license in another state
C) Has practiced for 3 of the last 4 years
D) Has passed the national examination
Correct Answer: B
AHCA will not issue a license by endorsement to an applicant who holds an inactive license
in another state.
Page 4