BANK NEW UPDATE SOLUTION Athabasca
University
MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.
e2 e 2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
1) Thepurchasepriceof an entityincludes:
e2 e2 e2 e2 e2 e2
A) thefair market valueofthesubsidiary's net assets.e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
B) thefairmarketvalueofthesubsidiary'sshareholders'equityandthepurchaseprice
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
discrepancy. e2
C) thebook valueof thesubsidiary's shareholders' equityand goodwill.
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
D) thebookvalueofthe subsidiary's shareholders' equityand the acquisition differential.
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
Answer: D e 2
2) Onthedateof acquisition, consolidated shareholders'equityunder proprietarytheoryis equal to:
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
A) thesumoftheparent and subsidiary's shareholders'equities.
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
B) thesumoftheparent's shareholders'equityplusitsprorata share ofthesubsidiary's
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
shareholders' equity on the date of acquisition.
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
C) thesubsidiary'sshareholders'equity. e2 e2 e2
D) theparent'sshareholders'equity. e2 e2 e2
Answer: D e 2
3) Whenpreparingtheconsolidatedbalancesheet on thedateofacquisition, theparent's investment (in
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
subsidiary company) is:
e2 e2 e2
A) replacedwith 100% oftheassets and liabilities of the subsidiaryat book value. e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
B) replacedwith theparent's pro rata share oftheassets andliabilities ofthesubsidiaryat fair market e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
value. e2
C) replaced with 100%of theassets and liabilities of the subsidiaryat fair market value. e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
D) revaluedto fairmarket value. e2 e2 e2 e2
Answer: C e 2
4) Whentheparent forms anew subsidiary:
e2 e2 e2 e2 e2 e2
A) thereshould beno acquisition differential. e2 e2 e2 e2 e2
B) itshouldnotbeincluded inthecompany's consolidatedfinancialstatementsasthiswould
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
effectively be double-counting.
e2 e2 e2
C) push down accountingrules must befollowed. e2 e2 e2 e2 e2 e2
D) gain or loss will usuallyarise. e2 e2 e2 e2 e2
Answer: A e 2
5) Anynegative goodwill arisingon thedate of acquisition:
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
A) is recognized as aloss on thedate of acquisition.
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
B) isproratedamongtheparent company'sidentifiablenet assets.
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
C) shouldbeamortized overapredetermined period. e2 e2 e2 e2 e2 e2
1
, D) is recognized as a gain on thedate of acquisition.
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
Answer: D e 2
2
,6) Acompanyowningamajority(but lessthan 100%) ofanothercompany's votingshares on thedate of
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
acquisition should account for its subsidiary (in its consolidated balance sheet):
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
A) by including 100% of the fair market values of the subsidiary's net assets and accounting for any
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
unownedportionofthesubsidiary'svotingsharesusingthenon-controllinginterest(NCI) account.
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
B) byincluding100% ofthe fair market values ofthe subsidiary's net assets.
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
C) byincludingonlyits shareof the book values of the subsidiary's net assets.
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
D) byincludingonlyits shareofthe fair market values of thesubsidiary's net assets.
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
Answer: A e 2
7) HRN Enterprises Inc. purchases 80% of the outstanding voting shares of NHR Inc. on January 1, 2018.
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
On thatdate,whichofthefollowingstatements pertainingtonon-controllinginterest (NCI)is TRUE?
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
A) HRN'snon-controllinginterest(NCI) account willinclude20%ofthefairvalueofNHR's net assets.
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
B) HRN'snon-controllinginterest(NCI) account willinclude20%ofthebook valueofNHR's net assets.
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
C) HRN'snon-controllinginterest(NCI)account willinclude20%ofanyunallocatedportionof the
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
acquisition differential on the date of acquisition.
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
D) HRN'snon-controllinginterest(NCI)account will include20%oftheacquisitiondifferential on the
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
date of acquisition.
e2 e2 e2
Answer: A e 2
8) UndertheProprietaryTheory,non-controllinginterest(NCI)is:
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
A) basedonthebookvalues ofthesubsidiary's net assets.Goodwill isestablished basedonthe
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
Parent's acquisition cost.
e2 e2 e2
B) basedonthefairmarket valuesofthesubsidiary's netassets.Goodwillisestablishedbasedon the
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
Parent's acquisition cost.
e2 e2 e2
C) nonexistent.GoodwillisestablishedbasedontheParent'spro-rata share ofanyacquisition e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
differential. e2
D) nonexistent.Goodwill isestablishedbased onthe Parent'sacquisition cost. e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
Answer: D e 2
9) Thecalculation of Goodwill andnon-controllinginterest (NCI) under theEntityTheoryis derived :
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
A) byusingan imputed acquisition cost, whichwould bethepresumedcost of acquiring100%of the
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
outstanding voting shares of the subsidiary.
e2 e2 e2 e2 e2 e2
B) byusingthe actual acquisition cost lessanyuncontrolledportion ofthe subsidiary's netassets at fair
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
market value. e2 e2
C) byusingthe actual acquisition cost.e2 e2 e2 e2 e2
D) byusingthe actual acquisition cost lessanyuncontrolledportion ofthe subsidiary's netassets at
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
book value. e2 e2
Answer: A e 2
3
, 10) Oneweakness associated with theEntityTheoryis that:
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
A) non-controllinginterest (NCI) is computed usingthebookvalues ofthe subsidiary's net assets. e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
B) thepresumedacquisitioncostmaybeunrealisticwhentheparent purchases significantlyless than
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
100% of the subsidiary's voting shares, or voting control is achieved incrementally.
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
C) non-controllinginterest(NCI)iscomputed usingthefairmarketvaluesofthesubsidiary'snet assets. e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
D) it is inconsistent with thehistorical cost principle.
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
Answer: B e 2
11) UndertheParentCompanyTheory,whichofthefollowingstatementspertainingtoconsolidated
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
financial statements is TRUE?
e2 e2 e2 e2
A) Theconsolidatedbalance sheetispreparedbyaddingthe carryingamounts ofboththeParent and its
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
subsidiary.
e2
B) Theconsolidatedbalancesheetispreparedbyaddingthe carryingamounts ofboththeParent and its
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
subsidiary as well as the Parent's share of any acquisition differentials.
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
C) Theconsolidatedbalance sheet ispreparedbyaddingtogetherthefairmarket valuesofboth the
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
parent and its subsidiary.
e2 e2 e2 e2
D) Theconsolidatedbalance sheet ispreparedbyaddingthe fairmarket values ofboth theParent and its
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
subsidiary as well as the parent's share of any acquisition differentials.
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
Answer: B e 2
12) Onthedate of formation ofa100%owned subsidiarybytheparent, which ofthefollowing
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
statements pertaining to consolidated financial statements is TRUE?
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
A) Consolidationrequirestheeliminationoftheparent'sinvestmentaccountagainst the e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
subsidiary's share capital.
e2 e2 e2
B) Itispossible toprepareconsolidatedfinancialstatementsthatincludealltheassetsand
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
liabilities of the subsidiary.
e2 e2 e2 e2
C) Consolidationwill not berequired sincea new legal entitywill havebeen formed. e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
D) Consolidatedfinancialstatementsaredifficulttopreparebecausetheassets andliabilitiesof the e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
subsidiary have yet to be determined.
e2 e2 e2 e2 e2 e2
Answer: A e 2
13) Contingentconsideration should bevalued at: e2 e2 e2 e2 e2
A) theacquirer's pro-rata shareofthesubsidiary's net assets atfairvalueatthe dateof acquisition.
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
B) thefair value of the consideration on the date of acquisition.
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
C) theacquirer's pro-ratashareofthesubsidiary'snet assetsat bookvalueatthedateof
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
acquisition.
e2
D) thebook valueof the consideration at the date of acquisition.
e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2 e2
Answer: B e 2
4