TEST BANK & SOLUTION MANUAL
Java Software Solutions: Foundations of Program Design
John Lewis & William Loftus
10th Edition (Global Edition)
,@ProfdocDigitalLibraries <Best Online Study Materials>
Table of Contents
1. Introduction
2. Data and Expressions
3. Using Classes and Objects
4. Writing Classes
5. Conditionals and Loops
6. More Conditionals and Loops
7. Object-Oriented Design
8. Arrays
9. Inheritance
10.Polymorphism
11.Exceptions
12.Recursion
13. Collections
,@ProfdocDigitalLibraries <Best Online Study Materials>
Chapter 1 Introduction
TRUE/FALSE
1. All information is stored in the computer using binary numbers.
ANS: T
The computer is a digital device meaning that it stores information in one of two states using binary.
We must determine then how to represent meaningful information (such as a name or a program
instruction or an image) in binary.
2. Java is an object-oriented programming language.
ANS: T
Java is classified as a high-level programming language but it is also classified as an object-oriented
programming language because it allows the programmer to implement data structures as classes.
3. System.out.print is used in a program to denote that a documentation comment follows.
ANS: F
Documentation comments follow // marks or are embedded between */ and */.
System.out.print is an instruction used to output a message to the screen (the Java console
window).
4. Java byte codes are directly executable whereas Java source code is not.
ANS: F
Neither Java source code nor Java byte codes are executable. Both must be compiled or interpreted
into machine code. Java byte codes are useful however in that they are machine-independent but
semi-compiled code that allows your Java code to be transmitted over the Internet and executed on
another computer even if that other computer is a completely different type.
5. The Java compiler is able to find all programmer errors.
ANS: F
The Java compiler can find syntax errors but cannot find either logical errors (errors that are caused
because of poor logic in writing the program) or run-time errors (errors that arise during the execution
of the program).
6. Java is a case-sensitive language which means Current, CURRENT, and current will all reference
the same identifier.
ANS: F
, @ProfdocDigitalLibraries <Best Online Study Materials>
MEDSTUDY.COM
Java is case sensitive which means that Current, CURRENT, and current will all be recognized
as different identifiers. This causes problems with careless programmers who do not spell an
identifier consistently in terms of upper and lower case characters.
7. Code placed inside of comments will not be compiled and, therefore, will not execute.
ANS: T
The compiler discards comments; therefore, any code inside a comment is discarded and is not
compiled. Your executable program consists only of the code that is compiled.
8. The word Public is a reserved word.
ANS: F
public is a reserved word, but since Java is case sensitive, Public differs from public and
therefore Public is not a reserved word.
9. Reserved words in Java can be redefined by the programmer to mean something other than their
original intentions.
ANS: F
Java reserved words cannot be redefined.
10. In a Java program, dividing by zero is a syntax error.
ANS: F
Dividing by 0 is not detected at compile time, and because a computer cannot divide by 0, this is a run-
time error.
11. In a Java program, dividing by zero is a syntax error.
ANS: F
Dividing by 0 is not detected at compile time, and because a computer cannot divide by 0, this is a run-
time error.
12. During translation, the compiler puts its output (the compiled Java program) into ROM.
ANS: F
ROM stands for read-only-memory. The compiled output (the byte codes) may be placed into RAM
(writable random access memory) or into a file (on your hard drive, for example).
13. Objects are defined by a class that describes the characteristics common to all instances of the class.
ANS: T
An object is an instance of a class. And, the purpose of a class is to describe these common
characteristics.