CHILDREN AND FAMILIES (FL DCF)
40-HOUR CHILD CARE FACILITIES RULES
AND REGULATIONS EXAMINATION (RNRF)
UPDATED 2026
COMPLETE EXAMINATION WITH CORRECT
ANSWERS (VERIFIED ANSWERS) | ALREADY
GRADED A+.
Question 1: What does the acronym D-C-F stand for?
Answer: Department of Children and Families
Question 2: What are the responsibilities of the Department of Children and
Families?
Answer: The Department of Children and Families is responsible for the
administration of child care licensing and training, ensuring children are well
cared for in a safe, healthy, positive, and educational environment by trained,
qualified child care staff. This agency determines state rules pertaining to child
care and enforces these rules by licensing and inspecting child care facilities.
Question 3: What are the roles and responsibilities of Child Care
Professionals?
Answer: Child care professionals must know, understand, and follow the laws
and the rules and regulations to protect the health and safety of children in
care, keep children safe, provide good nutrition and a healthy environment,
and create a quality environment for learning.
,Question 4: Name the key agencies that partner with the Department to
regulate child care.
Answer: The key agencies that partner with the Department to regulate child
care are Local Fire Departments, Certified Fire Safety Inspectors, County
Agencies, and Local Licensing Agencies.
Question 5: Child care laws, rules, and regulations are in place to protect
whom?
Answer: Child care laws, rules, and regulations are in place to protect children,
families, and child care professionals.
Question 6: What is the Office of Child Care Regulation and Background
Screening?
Answer: The Office of Child Care Regulation and Background Screening is the
licensing authority that regulates licensed child care facilities in most counties
in Florida.
Question 7: How do Local County Government Agencies affect child care?
Answer: Local County Government Agencies affect child care through zoning
and building regulations, and septic and well requirements.
Question 8: How do City and Municipal Police Departments affect child care?
Answer: City and Municipal Police Departments affect child care through
background checks and screenings of child care providers.
Question 9: What is the definition of Child Care?
Answer: Child care is the care, protection, and supervision of a child for a
period of less than twenty-four hours on a regular basis, which supplements
parental care, enrichment, and health supervision for the child in accordance
with his or her individual needs, and for which a payment, fee, or grant is made
for care.
,Question 10: What is the mission of the Department of Children and Families'
Office of Child Care Regulations?
Answer: The mission of the Office of Child Care Regulations is to ensure the
health, safety, and well-being of the children of the state while in care through
licensing and regulatory activities.
Question 11: What do the licensing standards established by the Department
address?
Answer: The licensing standards established by the Department address the
physical environment, including health, sanitation, safety, and physical
surroundings, and children in care, including health, nutrition, and
development.
Question 12: What is a Regulation?
Answer: A regulation is a law, rule, ordinance, or other order prescribed by
authority to regulate conduct.
Question 13: What is the intent of the Legislature?
Answer: The intent of the Legislature is to protect the health and welfare of
children and to develop a regulatory framework that promotes the growth and
stability of the child care industry and facilitates the safe physical, intellectual,
motor, and social development of the child.
Question 14: What is the Child Care Regulation Program responsible for?
Answer: The Child Care Regulation Program is responsible for regulating
programs that provide services that meet the statutory definition of "child
care." This is accomplished through the inspection of licensed child care
programs to ensure the consistent statewide application of child care standards
established in statute and rule, and the registration of child care providers not
subject to inspection.
, Question 15: What are the minimum age requirements for child care staff?
Answer: A staff person at least twenty-one years of age must be in charge of
the program and must be on the premises at all times during operating hours.
Question 16: What are the requirements for Mixed Age Groups?
Answer: In groups of mixed age ranges where children under one year of age
are included, one staff member must be responsible for no more than four
children of any age group at all times. In groups of mixed age ranges where
children one year of age but under two years of age are included, one staff
member must be responsible for no more than six children of any age group at
all times.
Question 17: In addition to the number of staff required to meet the staff-to-
child ratio, what is required for field trips?
Answer: In addition to the number of staff required to meet the staff-to-child
ratio, one additional adult must attend field trips away from the child care
facility to help provide direct supervision. The individual could be a parent
volunteer as long as that person is under direct and constant supervision of a
screened and trained staff member.
Question 18: What are the nap time supervision requirements?
Answer: During nap time, staff must be within sight and hearing of all the
children. All other staff required to meet the staff-to-child ratio must be within
the building on the same floor and available to be summoned if needed to
ensure the safety of the children. Nap time supervision does not apply to
children up to twenty-four months of age, who must have direct supervision at
all times.