2025/2026 PRACTICE & STUDY GUIDE
Original Multiple-Choice Questions
Quick Rhythm-Interpretation Method A
• Rate: calculate atrial and ventricular rates.
• Rhythm: determine regularity using R-R and P-P intervals.
• P waves: identify presence, shape, and relationship to QRS complexes.
• PR interval: determine whether it is measurable, normal, prolonged, or changing.
• QRS: determine width and morphology.
• Name the rhythm, then assess the patient: symptoms, pulse, blood pressure, perfusion, and stability
determine urgency.
Relias Dysrhythmia Basic A–Aligned | 100 Original Practice Questions | 2025/2026
,ECG Basics
1. At the standard ECG paper speed of 25 mm/sec, one small box represents how much time?
A. 0.02 second
B. 0.04 second
C. 0.10 second
D. 0.20 second
Correct Answer: B. 0.04 second
Explanation: At 25 mm/sec, each small horizontal box equals 0.04 second; five small boxes equal 0.20 second.
2. At the standard ECG paper speed of 25 mm/sec, one small box represents how much time? Identify the
best interpretation.
A. 0.04 second
B. 0.10 second
C. 0.20 second
D. 0.02 second
Correct Answer: A. 0.04 second
Explanation: At 25 mm/sec, each small horizontal box equals 0.04 second; five small boxes equal 0.20 second.
3. At the standard ECG paper speed of 25 mm/sec, one small box represents how much time? A telemetry
nurse reviews this finding. What is the best answer?
A. 0.10 second
B. 0.20 second
C. 0.02 second
D. 0.04 second
Correct Answer: D. 0.04 second
Explanation: At 25 mm/sec, each small horizontal box equals 0.04 second; five small boxes equal 0.20 second.
4. At the standard ECG paper speed of 25 mm/sec, one small box represents how much time? During
rhythm-strip review, which conclusion is most accurate?
Relias Dysrhythmia Basic A–Aligned | 100 Original Practice Questions | 2025/2026
, A. 0.20 second
B. 0.02 second
C. 0.04 second
D. 0.10 second
Correct Answer: C. 0.04 second
Explanation: At 25 mm/sec, each small horizontal box equals 0.04 second; five small boxes equal 0.20 second.
5. At the standard ECG paper speed of 25 mm/sec, one small box represents how much time? Which
option best matches the described ECG finding?
A. 0.02 second
B. 0.04 second
C. 0.10 second
D. 0.20 second
Correct Answer: B. 0.04 second
Explanation: At 25 mm/sec, each small horizontal box equals 0.04 second; five small boxes equal 0.20 second.
6. Which interval is measured from the beginning of the P wave to the beginning of the QRS complex?
A. PR interval
B. ST segment
C. RR interval
D. QT interval
Correct Answer: A. PR interval
Explanation: The PR interval represents conduction from atrial depolarization through the AV conduction
system to the start of ventricular depolarization.
7. Which interval is measured from the beginning of the P wave to the beginning of the QRS complex?
Identify the best interpretation.
A. ST segment
B. RR interval
C. QT interval
Relias Dysrhythmia Basic A–Aligned | 100 Original Practice Questions | 2025/2026
, D. PR interval
Correct Answer: D. PR interval
Explanation: The PR interval represents conduction from atrial depolarization through the AV conduction
system to the start of ventricular depolarization.
8. Which interval is measured from the beginning of the P wave to the beginning of the QRS complex? A
telemetry nurse reviews this finding. What is the best answer?
A. RR interval
B. QT interval
C. PR interval
D. ST segment
Correct Answer: C. PR interval
Explanation: The PR interval represents conduction from atrial depolarization through the AV conduction
system to the start of ventricular depolarization.
9. Which interval is measured from the beginning of the P wave to the beginning of the QRS complex?
During rhythm-strip review, which conclusion is most accurate?
A. QT interval
B. PR interval
C. ST segment
D. RR interval
Correct Answer: B. PR interval
Explanation: The PR interval represents conduction from atrial depolarization through the AV conduction
system to the start of ventricular depolarization.
10. Which interval is measured from the beginning of the P wave to the beginning of the QRS complex?
Which option best matches the described ECG finding?
A. PR interval
B. ST segment
C. RR interval
Relias Dysrhythmia Basic A–Aligned | 100 Original Practice Questions | 2025/2026