ANSWERS (VERIFIED ANSWERS) Q&A 2027
|INSTANT DOWNLOAD PDF
1. What does FCTC stand for?
A. Federal Convention on Tobacco Control
B. Framework Convention on Tobacco Control
C. Framework Council for Tobacco Cooperation
D. Federation for Control of Tobacco Consumption
Rationale: FCTC is the international treaty specifically
addressing tobacco control.
Correct answer: B. Framework Convention on Tobacco Control
2. Which organization developed the WHO Framework
Convention on Tobacco Control?
A. World Bank
B. UNICEF
C. World Health Organization
D. International Labour Organization
Rationale: The WHO developed and supports implementation
of the WHO FCTC.
Correct answer: C. World Health Organization
3. What is the primary purpose of the WHO FCTC?
,A. To promote tobacco production
B. To regulate pharmaceutical companies
C. To protect present and future generations from tobacco-
related health and other consequences
D. To increase tobacco taxation only
Rationale: The Convention establishes a framework for
comprehensive tobacco-control measures.
Correct answer: C. To protect present and future generations
from tobacco-related health and other consequences
4. The WHO FCTC is best described as what type of
instrument?
A. Voluntary advertisement
B. International legally binding treaty
C. National health guideline
D. Tobacco-industry agreement
Rationale: The WHO FCTC is an international treaty that is
legally binding on its Parties.
Correct answer: B. International legally binding treaty
5. What is the highest decision-making body of the WHO
FCTC?
A. World Health Assembly
B. Conference of the Parties
C. United Nations Security Council
D. Tobacco Industry Council
,Rationale: The Conference of the Parties (COP) is the governing
body of the Convention.
Correct answer: B. Conference of the Parties
6. What does COP mean in the context of the WHO FCTC?
A. Council of Prevention
B. Conference of the Parties
C. Committee of Prevention
D. Convention Operations Panel
Rationale: COP refers to the Conference of the Parties to the
WHO FCTC.
Correct answer: B. Conference of the Parties
7. A country that becomes legally bound by the WHO FCTC is
known as what?
A. Observer
B. Party
C. Sponsor
D. Vendor
Rationale: Countries that are bound by the Convention are
referred to as Parties.
Correct answer: B. Party
8. Which principle emphasizes that tobacco-control policies
should be protected from tobacco-industry interests?
A. Industry partnership
B. Protection of public health policies from tobacco-industry
, interests
C. Free-market principle
D. Commercial promotion principle
Rationale: Article 5.3 addresses protection of public health
policies from tobacco-industry interference.
Correct answer: B. Protection of public health policies from
tobacco-industry interests
9. Which WHO FCTC article addresses protection of public
health policies from tobacco-industry interests?
A. Article 5.3
B. Article 6
C. Article 8
D. Article 14
Rationale: Article 5.3 specifically concerns tobacco-industry
interference in public health policy.
Correct answer: A. Article 5.3
10. Which article deals with price and tax measures to reduce
tobacco demand?
A. Article 4
B. Article 6
C. Article 10
D. Article 16
Rationale: Article 6 covers price and tax measures as important
tobacco-control tools.
Correct answer: B. Article 6