MDC 1 EXAM 1 2026 SUMMER-FALL ROADMAP
RASMUSSEN NUR2356 MULTIDIMENSIONAL
CARE I GUARANTEED SUCCESS Q & A
51. A client had an embolic stroke and is having an echocardiogram. When the client asks why the
provider ordered "a test on my heart," how will the nurse respond?
a. Most of these types of blood clots come from the heart
b. Some of the blood clots may have gone to your heart too
c. We need to see if your heart is strong enough for therapy
d. Your heart may have been damaged in the stroke too –
Correct Answera. Most of these types of blood clots come from the heart
Rationale:
An embolic stroke is caused when blood clots travel from one area of the body to the brain. The most
common source of the clots is the heart. The other statements are inaccurate.
P a g e 1 | 101
, MDC1 EXAM Page |2
52. As the result of a stroke, a client has difficulty discerning the position of his body without looking at
it. In the nurses documentation, which would best describe the clients liability to assess the spatial
position of the body?
a. Agnosia
b. Proprioception
c. Apraxia
d. Sensation –
Correct Answerb. Proprioception
53. A client is having an epileptic episode and develops loss of consciousness, incontinence, and
breathing cessation for 25 seconds, followed by a postictal state lasting 15 minutes. The nurse
understands this client is suffering from which type of seizure activity?
a. Atonic seizure
a. Simple partial seizure
b. Pseudoseizure
c. Tonic-clonic seizure –
Correct Answerc. Tonic clonic seizure
54. A client arrives at the emergency department with new onset slurred speech and weakness. The
nurse inquires about when the client was last seen as normal. What other assessment information is
critical for the health care team to know before a "stroke alert" can be initiated?
a. client's weight
b. National Institutes of Health (NIH) stroke scale score
c. Blood glucose level
d. Vital signs –
P a g e 2 | 101
, MDC1 EXAM Page |3
Correct Answerc. Blood glucose level
55. A nurse is preparing to administer heparin 3,500 units subcutaneously every 12 hours. The amount
available is heparin injection 5,000 units/mL. How many mL should the nurse administer per dose?
(record answer to the tenth (one decimal place). - Correct Answer0.7
56. A male client, age 69, is being evaluated by a neurologist for signs of muscle rigidity, masklike face
(the area from the forehead to chin), and propulsive gait. The nurse interprets these findings as
potential indicators of which neurological disorder?
a. Multiple sclerosis
b. Parkinson's disease
c. Alzheimer's disease
d. Epilepsy –
Correct Answerb. Parkinson's disease
57. Before undergoing a computed tomography (CT) scan with a contrast medium, the nurse assesses
the client for which of the following potential complications?
a. Assess that the client is not allergic to seafood or iodine.
b. Determine the client's ability to change position frequently during the procedure.
c. Evaluate the ability to maintain a safe distance from the client to reduce the exposure to radiation.
d. Confirm that the client has no metal objects such as an implant or a
pacemaker. –
Correct Answera. Assess that the client is not allergic to seafood or iodine.
58. The nurse is planning care for a client with epilepsy. Which precautions does the nurse implement
to ensure the safety of the client while in the hospital. (select all that apply)
a. Have suction equipment at the bedside
P a g e 3 | 101
, MDC1 EXAM Page |4
b. place a padded tongue blade at the bedside
c. Permit only clear oral fluid
d. Keep the bed rails up and padded at all times
e. Maintain the client on strict bedrest.
f. Ensure that the client has IV access –
Correct Answera. Have suction equipment at the bedside
d. Keep the bed rails up and padded at all times
f. Ensure that the client has IV access
59. A nurse is conducting to pre-screening assessment on a client for Parkinson's disease. The nurse
understands which clinical manifestation may indicate this disease?
a. Prepulsive forward movement
b. Generalized profuse sweating
c. Hyperactive behavior
d. Decreased pain sensation –
Correct Answera. Prepulsive forward movement
60. A child has been brought to the emergency department after a motor vehicle accident (MVA). The
client has suffered traumatic injures and has no waveform on the electroencephalogram (EEG)
Glasgow Coma Score is 3. The organ procurement team has
been notified of a potential donor. Following protocols, the nurse performs, which of the following
actions?
a. maintain perfusion and care of the client to allow the possibility of a healthy organ harvest.
b. Discuss the surgical harvesting and donation process with the family.
c. Prepare to remove all lines and tubes to ensure a rapid transition to the OR after expiration.
P a g e 4 | 101