1,000 Questions • All 25 Chapters Included
Prebles' Artforms, 13th Edition | Frank, Preble & Preble
Chapter 1: The Nature of Art and Creativity
Multiple-Choice Questions
1. Betye Saar’s 2023 work, Drifting Toward Twilight, exhibited when she was 96 years old, was
greeted by the art world with hushed enthusiasm and a sense of mystery, primarily because it
was __________.
a. created entirely by an artificial intelligence program
b. assembled from pre-existing materials, some dating from the 1940s
c. a self-portrait of the artist but painted from behind
d. intended to be destroyed following her death
Answer: b
Learning Objective: 1.1 Describe art as a means of visual expression that uses various media and
forms.
Topic: Introduction
Difficulty Level: Moderate
Skill Level: Understand the Concepts
2. The visual expression of an idea or experience formed through the use of a medium is called
__________.
a. creativity
b. a subject
c. iconography
d. a work of art
Answer: d
Learning Objective: 1.1 Describe art as a means of visual expression that uses various media and
forms.
Topic: What is Art?
Difficulty Level: Easy
Skill Level: Remember the Facts
3. A material and its accompanying technique is called a __________.
a. work of art
b. craft
c. medium
d. style
Answer: c
Learning Objective: 1.1 Describe art as a means of visual expression that uses various media and
forms.
Topic: What is Art?
Difficulty Level: Easy
Skill Level: Remember the Facts
Copyright © 2027
,4. Which attribute can influence future thoughts, actions, and human endeavors?
a. creativity
b. form
c. training
d. medium
Answer: a
Learning Objective: 1.2 Explain what is meant by creativity.
Topic: What is Creativity?
Difficulty Level: Easy
Skill Level: Remember the Facts
5. Daily life in the rural South influenced the work of __________.
a. Romare Bearden
b. Jean-Michel Basquiat
c. Janet Echelman
d. Georgia O’Keeffe
Answer: a
Learning Objective: 1.2 Explain what is meant by creativity.
Topic: What is Creativity?
Difficulty Level: Moderate
Skill Level: Understand the Concepts
6. Experimenting is a characteristic trait of __________.
a. iconography
b. creativity
c. media
d. abstraction
Answer: b
Learning Objective: 1.2 Explain what is meant by creativity.
Topic: What is Creativity?
Difficulty Level: Easy
Skill Level: Remember the Facts
7. Mary Ann Carroll’s 1967 Moonlit Bay is part of a group of works of art created by Black
artists in Florida known as the
a. Children of the Everglades.
b. Bayou Group.
c. Sarasota Landscape Painters.
d. Highwaymen.
Answer: d
Learning Objective: 1.3 Discuss the role creativity plays in the work of trained and untrained
artists.
Topic: Trained and Untrained Artists
Difficulty Level: Moderate
Skill Level: Understand the Concepts
Copyright © 2027
,8. What distinguishes folk art from outsider art?
a. Folk art employs a universal visual language.
b. Folk art lacks knowledge of art history.
c. Folk art uses established cultural traditions and practices.
d. Folk art produces abstract works from ordinary materials.
Answer: c
Learning Objective: 1.3 Discuss the role creativity plays in the work of trained and untrained
artists.
Topic: Trained and Untrained Artists
Difficulty Level: Moderate
Skill Level: Understand the Concepts
9. Why is Mary Wallace’s Peony an example of folk art?
a. It uses traditional imagery from pottery.
b. It includes religious iconography.
c. It abstracts the flower into geometric shapes.
d. It uses nonrepresentational forms.
Answer: a
Learning Objective: 1.3 Discuss the role creativity plays in the work of trained and untrained
artists.
Topic: Trained and Untrained Artists
Difficulty Level: Moderate
Skill Level: Apply What You Know and Analyze It
10. Which attribute is characteristic of children’s art?
a. conventional artistic styles
b. realistic depictions of the world
c. an intuitive sense of balanced design
d. nonrepresentational pictures
Answer: c
Learning Objective: 1.3 Discuss the role creativity plays in the work of trained and untrained
artists.
Topic: Trained and Untrained Artists
Difficulty Level: Easy
Skill Level: Remember the Facts
Copyright © 2027
, 11. Three-year-old Alana’s Grandma demonstrates that children create unique images based on
__________.
a. nonrepresentational form
b. mental constructions
c. realistic methods
d. visual observation
Answer: b
Learning Objective: 1.3 Discuss the role creativity plays in the work of trained and untrained
artists.
Topic: Trained and Untrained Artists
Difficulty Level: Moderate
Skill Level: Understand the Concepts
12. Things that representational art depicts are called __________.
a. abstract
b. subjects
c. media
d. content
Answer: b
Learning Objective: 1.4 Assess the ways in which representational, abstract, and
nonrepresentational art relate to reality.
Topic: Art and Reality
Difficulty Level: Easy
Skill Level: Remember the Facts
13. Which type of art focuses on humans as the primary subjects?
a. figurative
b. abstract
c. outsider
d. folk
Answer: a
Learning Objective: 1.4 Assess the ways in which representational, abstract, and
nonrepresentational art relate to reality.
Topic: Art and Reality
Difficulty Level: Easy
Skill Level: Remember the Facts
Copyright © 2027