ff ff ff ff ff ff
2nd Edition
ff ff ff
By John W. Foster; Zarrintaj Aliabadi; Joan L. Slonczewski
ff ff ff ff ff ff ff ff ff
Chapter 1 - 27 Complete
ff ff ff ff
,Chapter 01: Microbes Shape Our History
ff ff ff ff ff
MULTIPLE CHOICE ff
1. Which of the following is NOT considered a benefit of microorganisms?
ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
a. nitrogen fixation c. synthesis of vitamins
ff ff ff
b. production of fermented foods d. causative agents of disease
ff ff ff f f ff ff ff
ANS: D DIF: Easy
f f REF: 1.1 f f
OBJ: 1.1a Describe how we define a microbe, and explain why the definition is a
ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
challenge.MSC: Remembering
ff f f f
2. A microbe that is 50 nm in size would most likely be
ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
a. fungi. c. virus.
b. E. coli. ff d. algae. ff ff f f
ANS: C DIF: Moderate
f f REF: 1.1 f f
OBJ: 1.1b Describe the three major domains of life: Archaea, Bacteria, and Eukarya. Explain
ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
whatthe three domains have in common and how they differ. MSC: Applying
ff f ff ff ff ff ff ff ff ff ff f f
3. Based on the figure shown, the type of organism indicated with an arrow could be a
ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
a. virus. c. macroscopic fungi. ff
b. bacteria. d. large ameba.
f f ff
ANS: B DIF: Easy
f f REF: 1.1 f f
OBJ: 1.1b Describe the three major domains of life: Archaea, Bacteria, and Eukarya. Explain
ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
whatthe three domains have in common and how they differ. MSC: Applying
ff f ff ff ff ff ff ff ff ff ff f f
4. Based on the figure, the type of organism shown is a(n)
ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
, a. virus. c. archaea.
b. bacteria. d. eukaryote. f f
ANS: D f f DIF: Moderate REF: 1.1 f f
OBJ: 1.1b Describe the three major domains of life: Archaea, Bacteria, and Eukarya. Explain
ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
whatthe three domains have in common and how they differ. MSC: Applying
ff f ff ff ff ff ff ff ff ff ff f f
5. Which of the following demonstrates correct scientific notation of a bacterial organism?
ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
a. Staphylococcus Epidermidis c. Staphylococcus epidermidis
ff ff
b. Staphylococcus epidermidis d. Staphylococcus Epidermidis
ff f f ff
ANS: C f f DIF: Easy REF: 1.1 f f
OBJ: 1.1b Describe the three major domains of life: Archaea, Bacteria, and Eukarya. Explain
ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
whatthe three domains have in common and how they differ. MSC: Applying
ff f ff ff ff ff ff ff ff ff ff f f
6. Which key characteristic differentiates a prokaryote from a eukaryote?
ff ff ff ff ff ff ff ff
a. the absence of proteins
ff ff ff
b. the presence of DNA
ff ff ff
c. the absence of membrane-bound organelles
ff ff ff ff
d. the presence of a cell wall
ff ff ff ff ff
ANS: C f f DIF: Easy REF: 1.1 f f
OBJ: 1.1b Describe the three major domains of life: Archaea, Bacteria, and Eukarya. Explain
ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
whatthe three domains have in common and how they differ. MSC: Remembering
ff f ff ff ff ff ff ff ff ff ff f f
7. Which of the following methods for classifying life forms can best be used to distinguish between
ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
twoclosely related rod-shaped bacterial organisms, Salmonella typhimurium and Escherichia coli?
ff f ff ff ff ff ff ff ff ff ff
a. physical characteristics ff c. DNA sequence comparison ff ff
b. method of reproduction ff d. environmental habitat
ff f f ff
ANS: C f f DIF: Moderate REF: 1.1 f f
OBJ: 1.1b Describe the three major domains of life: Archaea, Bacteria, and Eukarya. Explain
ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
whatthe three domains have in common and how they differ. MSC: Applying
ff f ff ff ff ff ff ff ff ff ff f f
8. Which of the following is always classified as a eukaryote?
ff ff ff ff ff ff ff ff ff
a. papillomavirus c. Escherichia coli ff
b. methanogen d. yeast
ANS: D ff DIF: Moderate REF: 1.1
, OBJ: 1.1b Describe the three major domains of life: Archaea, Bacteria, and Eukarya. Explain
ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
whatthe three domains have in common and how they differ. MSC: Understanding
ff f ff ff ff ff ff ff ff ff ff f f
9. Which of the following has been used as a tool for gene therapy?
ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
a. viruses c. protozoa
b. archaea d. fungi f f
ANS: A DIF: Easy
f f REF: 1.1 f f
OBJ: 1.1b Describe the three major domains of life: Archaea, Bacteria, and Eukarya. Explain
ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
whatthe three domains have in common and how they differ. MSC: Understanding
ff f ff ff ff ff ff ff ff ff ff f f
10. Which of the following would you not expect to find in the human digestive tract?
ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
a. archaea c. bacteria
b. algae d. intestinal viruses f f ff
ANS: B DIF: Moderate
f f REF: 1.1 f f
OBJ: 1.1b Describe the three major domains of life: Archaea, Bacteria, and Eukarya. Explain
ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
whatthe three domains have in common and how they differ. MSC: Understanding
ff f ff ff ff ff ff ff ff ff ff f f
11. Antibiotics are chemotherapeutic drugs that function by inhibiting an important cellular
ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
structure or process of an organism that is causing an infection. Which of the following would
ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
not be affected byan antibiotic that targets cellular metabolic enzymes?
ff ff ff ff f ff ff ff ff ff ff
a. Streptococcus pyogenes bacteria c. ameba ff ff
b. Herpes virus d. bread mold
ff f f ff
ANS: B DIF: Moderate
f f REF: 1.1 f f
OBJ: 1.1c Define viruses, and explain how they relate to living
ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
cells.MSC: Analyzing
ff f f f
12. Which scientist is credited with constructing the first microscope?
ff ff ff ff ff ff ff ff
a. Antonie van Leeuwenhoek c. Robert Hooke
ff ff ff
b. Catherine of Siena d. Louis Pasteur
ff ff ff ff f f ff
ANS: C DIF: Easy
f f REF: 1.2 f f
OBJ: 1.2a Explain how microbial diseases have changed human
ff ff ff ff ff ff ff ff
history.MSC: Remembering
ff f f f
13. Which of the following was an unexpected benefit of the bubonic plague?
ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
a. There was no benefit to the bubonic plague.
ff ff ff ff ff ff ff
b. The population of Europe experienced a baby boom.
ff ff ff ff ff ff ff
c. It resulted in a better understanding of aseptic practices and how to prevent the
ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
spread ofinfection.
ff ff f
d. The population decline enabled the cultural advancement of the Renaissance.
ff ff ff ff ff ff ff ff ff
ANS: D DIF: Easy
f f REF: 1.2 f f
OBJ: 1.2a Explain how microbial diseases have changed human
ff ff ff ff ff ff ff ff
history.MSC: Understanding
ff f f f
14. Which of the following organisms would you NOT be able to see using Robert Hooke’s microscope?
ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
a. vinegar eels c. mold filaments
ff ff
b. dust mites ff d. Mycobacterium tuberculosis ff
ANS: D ff DIF: Moderate REF: 1.2