QUESTIONS AND ANSWERS + RATIONALES | STUDY GUIDE |
100% CORRECT
1. You are participating in a clinical care coordination conference for a patient with terminal
cancer. You talk with your colleagues about using the nursing code of ethics for
professional registered nurses to guide care decisions. A nonnursing colleague asks about
this code. Which of the following statements best describes this code?
A) Improves self-health care
B) Protects the patient's confidentiality
C) Ensures identical care to all patients
D) Defines the principles of right and wrong to provide patient care
Correct Answer: Defines the principles of right and wrong to provide patient care
Rationale: The nursing code of ethics is a statement of philosophical ideals of right and wrong
that defines the principles used to provide care to patients. It serves as a guide for carrying out
nursing responsibilities to provide quality nursing care and outlines the ethical obligations of the
profession, not just confidentiality or care standardization.
2. A nurse helps patients maintain and regain health, manage disease and symptoms, and
attain a maximal level of function through the healing process. This describes which
professional role?
A) Advocate
B) Educator
C) Caregiver
D) Communicator
Correct Answer: Caregiver
Rationale: The caregiver role involves helping patients maintain and regain health, manage
disease and symptoms, and attain maximal function and independence through the healing
process. This is the traditional and most recognized role of nursing, distinct from educator,
advocate, or communicator roles.
3. An 18-year-old woman is in the emergency department with fever and cough. The nurse
obtains her vital signs, auscultates her lung sounds, listens to her heart sounds, determines
her level of comfort, and collects blood and sputum samples for analysis. Which standard
of practice is performed?
A) Diagnosis
B) Evaluation
C) Assessment
D) Implementation
Correct Answer: Assessment
,Rationale: Assessment is the collection of comprehensive data pertinent to the patient's health
and/or the situation. The nurse is performing the assessment standard of practice by collecting
objective data (vital signs, lung sounds) and subjective data (level of comfort) and collecting
specimens.
4. A patient in the emergency department has developed wheezing and shortness of breath.
The nurse gives the ordered medicated nebulizer treatment now and in 4 hours. Which
standard of practice is performed?
A) Planning
B) Evaluation
C) Assessment
D) Implementation
Correct Answer: Implementation
Rationale: Implementation is completing coordinating care and the prescribed plan of care.
Giving the ordered medication is the action phase of the nursing process. Assessment involves
collecting data, planning involves developing strategies, and evaluation involves determining if
goals were met.
5. A nurse is caring for a patient with end-stage lung disease. The patient wants to go home
on oxygen and be comfortable. The family wants the patient to have a new surgical
procedure. The nurse explains the risk and benefits of the surgery to the family and
discusses the patient's wishes with the family. The nurse is acting as the patient's:
A) Educator
B) Advocate
C) Caregiver
D) Case manager
Correct Answer: Advocate
Rationale: An advocate protects the patient's human and legal right to make choices about his or
her care. The nurse provides additional information to help a patient decide whether or not to
accept a treatment and communicates the patient's wishes to others.
6. The nurse spends time with a patient and family reviewing a dressing change procedure
for the patient's wound. The patient's spouse demonstrates how to change the dressing.
The nurse is acting in which professional role?
A) Caregiver
B) Advocate
C) Educator
D) Communicator
Correct Answer: Educator
, Rationale: The nurse is demonstrating the role of educator by explaining concepts, demonstrating
procedures, and evaluating learning through return demonstration. This role involves teaching
patients and families to manage their care independently.
7. A nurse initiates independent nursing interventions without medical orders, such as
advising a patient to cough and perform deep breathing exercises. This is an example of
which professional responsibility?
A) Accountability
B) Autonomy
C) Advocacy
D) Communication
Correct Answer: Autonomy
Rationale: Autonomy in nursing involves the initiation of independent nursing interventions
without medical orders. Nurses exercise autonomy when they use their clinical judgment to
implement interventions that benefit the patient.
8. The nurse is responsible professionally and legally for the type and quality of nursing
care provided. This describes which professional responsibility?
A) Autonomy
B) Advocacy
C) Accountability
D) Communication
Correct Answer: Accountability
Rationale: Accountability means being responsible professionally and legally for the type and
quality of nursing care provided. Nurses must answer for their actions and decisions, unlike
autonomy which is about independent action.
9. Evidence-based practice is defined as:
A) Nursing care based on tradition
B) Scholarly inquiry of nursing and biomedical research literature
C) A problem-solving approach that integrates best current evidence with clinical
practice
D) Quality nursing care provided in an efficient and economically sound manner
Correct Answer: A problem-solving approach that integrates best current evidence with clinical
practice
Rationale: Evidence-based practice integrates best current evidence with clinical expertise and
patient/family preferences and values for delivery of optimal health care. It is not merely
tradition or scholarly inquiry alone; it is a comprehensive problem-solving approach.
10. The examination for registered nurse licensure is exactly the same in every state in the
United States. This examination:
A) Guarantees safe nursing care for all patients