– Florida Department of Health / Relevant
Licensing Board | Actual Questions and Answers |
2026/27 Updates | 100% correct
1. A physical therapist who is supervising a physical therapist assistant treating a patient with
chronic low back pain in an outpatient orthopedic setting is required to be:
A) In direct line of sight of the assistant
B) Present within the same facility where services are occurring
C) Available for a telephone call during the session
D) Interacting with the patient before the end of the treatment
Correct Answer: C) Available for a telephone call during the session
Expert Rationale: Being in the same facility where the assistant is practicing is not a
requirement. As long as the therapist is in the same geographic location for consultation during
patient care, then the requirements for supervision have been met. The therapist having to be
present within the same building is more appropriate for patient care that is delivered by
unlicensed personnel.
2. Which of the following statements is TRUE regarding unlicensed personnel?
A) A physical therapist assistant can assign patient tasks to the personnel
B) General supervision is considered sufficient during patient care delivered by unlicensed
personnel
C) Two unlicensed personnel can be providing patient directed care simultaneously while
supervised by a licensee
D) If properly trained by a physical therapist, the personnel can assess patient's progress during
treatment
Correct Answer: C) Two unlicensed personnel can be providing patient directed care
simultaneously while supervised by a licensee
Expert Rationale: Unlicensed personnel must be directly supervised by a licensed physical
therapist. The therapist cannot supervise more than two unlicensed personnel at a time when
they are providing patient-related tasks. A physical therapist assistant cannot assign tasks to
unlicensed personnel; only a physical therapist can delegate tasks.
,3. Which of the following professions is NOT considered one that can serve as a practitioner of
record for signing a physical therapist's plan of care?
A) Chiropractor
B) Podiatrist
C) Dentist
D) Pharmacist
Correct Answer: D) Pharmacist
Expert Rationale: A pharmacist is not included in the list of healthcare practitioners that are
able to review and sign a physical therapist's plan of care. The Florida Physical Therapy Practice
Act specifies that practitioners include physicians, osteopathic physicians, chiropractors,
podiatrists, and dentists.
4. A chiropractor is licensed under chapter 460 and is considered a health care practitioner
that is able to serve as a practitioner of record.
A) True
B) False
Correct Answer: A) True
Expert Rationale: A chiropractor is licensed under Chapter 460 and is considered a healthcare
practitioner that is able to serve as a practitioner of record for physical therapy services.
5. An unlicensed personnel who is claiming the status of a physical therapist assistant is guilty
of which of the following crimes?
A) Misdemeanor with a maximum of a $5,000 fine
B) Misdemeanor with a maximum of one year imprisonment
C) Felony with a maximum of a $5,000 fine
D) Felony with a maximum of one year imprisonment
Correct Answer: B) Misdemeanor with a maximum of one year imprisonment
Expert Rationale: For false representation of licensure, the unlicensed personnel is guilty of a
misdemeanor of the first degree. This carries a fine not to exceed $1,000 and possible
imprisonment not to exceed one year.
6. The maximum fine that false representation of licensure carries is:
A) $500
B) $1,000
,C) $5,000
D) $10,000
Correct Answer: B) $1,000
**Expert Rationale:** For false representation of licensure, the unlicensed personnel is guilty of
a misdemeanor of the first degree with a fine not to exceed $1,000 and possible imprisonment
not to exceed one year.
7. For false representation of licensure, the unlicensed personnel is guilty of a misdemeanor
of the first degree. This carries with it a fine not to exceed ______ as well as possible
imprisonment that is not to exceed ______.
A) $500; six months
B) $1,000; one year
C) $5,000; two years
D) $10,000; five years
Correct Answer: B) $1,000; one year
**Expert Rationale:** False representation of licensure is a first-degree misdemeanor with a
maximum fine of $1,000 and maximum imprisonment of one year.
8. For false representation of licensure, the unlicensed personnel is guilty of a:
A) Misdemeanor of the first degree
B) Misdemeanor of the second degree
C) Felony of the third degree
D) Felony of the first degree
Correct Answer: A) Misdemeanor of the first degree
Expert Rationale: False representation of licensure is classified as a first-degree misdemeanor in
Florida.
9. Which of the following statements in regards to disciplinary proceedings for administrative
complaints is TRUE?
A) 10 days following a finding of probable cause, the investigation shall be made public record
B) The probable cause panel has 15 days to complete the investigation following receipt of the
report from the Department of Health
C) The American Physical Therapy Association is responsible for the final verdict regarding an
administrative complaint
, D) When a legally sufficient complaint is present, the identity of the individual who submitted
the complaint shall be disclosed
Correct Answer: A) 10 days following a finding of probable cause, the investigation shall be
made public record
Expert Rationale: Ten days following a finding of probable cause, the investigation shall be
made public record. The Board of Physical Therapy Practice is responsible for the final verdict
regarding an administrative complaint, not the APTA.
10. The ______ of the respective state that orders the final action/verdict regarding an
administrative complaint.
A) Department of Health
B) Board
C) APTA
D) Federation of State Boards
Correct Answer: B) Board
Expert Rationale: The Board of Physical Therapy Practice is responsible for the final verdict
regarding an administrative complaint.
11. A physical therapist assistant performing patient-related activities for which of the
following practitioners requires on-site supervision by a physical therapist?
A) Orthopedic physician
B) Physiatrist
C) Chiropractor
D) Podiatrist
Correct Answer: D) Podiatrist
Expert Rationale: When a physical therapist assistant is performing patient-related activities for
a chiropractor licensed under Chapter 460, general supervision can be used. However, a
podiatrist requires on-site supervision.
12. When a physical therapist assistant is performing patient-related activities for a
chiropractor licensed under chapter 460, ______ by a physical therapist can be used.
A) Direct supervision
B) General supervision