Matching
A) Phylogenetic
B) q/T
C) Carbon
D) ΔH°
E) H – TS J Y J Y
F) halobacteria
G) equilibrium
H) entropy
I) thermoacidophiles
J) polymers
1. The most abundant chemical element in the human body is
J
Y J
Y J
Y J
Y J Y J Y J
Y J
Y J
Y J
Y .
Ans: C
J Y
Level of Difficulty: Easy
J Y J Y J Y J
Y
Section: 1-5. The Origin of Life
J Y J Y J
Y J Y J
Y
2. Evolutionary relationships can be compared using a J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y tree.
Ans: A
J Y
Level of Difficulty: Easy
J Y J Y J Y J
Y
Section: 1-2. EukaryotesJ Y J
Y
3. The organisms most likely to be found in a brine solution would be
J
Y J Y J Y J Y J Y J Y J Y J Y J
Y J
Y J
Y JY J
Y .
Ans: F
J Y
Level of Difficulty: Easy
J Y J
Y J Y
Section: 1-1. Prokaryotes J Y J Y
4. The organisms most likely to be found in high temperature environments would be
J
Y J
Y J
Y J Y J
Y J Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y .
Ans: I
J Y
,Level of Difficulty: Easy
J Y J Y J Y J
Y
Section: 1-1. Prokaryotes J Y J
Y
Multiple Choice J Y
5. The atmosphere of early earth probably contained the following molecules:
J
Y J
Y J
Y J Y J Y J
Y J
Y J
Y J Y
A) H2O, CO2, N2 , CH4, and NH3. J Y J
Y J J
Y Y J
Y J
Y
B) H2O, CO2, CH4, C6H6O6,and NH3. J Y J Y J
Y J
Y J Y
C) H2O, CO2, CH4, C6H6O6,and COOHCH2NH3.
J Y J Y J
Y J
Y J Y
D) H2O,CO2, CH4, COOHCH2NH3, and NH3. J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y
E) none of the above J Y J
Y J Y
Ans: A
J Y
Level of Difficulty: Moderate
J Y J
Y J Y J
Y
Section: 1-1. Prokaryotes J Y J Y
6. The biological classification system categorizes organisms into the domains:
J
Y J
Y J Y J Y J
Y J
Y J
Y J
Y
A) bacteria, eukarya, and vertebrate. J Y J Y J Y
B) archaea and eukarya. J Y J Y
C) bacteria, eukarya, and archaea. J
Y J
Y J
Y
D) eukarya and bacteria. J
Y J
Y
E) none of the above J Y J
Y J Y
Ans: C
J Y
Level of Difficulty: Easy
J Y J Y J Y J
Y
Section: 1-1. Prokaryotes J Y J
Y
7. The theory of evolution includes the following principles:
J
Y J
Y J
Y J Y J Y J Y J
Y
A) evolution is not directed toward a specific goal. J Y J
Y J Y J Y J
Y J
Y J
Y
B) evolution is ongoing, and is constrained by its past. J
Y J
Y J
Y J Y J Y J Y J Y J
Y
C) evolution requires some sloppiness for adaptation to changes. J
Y J Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y
D) A and B
J Y J
Y
E) A, B, and C J
Y J Y J
Y
Ans: E
J Y
Level of Difficulty: Easy
J Y J Y J Y J
Y
Section: 1-5. The Origin of Life
J Y J Y J Y J Y J
Y
8. The term molecular weight is a term used by biochemists that refers to
J
Y J
Y J Y J Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y
A) the density of a particle.
J
Y J Y J
Y J Y
, B) a dimensionless quantity that is defined as the ratio of the mass of the particle to 1/12 the
J Y J Y J Y J
Y J Y J
Y J
Y J
Y J
Y J Y J
Y J
Y J
Y J Y J
Y J
Y J
Y J Y
mass of a 12C atom.
J Y J
Y J Y J Y
C) Daltons divided by the mass of a hydrogen atom. J Y J Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y J Y
D) all of the above J
Y J Y J Y
E) none of the above J Y J Y J
Y
Ans: B
J Y
Level of Difficulty: Easy
J Y J Y J Y J Y
Section: 1-1. Prokaryotes J Y J
Y
9. Which of the following is a similarity between all prokaryotes and all eukaryotes?
J Y J Y J Y J Y J Y J Y J
Y J
Y J
Y J
Y J Y J
Y
A) Both contain DNA in a nucleus J Y J Y J Y J Y J
Y
B) Both contain certain of the same membrane bound cell organelles (like mitochondria, Golgi
J Y J Y J Y J Y J
Y J Y J
Y J
Y J
Y J Y J
Y J Y J
Y
complexes etc) J
Y
C) Both have a cytoskeleton J Y J
Y J Y
D) All of the above are similarities between prokaryotes and eukaryotes
J
Y J Y J Y J Y J Y J
Y J
Y J Y J Y
E) None of the above are similarities between prokaryotes and eukaryotes
J Y J
Y J Y J
Y J
Y J Y J
Y J
Y J
Y
Ans: E
J Y
Level of Difficulty: Easy
J Y J
Y J Y
Section: 1-1. Prokaryotes, 1-2. Eukaryotes
J Y J Y J
Y J Y
10. Which of the following statements concerning prokaryotes is false? J
Y J Y J Y J
Y J
Y J
Y J
Y J Y
A) Prokaryotes are made up of two major groupings: the eubacteria and the archaea, which are as J Y J Y J
Y J
Y J
Y J Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y J Y J
Y J
Y J
Y
different from each other as from the eukaryotes.J Y J Y J Y J Y J Y J Y J
Y
B) Prokaryotes are generally much smaller than the eukaryotic cells. J Y J
Y J Y J Y J
Y J
Y J Y J
Y
C) Prokaryotes are one branch of the newer, more accurate phylogenic tree made up of J Y J Y J Y J
Y J Y J
Y J Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y J
Y
prokarya, archaea and eukarya J Y J
Y J
Y
D) Prokaryotes do not have organelles J Y J
Y J
Y J Y
E) None of the above are false J Y J Y J Y J Y J Y
Ans: C
J Y
Level of Difficulty: Easy
J Y J
Y J Y
Section: 1-1. Prokaryotes, 1-2. Eukaryotes
J Y J Y J
Y J Y
11. Which of the following is not true of eukaryotes: J
Y J Y J Y J
Y J
Y J Y J
Y J
Y
A) They contain organelles like mitochondria, chloroplasts, ribosomes, and a nucleus
J Y J Y J Y J
Y J Y J
Y J Y J
Y J
Y
B) They are usually 10 to 100 microns in diameter J Y J
Y J Y J Y J Y J Y J
Y J
Y
C) They can be both uni or multicellular J Y J Y J Y J
Y J
Y J
Y
D) They are also called archaea J Y J Y J Y J Y
E) All of the above are true of eukaryotes
J
Y J Y J Y J
Y J Y J
Y J Y