Y Y Y
PathophysiologyfortheHealth Y Y Y Y
Professions7thEdition Y Y Y
VanMeter
1
Chapter01:IntroductiontoPathophysiology
Y Y Y Y
VanMeterandHubert:Gould’sPathophysiologyfortheHealthProfessions,7thEdition
Y Y Y Y Y Y Y Y Y Y
MULTIPLECHOICE Y
1. Which of the following would be the most likely cause of an iatrogenic disease?
F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y
a. An inherited disorder
F Y F Y
b. A combination of specific etiological factors
F
Y F Y F Y F Y F
Y
c. An unwanted effect of a prescribed drug
F Y F Y F Y F Y F Y F Y
d. Prolonged exposure to toxic chemicals in the environment F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y
ANS:C Y
2. The manifestations of a disease are best defined as the
F
Y F Y F Y F
Y F Y F Y F
Y F Y F Y
a. subjective feelings of discomfort during a chronic illness. F Y F Y F Y F Y F Y F Y F
Y
b. signs and symptoms of a disease. F Y F Y F Y F Y F
Y
c. factors that precipitate an acute episode of a chronic illness.
F
Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y
d. early indicators of the prodromal stage of infection.
F Y F Y F Y F Y F
Y F Y F Y
ANS:B Y
3. The best definition of the term prognosis is the
F
Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y
a. precipitating factors causing an acute episode. F Y F
Y F Y F Y F Y
b. number of remissions to be expected during the course of a chronic illness.
F
Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y
c. predicted outcome or likelihood of recovery from a specific disease. F Y F
Y F Y F Y F Y F Y F
Y F Y F Y
d. exacerbations occurring during chronic illness. F
Y F Y F Y F Y
ANS:C Y
,4. Which of the following is considered a systemic sign of disease?
F Y F Y F Y F Y F
Y F Y F Y F Y F Y F Y
a. Swelling of the knee F
Y F Y F Y
b. Fever
c. Pain in the neck F Y F Y F Y
d. Red rash on the face ANS: B F Y F Y F Y F Y F Y Y
5. Etiology is defined as the study of the F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y
a. causes of a disease. F Y F Y F Y
b. course of a disease. F Y F Y F Y
c. expected complications of a disease. F Y F Y F Y F
Y
d. manifestations of a disease. F
Y F Y F
Y
ANS:A Y
6. A type of cellular adaptation in which there is a decrease in cell size is referred to as a.
F
Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F
Y F Y F Y F Y
hypertrophy.
b. metaplasia.
c. anaplasia.
d. atrophy.
ANS:D Y
7. A change in a tissue marked by cells that vary in size and shape and show increased mitotic
F Y F Y F Y F
Y F Y F Y F Y F
Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y
figures would be called F Y F Y F Y
a. metaplasia.
b. atrophy.
c. dysplasia.
d. hypertrophy. ANS:C F Y Y
8. A deficit of oxygen in the cells usually due to respiratory or circulatory problems is called a.
F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F
Y F Y F Y F
Y F Y F Y F Y
apoptosis.
b. ischemia.
c. hypertrophy.
d. necrosis. ANS: B F Y Y
9. When a group of cells in the body dies, the change is called
F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y
a. ischemia.
b. gangrene.
, c. hypoxia.
d. necrosis.
ANS:DY
10. Rigorous weightlifting/body building regimens may result in the skeletal muscle cells
F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F
Y F Y F Y
undergoing a. F Y hypertrophy.
b. dysplasia.
c. atrophy.
d. regeneration.
ANS:AY
11. The term cancer refers to
F Y F Y F Y F Y
a. dysplasia.
b. hyperplasia.
c. metaplasia.
d. malignant neoplasm. ANS:D F Y F Y Y
12. To which of the following does the term apoptosis refer?
F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y
a. Increased rate of mitosis by certain cells F Y F Y F Y F Y F Y F Y
b. Ischemic damage to cells F Y F Y F Y
c. Liquefaction of necrotic tissue F Y F Y F Y
d. Preprogrammed cell self-destruction F Y F
Y
ANS:DY
13. Which of the following statements is TRUE?
F Y F Y F Y F Y F Y F
Y
a. Alteration of DNA does not change cell function. F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y
b. Damaged cells may be able to repair themselves. F Y F Y F Y F Y F Y F Y F Y
c. All types of cells die at the same rate.
F Y F Y F Y F
Y F Y F Y F Y F Y
d. Mild ischemia causes immediate cell death. ANS:B F Y F Y F Y F Y F
Y F Y Y
14. Caseation necrosis refers to an area where F Y F Y F Y F
Y F Y F Y
a. cell proteins have been denatured.
F Y F Y F Y F Y