Copyright © 2012 Pearson Education, Inc
xd xd lp xd xd
.
,Chapter 1 Introduction to Earth Science xd xd xd xd
1) What are the basic differences between the disciplines of physical and historical geology?
xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd
A) Physical geology is the study of fossils and sequences of rock strata; historical geology is the st u
xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd
dy of how rocks and minerals were used in the past.
xd xd xd xd lp xd xd xd xd xd
B) Historical geology involves the study of rock strata, fossils, and geologic events, utilizing the g e
xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd
ologic time scale as a reference; physical geology includes the studyof how rocks form and of ho w e
xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd
rosion shapes the land surface.
xd xd xd xd
C) Physical geology involves the study of rock strata, fossils, and deposition in relation to plate mo v
xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd lp xd xd xd xd xd
ements in the geologic past; historical geology charts how and where the plates were moving in the pa
xd lp xd lp xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd
st.
D) none of the above – xd xd xd xd
physical geology and historical geologyare essentially the same. Answer: B
xd xd xd xd xd xd xd xd xd x d xd
Diff: 1 xd
Topic: 1.1What Is EarthScience? B l
x d xd xd xd xd xd xd
oom's: Analyzing x d
2) The study of Earth's atmosphere is known as
xd xd xd xd xd xd xd .
A) astronomy
B) oceanography
C) meteorology
D) cosmology
Answer: C
xd x d xd
D iff: 1
xd xd
Topic: 1.1 What Is Earth Science? B
xd xd xd xd xd xd xd
loom's: Remembering x d
3) A is a well- xd xd
tested and widely accepted view that best explains certain scientific observations.
xd lp xd lp xd xd xd xd xd xd
A) hypothesis
B) generalization
C) law
D) theory xd
Answer: D xd x
Diff: 1
d xd
Topic: 1.3 TheNature of Scientific Inquiry Bloom '
x d xd xd xd xd xd xd xd
s: Remembering
x d
2
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc xd xd lp xd xd
.
,4) All of the following are possible steps of scientific investigation except for
xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd .
A) the collection of scientific facts through observation and measurement
xd xd xd xd xd lp xd lp
B) assumption of conclusions without prior experimentation or observation
xd xd xd xd xd lp xd
C) the development of one or more working hypotheses or models to explain facts
xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd
D) development of observations and experiments to test the hypotheses lp xd xd xd xd xd xd xd xd
Answer: B x d
Diff: 1 xd
Topic: 1.3 TheNature of Scientific Inquiry Bloom '
x d xd xd xd xd xd xd xd
s: Analyzing
x d
5) The
x d explains how our solar system probably formed from a giant cloud of gases and dispersed solid p articles
xd xd xd xd xd xd lp xd lp lp xd xd xd xd xd lp xd
.
A) protogalactic theory xd
B) nebular theory xd
C) extrastellar solar hypothesis xd xd
D) planetarycompression theory lp xd
Answer: B x d
Diff: 1 xd
Topic: 1.5EarlyEvolution ofEarth B
x d xd xd xd xd xd
loom's: Remembering x d
6) The refers to the sum total of all life on Earth. xd xd xd lp xd xd xd xd xd
A) hydrosphere
B) atmosphere
C) biosphere
D) asthenosphere x
Answer: C
d x d
Diff: 1 xd
Topic: 1.6Earth'sSpheres B l
x d xd xd xd xd
oom's: Remembering x d
7) In correct order from the center outward, Earth includes which units?
xd xd xd xd xd xd xd lp xd lp
A) core, inner mantle, outer mantle, crust
xd xd xd xd xd
B) inner core, outer core, mantle, crust
xd xd xd xd xd
C) inner core, crust, mantle, hydrosphere
xd xd xd xd
D) core,crust,mantle,hydrosphere
xd xd xd xd
Answer: B x d
Diff: 1 xd
Topic: 1.7ACloser Look at the Geosphere Bloom' s
xd xd xd xd xd lp xd xd xd
: Remembering
x d
3
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc xd xd lp xd xd
.
, 8) The composition of the Earth's inner core is thought to be
xd xd xd xd xd xd xd xd xd xd .
A) basalt
B) granite
C) peridotite
D) solidiron-
nickelalloy Answer: D xd x d xd
Diff: 1 xd
Topic: 1.7 A Closer Look at the Geosphere Bloom '
xd xd xd xd lp xd lp xd xd
s: Remembering
x d
9) The asthenosphere is actually a part of the
xd xd xd xd xd xd xd of the Earth.
xd xd
A) outer core xd
B) crust
C) inner core xd
D) mantle lpx
dAnswer: xd
D Diff: 1 xd xd
Topic: 1.7ACloser Look at the Geosphere Bloom' s
xd xd xd xd xd lp xd xd xd
: Remembering
x d
10) The is thought to be a liquid, metallic region in the Earth's interior.
xd xd xd xd xd xd xd lp xd xd xd
A) inner core xd
B) lithosphere
C) mantle
D) outercore x
Answer: D
d x d xd
Diff: 1 xd
Topic: 1.7ACloser Look at the Geosphere Bloom' s
xd xd xd xd xd lp xd xd xd
: Remembering
x d
11) The is the thinnest layer of the Earth. xd xd xd xd xd xd
A) crust
B) outer core xd
C) mantle
D) innercore x
Answer: A
d x d xd
Diff: 1 xd
Topic: 1.7ACloser Look at the Geosphere Bloom' s
xd xd xd xd xd lp xd xd xd
: Remembering
x d
4
Copyright © 2012 Pearson Education, Inc
xd xd lp xd xd
.