,TABLEOFCONTENTS
1. Abnormal Behavior. %
r
2. Understanding and Treating Mental Disorders. %
r %
r %
r %
r
3. Assessment and Classification of Mental Disorders.
r% r% r% r% r%
4. Research Methods for Studying Mental Disorders.
%
r %
r %
r r% %
r
5. Anxiety and Obsessive-Compulsive and Related Disorders.
r% r% r% r% r%
6. Trauma and Stress-Related Disorders.
%
r %
r %
r
7. Somatic Symptom and Dissociative Disorders.
r% r% r% r%
8. Depressiveand BipolarDisorders.
%
r %
r %
r
9. Suicide.
10. Eating Disorders.
%
r
11. Substance-Related and Other Addictive Disorders. r% r% r% r%
12. Schizophrenia Spectrum Disorders. r% r%
13. Neurocognitive and Sleep-Wake Disorders. r% r% %
r
14. Sexual Dysfunctions, Gender Dysphoria, and Paraphilic Disorders.
r% r% r% r% r% r%
15. Personality Psychopathology. r%
16. Disorders of Childhood and Adolescence.
%
r r% r% r%
17. Lawand Ethicsin Abnormal Psychology.
%
r %
r %
r %
r %
r
,Chapter 1: Abnormal Behavior
r% r% r%
MULTIPLE CHOICE
r%
1. Which statement about abnormal psychology is accurate?
r% r% r% r% r% r%
a. Abnormal psychology seeks to describe, explain, predict, and modify unusual behaviors.
c r % jc jc jc jc jc jc jc jc jc jc
b. Although abnormal psychology has made several gains in the past 20 years, it is not yet
r% r% r% r% r% r% jc r% r% r% r% r% r% r% r% r%
a scientific field of study.
r% r% r% r%
c. The subject matter of abnormal psychology is restricted to extremely bizarre behavior.
r% r% r% r% r% r% r% r% r% r% r%
d. Most diagnoses of abnormality are based on two or three basic behavioral factors.
r% r% r% r% r% r% r% r% r% r% r% r%
ANS: r % A REF:
OBJ: 1 The Concerns of Abnormal Psychology
r% jc r% r%
MSC:
r% r %Factual
2. Psychopathology, or abnormal behavior, results primarily from r% r% r% r% r% r% .
a. genetic factors jc
b. environmental factors r%
c. sociocultural factors r%
d. an interaction of many factors
c r % jc jc jc jc
ANS: r % D REF: Introduction MSC: r % Factual
OBJ: 1 r%
3. Dr. Thompson collects information in order to describe and draw inferences about an
r% r% r% r% r% r% r% r% r% r% jc r%
individual's psychological disorder. Dr. Thompson is engaged in r% . r% r% r% r% r% r%
a. therapy
b. predicting dangerousness
c r % jc
c. psychodiagnosis
c r %
d. research
ANS: r % C REF:
OBJ: 1 The Concerns of Abnormal Psychology
r% jc r% r%
MSC:
r% r %Applied
4. Dr. Kohn is a psychoanalyst, Dr. Edwards is a humanistic therapist, Dr. Peterson is a cognitive be
r% r% r% r% r% r% r% jc r% jc r% r% r% r% r% r%
havioral therapist, and Dr. James is a Gestalt therapist. Each of them would likely have a different
r% r% r% r% r% jc r% jc r% r% r% r% r% r% r% r%
for a client's abnormality. r% r% r%
a. time of onset
c r % jc jc
b. explanation
c r %
c. diagnosis
d. prognosis
ANS: r % B REF:
OBJ: 1 The Concerns of Abnormal Psychology
r% jc r% r%
MSC:
r% r %Applied
5. A psychologist says, “Juan's abnormal behavior is likely due to a combination of biology an
jc r% r% r% r% r% r% r% r% r% r% r% r% r%
d inadequate interpersonal skills.” The psychologist is .
r% r% r% r% r% r%
a. predicting the future symptoms of Juan r% r% r% r% r%
b. giving Juan a psychodiagnosis r% r% r%
c. offering an explanation for Juan's problem r% r% r% r% r%
d. describing how to control Juan's symptoms r% r% r% r% r%
ANS: r % C REF:
OBJ: 1 The Concerns of Abnormal Psychology
r% jc r% r%
MSC:
r% r %Applied
, 6. Which statement regarding the prediction of abnormal behavior is accurate?
r% r% r% r% r% r% r% r% jc
a. Even experienced professionals tend to overpredict future violence.
r% r% r% r% r% r% r%
b. Psychologists are not interested in predicting clients' future behavior. r% r% r% r% r% jc r% r%
c. Prediction is unrelated to understanding the cause of abnormality.
r% r% r% r% r% r% r% r%
d. Psychologists tend to underpredict future violence. r% r% r% r% r%
ANS: r % A REF:
OBJ: 1 The Concerns of Abnormal Psychology
r% jc r% r%
r% MSC: r % Conceptual
7. One of Seung-
r% r%
Hui Cho's professors reported Cho's frightening behavior to many campus authorities. What reason
r% r% r% r% r% jc r% r% r% r% r% r% r%
did those authorities give her to explain why they could do nothing?
r% r% r% r% r% r% r% r% r% r% r%
a. Cho's therapist did not feel he posed a danger to others.
r% r% r% jc r% r% r% r% r% r%
b. There was no space in any of the local mental health facilities to house him.
r% r% r% r% r% r% r% r% r% r% r% r% r% r%
c. Cho did not make any overt threats against anyone.
r% r% r% r% r% r% jc r%
d. When compared with that of his peer group, Cho's behavior was not considered odd.
r% r% r% r% r% r% r% r% r% r% r% r% r%
ANS: r % C REF:
OBJ: 1 The Concerns of Abnormal Psychology r% jc r% r%
r% MSC: Applied r %
8. When psychologists talk about modifying abnormal behavior, they mean they are
r% r% jc r% jc r% r% r% r% r% .
a. attempting to understand the underlying cause of that behavior r% r% r% r% r% r% r% r%
b. restricting the freedom of dangerous clients r% r% r% r% r%
c. attempting to anticipate the future behaviors of clients r% r% r% r% r% r% r%
d. using therapy to improve client behavior
r% r% r% r% r%
ANS: r % D REF:
OBJ: 1 The Concerns of Abnormal Psychology r% jc r% r%
r% MSC: Factual r %
9. Which of the following defines therapy most accurately?
r% r% r% r% jc r% jc
a. A program of systematic intervention designed to alter behavior, emotion, or thought
r% r% r% jc r% r% r% r% r% r% r%
b. The scientific study of abnormal behavior.
r% r% r% r% r%
c. A system of observing abnormal behavior in an attempt to classify it
r% r% r% jc r% r% r% r% r% r% r%
d. The application of a theoretical model to explain the cause of abnormal behavior
r% r% r% r% r% r% r% r% r% r% r% r%
ANS: r % A REF: 1 OBJ:
The Concerns of Abnormal Psychology MSC:
r% r% r% r% r% r % Factual
10. A psychologist develops several activities for clients aimed at helping them become more
r% jc r% r% r% r% r% r% jc jc r% r%
self-disciplined and feel more confident about trying new behaviors. This example illustrates
r% r% r% r% r% r% r% r% r% jc r% .
a. how epidemiological work is done in the field
r% r% jc r% r% r% r%
b. how therapy may be seen as an attempt to modify behavior
r% r% r% r% r% r% r% r% r% r%
c. the function of providing an explanation for abnormal behavior
r% r% r% jc r% r% r% r%
d. the essential need for accurate psychodiagnosis
r% r% r% r% r%
ANS: r % B REF:
OBJ: 1 The Concerns of Abnormal Psychology r% jc r% r%
r% MSC: Applied r %