Comprehensive Resource To Help You Ace 2026-2027 Exams
Includes Frequently Tested Questions With ELABORATED
100% Correct COMPLETE SOLUTIONS
Guaranteed Pass First Attempt!! Current Update!!
1. What happens to a family's voucher if their household composition changes from a
three-bedroom to a two-bedroom? - Correct Answer: The family must apply the
three-bedroom payment standard at the first annual reexamination.
2. Is earned income of full-time students 18 and older excluded from annual income if it
exceeds $480? - Correct Answer: Yes, it is excluded.
3. When is actual income from assets included in annual income? - Correct Answer:
When the total cash value of all family assets is $5,000 or less.
4. Should the income of a temporarily absent spouse be included in annual income? -
Correct Answer: Yes, it must be included.
5. Can a Public Housing Authority (PHA) establish a minimum rent of $0? - Correct
Answer: Yes, a PHA may establish a minimum rent of $0.
6. Are lump-sum payments always counted as assets? - Correct Answer: Yes, they are
always counted as assets.
,7. Under what condition may disability assistance expenses be deducted? - Correct
Answer: If they enable a family member to work or attend school.
8. Is the income of a 17-year-old mother who has quit school to work included in annual
income if she lives with her parents? - Correct Answer: Yes, it is included.
9. Is the interest on a savings account of a seven-year-old boy included in annual income? -
Correct Answer: Yes, it is included.
10. Can a PHA deny a family the child care allowance if there is an unemployed adult family
member available to provide care? - Correct Answer: Yes, the PHA may deny the
allowance.
11. What is the adjusted annual income of a family with an annual income of $12,000 and
verified medical expenses of $1,000? - Correct Answer: The adjusted annual income
is $10,960.
12. Must a PHA establish a payment standard for each unit size? - Correct Answer: Yes,
the PHA must establish a payment standard for each unit size.
13. What must a PHA do regarding TANF benefits when a recipient enrolls in a qualifying
training program? - Correct Answer: The PHA must exclude the entire amount
received from the training program.
14. Are all amounts received from a HUD-funded training program excluded from annual
income? - Correct Answer: Yes, they are excluded.
15. What must a PHA include in the rent calculation if a family has had their welfare reduced
for fraud? - Correct Answer: The PHA must include imputed welfare income.
, 16. How is the average balance for six months treated in terms of cash value of a savings
account? - Correct Answer: It is always counted as the cash value.
17. Are only disabled families eligible for a disability assistance allowance? - Correct
Answer: No, that statement is false.
18. Are food stamp benefits included in annual income? - Correct Answer: Yes, they are
included.
19. What type of income is used when annualizing income from employment? - Correct
Answer: Gross income is used.
20. How is a deferred periodic payment from TANF benefits treated in terms of annual
income? - Correct Answer: It is treated as an asset and excluded from annual
income.
21. When net family assets exceed $5,000, how is income from assets determined? -
Correct Answer: It is based on the greater of imputed or actual income from assets.
22. How recent should pay stubs be according to HUD recommendations? - Correct
Answer: Pay stubs should be dated within 30 days of the interview date.
23. What is the formula for finding the cash value of assets for rent calculation? - Correct
Answer: Market value less current loan balance, if any, less anticipated expenses to sell.
24. Which of the following is not included as an asset? - Correct Answer: The family car.