A?
VI
TU
_S
ED
OV
PR
AP
,AP
TABLE OF CONTENTS
PR Byrd & Chen's Canadian Tax Principles (2025-2026 Edition) - Test Bank
Gary Donell
VOLUME 1
Chapter 1
OV Introduction to Federal Taxation in Canada
Chapter 2 Procedures and Administration
R
Chapter 3 ED Income or Loss from an Office or Employment
U
Chapter 4 Taxable Income and Tax Payable for Individuals
Chapter 5 Capital Cost Allowance
SE
Chapter 6 Income or Loss from a Business
Chapter 7 Income or Loss from Property
_S
IS
Chapter 8 Capital Gains and Capital Losses
Chapter 9 Other Income and Deductions, and Other Issues
Chapter 10
O Retirement Savings and Other Special Income
TU
Arrangements
N
VOLUME 2
N
Chapter 11 Taxable Income and Tax Payable for Individuals
Revisited
VI
O
Chapter 12 Taxable Income and Tax Payable for Corporations
Chapter 13 Taxation of Corporate Investment Income
C
Chapter 14 Other Issues in Corporate Taxation
A?
ED
Chapter 15 Corporate Taxation and Management Decisions
Chapter 16 Rollovers under Section 85
Chapter 17
?
Other Corporate Rollovers and Sale of a Corporate
M
Business
Chapter 18 Partnerships
Chapter 19 Trusts and Estate Planning
Chapter 20 International Issues in Taxation
Chapter 21 GST/HST
, Volume 1 Page 1-758
AP Volume 2 Page 759-1504
Byrd and Chen's Canadian Tax Principles, 2025-2026 (Donell)
Chapter 1 Introduction to Federal Taxation in Canada
1.1
PR
Quick Review
1) There are no items in this section.
Type: ES OV
1.2 Self-Study Problems
1) There are no items in this section.
Type: ES
1.3 Practical Case
ED
1) There are no items in this section.
Type: ES _S
1.4 Online Exercises
1) The major source of federal revenues is the personal income tax. Indicate three other types of taxes that
contribute to federal revenues.
TU
Answer: The other sources of federal revenues that are shown in Figure 1-1 of the textbook are:
• Corporate income tax.
• Non-resident income tax.
• GST.
• Customs and import duties.
• Other excise taxes.
• Employment Insurance premiums.
VI
Type: ES A?
Topic: Federal revenue sources
2) What is the meaning of "person" when the term is used in the ITA?
Answer: In the ITA, the term "person" refers to an individual, a corporation, a trust, or an estate.
Type: ES
Topic: Definition - "Person" ITA 248(1)
?
3) Briefly describe the procedures used in calculating provincial or territorial income tax for individuals
other than for individuals residing in Quebec.
Answer: Provincial or territorial income tax for individuals is calculated by applying a provincial or
territorial income tax rates to taxable income for federal income tax purposes. Provincial or territorial
personal income tax credits are then applied to the resulting gross provincial or territorial income tax. The
provincial and territorial income tax brackets may differ from the federal income tax brackets. In
addition, provincial and territorial personal tax credits may be different than the federal personal tax
credits.
Type: ES
Topic: Income tax payable - federal income tax
, AP
4) The Canadian income tax system is often used to achieve various economic objectives. Give three
examples that illustrate this point.
Answer: There are many examples. The textbook divides them into resource allocation (e.g., public
PR
health care), distribution effects (e.g., federal GST credit), stabilization effects (e.g., deficit reduction), and
fiscal federalism (e.g., allocations to various levels of government).
Type: ES
Topic: Canadian income tax system - objectives
OV
5) Provide an example of how tax policy can be used to influence resource allocation.
Answer: Examples provided in the textbook are as follows:
• Tax revenues are used to provide public goods and services.
• Excise taxes are used to discourage the consumption of alcohol and tobacco products. There are many
other examples that could be cited. ED
Type: ES
Topic: Canadian income tax system - objectives
6) The government pays a Canada Child Benefit to the parents of children who are under 18 years of age.
The payments are reduced where the income of the parents or supporting persons are above a certain
_S
threshold amount. What objectives are achieved by this benefit?
Answer: The Canada Child Benefit is designed to assist low income families with the costs of
supporting and raising children. The government is also encouraging population growth.
Type: ES
Topic: Canadian income tax system - objectives
TU
7) Indicate three disadvantages of a tax system that uses progressive rates.
Answer: Possibilities include that progressive rates:
• Increase the complexity of the system.
• Are unfair to individuals with highly variable levels of annual income.
• Are unfair to single income family units.
VI
• Lead to pressure for various types of income tax concessions. A?
• Discourage high income individuals from making additional efforts.
• Encourage income tax evasion.
Type: ES
Topic: Canadian income tax system - objectives ?
8) A regressive tax is one that taxes high income individuals at lower effective rates. Explain why a sales
tax levied at a flat rate of 8% can be regressive.
Answer: While the sales tax rate is the same for all individuals without regard to their income level,
lower income individuals spend a higher percentage of their total income than high income taxpayers.
Since the sales tax is charged on the amounts spent, this means that the sales tax paid by lower income
individuals represents a larger percentage of their total income. As a consequence, they are generally
considered to be regressive in nature.
Type: ES
Topic: Canadian income tax system - regressive vs. progressive rates