,Multiple-Choice Questions ma
1. The study of psychological disorders deals chiefly with __________.
ma ma ma ma ma ma ma ma
a.
m a organic mental diseases ma ma
b.
m a depression and suicide ma ma
c.
m a disturbances of thinking, emotions, perceptions, or behavio
ma ma ma ma ma ma
rs
d.
m a comparing different methods of treatment ma ma ma ma
Answer: C ma
Difficulty Level: Easy ma ma
Topic: Introduction
ma
Learning Objective: None ma ma
Skill Level: Remember the Facts
ma ma ma ma
APA Learning Objective: 1.1 Describe key concepts, principles, and theories in psychological science
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
.
2. The study of psychological disorders was previously known as __________ psychology, and continues to b
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
ereferred to as such in some contexts.
ma ma ma ma ma ma
a.
m a abnormal
b.
m a social
c.
m a evolutionary
d.
m a developmental
Answer: A ma
Difficulty Level: Easy ma ma
Topic: Introduction
ma
Learning Objective: None ma ma
Skill Level: Understand the Concepts
ma ma ma ma
APA Learning Objective: 1.4 Apply psychological content to solve practical problems.
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
3. Which emotional concern has developed in Phil, the police photographer who describes his crime sce
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
ne
experiences in the text? ma ma ma
a.
m aanger
b.
m sadness
a
c.
m afear
d.
m loneliness
a
Answer: C ma
Difficulty Level: Easy ma ma
Topic: Introduction
ma
Learning Objective: None ma ma
Skill Level: Remember the Facts
ma ma ma ma
APA Learning Objective: 1.1 Describe key concepts, principles, and theories in psychological science
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
.
4. Phil, the police photographer quoted in the text, experiences emotional reactions when _________
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
_.
a.
m a taking pictures ma
b.
m ariding in elevators ma ma
c.
m a driving across bridge ma ma
s
d.
m aarguing with others ma ma
Answer: B ma
Difficulty Level: Moderatema ma
Topic: Introduction
ma
Learning Objective: None ma ma
Skill Level: Remember the Facts
ma ma ma ma
APA Learning Objective: 1.1 Describe key concepts, principles, and theories in psychological science
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
.
5
Copyright © 2026, 2021, 2018 by Pearson Education, Inc. All rights reserved
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
.
,ma
5. Compared to the term mental disorder, psychological disorder is __________.
ma ma ma ma ma ma ma ma ma
a. mpreferred by members of the medical profession
a ma ma ma ma ma ma
b. mmore often preferred by people engaged in the scientific study of behavior and mental proce
a ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
sses
c. mequally preferred, as both terms reflect the same set of assumptions about causality and prog
a ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
ress
d.
Answer:
mused
B less often than mental illness by professionals
a ma ma ma ma ma ma ma ma
Difficulty Level: Easy ma ma
Topic: Introduction ma
Learning Objective: None ma ma
Skill Level: Understand the Concepts
ma ma ma ma
APA Learning Objective: 1.2 Develop a working knowledge of psychology‘s major subfields
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
.
6. According to the __________ model, psychological disorders are symptoms of underlying illnesses
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
.a. mepigenetic
a
b. msociological
a
c. mmedical
a
d. mpsychological
a
Answer: C ma
Difficulty Level: Easy ma ma
Topic: Introduction ma
Learning Objective: None ma ma
Skill Level: Remember the Facts
ma ma ma ma
APA Learning Objective: 1.1 Describe key concepts, principles, and theories in psychological science
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
.
7. The term mental disorder was derived primarily from which theoretical perspective
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
?a. mepigenetic
a
b. msociological
a
c. mmedical
a
d. mpsychological
a
Answer: C ma
Difficulty Level: Easy ma ma
Topic: Introduction ma
Learning Objective: None ma ma
Skill Level: Remember the Facts
ma ma ma ma
APA Learning Objective: 1.1 Describe key concepts, principles, and theories in psychological science
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
.
8. Compared to the others, which mental health professional is most likely to utter this phrase: ―Mental illness
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
mais
symptomatic
a. m a of a deeper
Dr. Rasmussen, organic psychologist
a clinical
ma dysfunction‖?in private practice in Eustis, Nebraska
ma ma ma ma mama mama ma ma ma ma ma ma
b. mMarcello Rinaldi, a Master‘s degree candidate in the Kankakee School of Social Work, specializin
a ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
g in ma
behavioral disorders ma
c. mDr. Shapiro, an anthropologist at Hudson University who studies cross-cultural syndromes
a ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
d. mDr. Gomez, a psychiatrist working at Springfield Medical Center
a ma ma ma ma ma ma ma ma
Answer: D ma
Difficulty Level: Easy ma ma
Topic: 1.1 Determining the Boundaries Between Normal and Abnormal Behavior
ma ma ma ma ma ma ma ma ma
Learning Objective: None ma ma
Skill Level: Apply What You Know
ma ma ma ma ma
APA Learning Objective: 1.2 Develop a working knowledge of psychology‘s major subfields
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
.
9. Marjoe‘s pet lizard died last month after a long life and a brief illness. He has been feeling depressed
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
and
6
Copyright © 2026, 2021, 2018 by Pearson Education, Inc. All rights reserved
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
.
,ma
shown little interest in socializing, although he continues to attend his college classes, work at his part-time
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
job, and talk to his friends and parents. ―I‘m just feeling really down…really blue…‖ Marjoe says with a si
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
gh.
Is his emotional state cause for concern?
ma ma ma ma ma ma
a. m Most likely; it‘s only a lizard, after all, and most people would probably go about their business with
a ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
in ama
day or two of the death.
ma ma ma ma ma
b. m Yes; that type and level of sadness seems to be having a disruptive effect on Marjoe‘s life.
a ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
c. m No; professionals agree that death-
a ma ma ma ma
related grief can only, by definition, be problematic if it lasts longer
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
than a standard two-year cutoff.
ma ma ma ma
d.
Answer:
m NotD likely; some degree of sadness and depressed mood would be expected after the death of a cheri
a ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
shed
Difficulty Level: Moderate ma ma
pet.1.1 Determining the Boundaries Between Normal and Abnormal Behavior
Topic: ma ma ma ma ma ma ma ma ma
Learning Objective: None ma ma
Skill Level: Apply What You Know
ma ma ma ma ma
APA Learning Objective: 1.4 Apply psychological content to solve practical problems.
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
10.m a Emotional states such as anxiety and depression may be considered disordered when they _______
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
___.
a.
b. m
m judged
are not
a as beingtosothe
appropriate ma
ma by situation
other people ma ma ma mama ma ma mama ma
c. m last for longer than 24 hours
a ma ma ma ma ma
d. m are different from other people‘s expected reactio
a ma ma ma ma ma ma
ns
Answer: B ma
Difficulty Level: Easy ma ma
Topic: 1.1 Determining the Boundaries Between Normal and Abnormal Behavior
ma ma ma ma ma ma ma ma ma
Learning Objective: None ma ma
Skill Level: Understand the Concepts
ma ma ma ma
APA Learning Objective: 1.2 Develop a working knowledge of psychology‘s major subfields
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
.
11.m a Patterns of behavior that may be judged to be abnormal or atypical are often assessed using ______
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
____.
a. m the intensity or magnitude of the problematic behavior as one criterion
a ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
b.
c. m
m areactions
consensus
aa of laypeople‘smedical
to standardized
ma opinions
tests ma ma
ma ma ma ma ma
d. m the perceptions and judgments of others as the primary ba
a ma ma ma ma ma ma ma ma ma
sis
Answer: A ma
Difficulty Level: Easy ma ma
Topic: 1.1 Determining the Boundaries Between Normal and Abnormal Behavior
ma ma ma ma ma ma ma ma ma
Learning Objective: None ma ma
Skill Level: Understand the Concepts
ma ma ma ma
APA Learning Objective: 1.2 Develop a working knowledge of psychology‘s major subfields
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
.
12.m a Compared to the others, which behavior would be considered abnormal or atypi
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
cal?
a. m feeling anxious in anticipation of an important job interview
a ma ma ma ma ma ma ma ma
b.
c. m
m feeling sad
a panicafter
whenfailing a testa department sto
entering ma
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
re
d. m feeling depressed about losing a loved one
a ma ma ma ma ma ma
Answer: C ma
Difficulty Level: Easy ma ma
Topic: 1.1.1 Criteria for Determining Whether Behavior Is Abnormal
ma ma ma ma ma ma ma ma
Learning Objective: 1.1.1 Identify criteria professionals use to determine whether behavior is considere
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
d
abnormal and apply these criteria to case examples discussed in the text.
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
Skill Level: Understand the Concepts
ma ma ma ma
7
Copyright © 2026, 2021, 2018 by Pearson Education, Inc. All rights reserved
ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma ma
.