J
Introduction to
Leadership, Concepts
and Practice, 5e Peter
Northouse (All
Chapters)
, Instructor Resource
Northouse, Introduction to Leadership, 5e
SAGE Publishing, 2021
Chapter 1: Understanding Leadership
Tes Bank J
Multiple Choice
1. In leadership literature, more than different definitions of leadership have J J J J J J J J
been identified.
J
a. 5
b. 50
c. 100
d. 1,000
Ans: C J
Learning Objective: 1.1: Summarize the seven concepts that are essential to leadership.
J J J J J J J J J J J J
Cognitive Domain: Knowledge J J
Answer Location: Leadership Explained
J J J J
Difficulty Level: Easy J J
AACSB Standard: Leading in organizational situations
J J J J J
2. A leadership approach is
J . J J J
a. a general way of thinking about a phenomenon
J J J J J J J
b. based in empirical research
J J J
c. never changing J
d. based in empirical research and never changing
J J J J J J J
Ans: A J
Learning Objective: 1.1: Summarize the seven concepts that are essential to leadership.
J J J J J J J J J J J J
Cognitive Domain: Comprehension J J
Answer Location: Box 1.1: The Evolution of Leadership
J J J J J J J J
Difficulty Level: Easy J J
AACSB Standard: Group and individual behaviors
J J J J J
3. So-called “Great Man” theories belong to which of the following leadership
J J J J J J J J J J J
approaches?
a. Behavior
b. Relational
c. Situational
d. Trait
Ans: D
J J
Learning Objective: 1.1: Summarize the seven concepts that are essential to leadership.
J J J J J J J J J J J J
Cognitive Domain: Knowledge J J
Answer Location: Trait Theories Difficulty
J J J J J
Level: Easy J
AACSB Standard: Leading in organizational situations
J J J J J
, Instructor Resource
Northouse, Introduction to Leadership, 5e
SAGE Publishing, 2021
4. Which of the following theorist’s work is included in the behavioral approach?
J J J J J J J J J J J
a. Blake and Moulton J J
b. Hersey and Blanchard J J
c. Northouse
d. Reddin
Ans: A
J J
Learning Objective: 1.1: Summarize the seven concepts that are essential to leadership.
J J J J J J J J J J J J
Cognitive Domain: Knowledge J J
Answer Location: Behavior Theories
J J J J
Difficulty Level: Hard J J
AACSB Standard: Leading in organizational situations
J J J J J
5. A business manager needs their subordinates to problem solve in an uncertain and
J J J J J J J J J J J J J
changing environment. That manager might consider which emerging leadership
J J J J J J J J J
approach?
a. Spiritual leadership J
b. Servant leadership J
c. Authentic leadership J
d. Adaptive leadership J J
Ans: D J
Learning Objective: 1.1: Summarize the seven concepts that are essential to leadership.
J J J J J J J J J J J J
Cognitive Domain: Application J J
Answer Location: Emerging Leadership Approaches
J J J J J
Difficulty Level: Medium J J
AACSB Standard: Group and individual behaviors
J J J J J
6. A trait can be defined as
J J . J J J J
a. the capacity to lead J J J
b. a distinguishing quality of an individual
J J J J J
c. a competency developed to accomplish a task effectively
J J J J J J J
d. what leaders do when they are in a leadership role
J J J J J J J J J J
Ans: B J
Learning Objective: 1.1: Summarize the seven concepts that are essential to leadership.
J J J J J J J J J J J J
Cognitive Domain: Knowledge J J
Answer Location: “Leadership is a Trait”
J J J J J J
Difficulty Level: Easy J J
AACSB Standard: Group and individual behaviors
J J J J J
7. When leadership is viewed as non-linear and highly collaborative, the
J J J J J J J J J J
between leader and follower(s) becomes paramount.
J J J J J J
a. hierarchy
b. dynamic
c. skill
d. relationship J
Ans: D J
, Instructor Resource
Northouse, Introduction to Leadership, 5e
SAGE Publishing, 2021
Learning Objective: 1.1: Summarize the seven concepts that are essential to leadership.
J J J J J J J J J J J J
Cognitive Domain: Comprehension J J
Answer Location: “Leadership is a Relationship”
J J J J J J
Difficulty Level: MediumJ J
AACSB Standard: Group and individual behaviors
J J J J J
8. A manager who encourages subordinates to take time off from work to recuperate
J J J J J J J J J J J J J
from stressful projects might be utilizing leadership as a
J J . J J J J J J J
a. relationship
b. behavior
c. skill
d. task
JAns: A J
Learning Objective: 1.1: Summarize the seven concepts that are essential to leadership.
J J J J J J J J J J J J
Cognitive Domain: Application J J
Answer Location: “Leadership is a Relationship”
J J J J J J
Difficulty Level: MediumJ J
AACSB Standard: Interpersonal relations and teamwork
J J J J J
9. Influence is central to the process of leadership because leaders affect
J J . J J J J J J J J J
a. outcomes
b. goals
c. followers
d. vision
Ans: C
J J
Learning Objective: 1.1: Summarize the seven concepts that are essential to leadership.
J J J J J J J J J J J J
Cognitive Domain: Knowledge J J
Answer Location: “Leadership is an Influence Process”
J J J J J J J
Difficulty Level: Easy J J
AACSB Standard: Group and individual behaviors
J J J J J
10. The GLOBE study sought to increase our understanding of the impact
J J J J J J J J J J J
has on leadership effectiveness.
J J J
a. culture
b. globalization
c. democratization
d. nationalism
Ans: A
J J
Learning Objective: 1.2: Discuss the findings of the Global Leadership and
J J J J J J J J J J J
Organizational Behavior Effectiveness studies. J J J
Cognitive Domain: Knowledge J J
Answer Location: Global Leadership Attributes
J J J J J
Difficulty Level: Easy J J
AACSB Standard: Diverse and multicultural environments
J J J J J
11. What is a key outcome of toxic leadership according to Lipman-Blumen?
J J J J J J J J J J