d d d d d d
Comprehensive Practice Questions & Verified Correct
d d d d d d
Answers | Complete Instructor Certification Study Guide
d d d d d d d
& Exam Prep Bundle
d d d d
THIS EXAM INCLUDES: d d
• Complete Club Pilates Written Exam practice questions
dd d d d d d d d
• Verified correct answers with detailed explanations
dd d d d d d d
• Comprehensive Pilates instructor certification study guide
dd d d d d d d
• Reformer Pilates principles and technique review
dd d d d d d d
• Anatomy, physiology, and biomechanics coverage
dd d d d d
• Mock written exams for realistic test preparation
dd d d d d d d d
• Updated 2026–2027 exam-focused study material
dd d d d d d
• Ideal resource for Club Pilates instructor certification success
dd d d d d d d d
,Pilates Exam Questions d d d
1. Bridge with knee extensions is a beginner move because it introduces a
d d d d d d d d d d d d
longer lever angle on the low back.
d d d d d d d
A. True
d
B. False
d
Answer: B d
2. Mermaid cannot be modified and should not be done unless the client is
d d d d d d d d d d d d d
ready.
d
A. True
d
B. False
d
Answer: B d
3. Why would you place the leg straps above your client's knees during feet
d d d d d d d d d d d d d
in straps series?
d d d
A. To increase hip flexion range of motion
d d d d d d d
B. To provide greater resistance for the hip extensors
d d d d d d d d
C. If your client needed a smaller Range of Motion (ROM) in the hip joint
d d d d d d d d d d d d d d
D. To prevent knee hyperextension
d d d d
Answer: C d
4. What is the best way to evaluate the ROM of the ankles?
d d d d d d d d d d d d
A. Dorsiflexion and plantarflexion in standing
d d d d d
B. Heels lower and Lift
d d d d
C. Single-leg balance test
d d d
D. Inversion and eversion with resistance
d d d d d
Answer: B d
5. What are the contraindications for Swan on the Reformer?
d d d d d d d d d
A. Pregnancy only
d d
B. Shoulder replacement and slipped disc only
d d d d d d
,C. Osteoporosis only
d d
D. Pregnancy, shoulder replacement, slipped disc, osteoporosis
d d d d d d
Answer: D d
6. When is a client ready to jump?
d d d d d d d
A. When they have strong legs
d d d d d
B. When they request to jump
d d d d d
C. When they have a stable pelvis and are able to maintain a basic level of
d d d d d d d d d d d d d d d
proprioceptive awareness
d d
D. After completing 10 reformer sessions
d d d d d
Answer: C d
7. The correct starting position for Backstroke on the long box is supine on
d d d d d d d d d d d d d
the box with the head near the footbar and the torso flexed and supported
d d d d d d d d d d d d d d
on the box, legs in table top with the arms straight up and facing the ceiling.
d d d d d d d d d d d d d d d d
A. True
d
B. False
d
Answer: B d
8. What are the elements of good flow programming when teaching group
d d d d d d d d d d d
Pilates classes?
d d
A. Repetitions, sets, rest periods
d d d d
B. Progressions, Transitions, Creative Sequencing
d d d d
C. Warm-up, main workout, cool-down
d d d d
D. Springs, straps, footbar adjustments
d d d d
Answer: B d
9. During Side Lying Legs in Straps Series, the spine should be in a neutral
d d d d d d d d d d d d d d
position.
d
A. True
d
B. False
d
Answer: A d
, 10. How is footwork on the jumpboard different than footwork on the
d d d d d d d d d d d
reformer?
d
A. Jumpboard has less resistance
d d d d
B. Jumpboard requires faster tempo
d d d d
C. There is more surface area under the foot of the jumpboard which elicits a
d d d d d d d d d d d d d d
reaction closer to real life than the footbar on the reformer
d d d d d d d d d d d
D. Jumpboard works only the calves
d d d d d
Answer: C d
11. What is the safest way to complete the arm facing side series?
d d d d d d d d d d d d
A. Standing on the floor
d d d d
B. Sitting on the carriage or long box
d d d d d d d
C. Kneeling on the reformer
d d d d
D. Lying prone on the box
d d d d d
Answer: B d
12. What are the major muscles emphasized in supine arms in straps series?
d d d d d d d d d d d d
A. Rectus abdominis, quadriceps, pectorals
d d d d
B. Transverse abdominis for stabilization, hip flexors to hold legs in place,
d d d d d d d d d d d
latissimus dorsi & the long head of the tricep for arm movement
d d d d d d d d d d d d
C. Obliques, glutes, biceps
d d d
D. Erector spinae, hamstrings, deltoids
d d d d
Answer: B d
13. What is the most advanced variation of Bridge and why?
d d d d d d d d d d
A. Single-leg bridge – increases instability
d d d d d
B. Bridge with march – challenges timing
d d d d d d
C. Semi circle – it incorporates multiple variations of spinal articulations and
d d d d d d d d d d d
requires impeccable proprioceptive awareness
d d d d
D. Bridge with extension – adds back range of motion
d d d d d d d d d
Answer: C d