Introduction to Genetic Analysis
v v v
Anthony J.F. Griffiths, John Doebley, Catherine Peichel, and David A. Wassarman
v v v v v v v v v v
12th Edition
v
,Table of Contents
v v
Chapter v 01 v The Genetics Revolution
v v 1
Chapter v 02 v Single Gene Inheritance
v v 6
Chapter v 03 v Independent Assortment of Genes v v v 26
Chapter v 04 v Mapping Eukaryote Chromosomes by Recombination
v v v v 43
Chapter v 05 v Gene Interaction
v 63
Chapter v 06 v The Genetics of Bacteria and Their Viruses
v v v v v v 84
Chapter v 07 v DNA Structure and Replication
v v v 104
Chapter v 08 v RNA Transcription Processing and Decay
v v v v 117
Chapter v 09 v Proteins and Their Synthesis
v v v 130
Chapter 10 Gene Isolation and Manipulation
v v v v v 141
Chapter 11 Regulation of Gene Expression in Bacteria and Their Viruses
v v v v v v v v v v 160
Chapter 12 Regulation of Gene Expression in Eukaryotes
v v v v v v v 175
Chapter 13 The Genetic Control of Development
v v v v v v 184
Chapter 14 Genomes and Genomics
v v v v 192
Chapter 15 DNA Damage Repair and Recombination
v v v v v v 197
Chapter 16 The Dynamic Genome Transposable Elements
v v v v v v 216
Chapter 17 Large Scale Chromosomal Changes
v v v v v 225
Chapter 18 Population Genetics
v v v 243
Chapter 19 The Inheritance of Complex Traits
v v v v v v 258
Chapter 20 Evolution of Genes and Traits
v v v v v v 270
, Test Bank - Introduction to Genetic Analysis, 12th Edition (Griffiths, 2021)
v v v v v v v v v v
Chapter 01: The Genetics Revolution
v v v v
1. The early 1900s was an important period for genetics due to which of the following major events?
v v v v v v v v v v v v v v v v
a. the rediscovery of Gregor Mendel's scientific findings
v v v v v v
b. Watson and Crick solving the structure of DNAv v v v v v v
c. Walter Sutton and Theodore Boveri hypothesizing that chromosomes are the hereditary elements
v v v v v v v v v v v
d. the rediscovery of Gregor Mendel's scientific findings and Walter Sutton and Theodore
v v v v v v v v v v v
Boveri hypothesizing that chromosomes are the hereditary elements
v v v v v v v v
e. All of the answer options are correct.
v v v v v v
ANSWER: e v v
2. A sample of normal double-stranded DNA was found to have a guanine content of 18%. What is
v v v v v v v v v v v v v v v v
vthe expected proportion of adenine?
v v v v
a. 9%
b. 32%
c. 36%
d. 68%
e. 82%
ANSWER: b v v
3. In one strand of DNA, the nucleotide sequence is 5'-ATGC-3'. The complementary sequence in
v v v v v v v v v v v v v
vthe other strand must be
v v v v
a. 3'-ATGC-5'.
b. 3'-TACG-5'.
c. 5'-ATCG-3'.
d. 5'-CGTA-3'.
e. 5'-TACG-3'.
ANSWER: b v v
4. How many different DNA molecules that are eight-nucleotide-pairs long are theoretically possible?
v v v v v v v v v v v
a. 24
b. 32
c. 64
d. 256
e. 65,536
ANSWER: e v v
5. Which of the following is/are TRUE about genes?
v v v v v v v
a. Genes are located on chromosomes. v v v v
b. Genes come in variants known as alleles.
v v v v v v
c. Genes usually encode protein products.
v v v v
d. All of the answer options are correct.
v v v v v v
e. None of the answer options is correct.
v v v v v v
ANSWER: d v v
1| P a g
v v v v
e
, Test Bank - Introduction to Genetic Analysis, 12th Edition (Griffiths, 2021)
v v v v v v v v v v
6. Wild cats (Felis silvestris) and common mice (Mus musculus) are diploid. In wild cats, 2n =
v v v v v v v v v v v v v v v
v38, while in common mice, 2n = 40. Based on this information, we can conclude that wild-cat
v v v v v v v v v v v v v v v v
vcells have
v
a. less DNA than common-mouse cells.
v v v v
b. smaller genomes than common-mouse cells. v v v v
c. fewer DNA molecules than common-mouse cells.
v v v v v
d. fewer genes than common-mouse cells. v v v v
e. fewer sets of chromosomes than common-mouse cells.
v v v v v v
ANSWER: c v v
7. Which of the following is a component of DNA?
v v v v v v v v
a. alanine
b. arginine
c. cysteine
d. guanine
e. tyrosine
ANSWER: d v v
8. Which of the following is/are TRUE of the DNA structure solved by Watson and Crick?
v v v v v v v v v v v v v v
a. It is a double-helical structure.
v v v v
b. Sugar–phosphate backbone is always toward the outside of the DNA. v v v v v v v v v
c. There are two hydrogen bonds between A and T and three hydrogen bonds between C and G.
v v v v v v v v v v v v v v v v
d. There are four types of nitrogenous bases.
v v v v v v
e. All of the answer options are correct.
v v v v v v
ANSWER: e v v
9. Which of the following is a CORRECT representation of the central dogma?
v v v v v v v v v v v
a. RNA → DNA → protein v v v v
b. protein → DNA → RNA v v v v
c. DNA → RNA → protein v v v v
d. DNA → protein → DNA v v v v
e. None of the answer options is correct.
v v v v v v
ANSWER: c v v
10. You have come across a dog (named Cindy) that does not have a tail. Interestingly, all the
v v v v v v v v v v v v v v v v
vpuppies produced by this dog don't have a tail. If the lack of tail is caused by a genetic mutation,
v v v v v v v v v v v v v v v v v v v
vwhere has this mutation most likely taken place?
v v v v v v v
a. in Cindy's gametes
v v
b. in the cells that should normally have given rise to Cindy's tail
v v v v v v v v v v v
c. in the cells that should normally have given rise to Cindy's and her puppies' tails
v v v v v v v v v v v v v v
d. in all of Cindy's cells (including her gametes)
v v v v v v v
e. in a gamete of one of Cindy's parents
v v v v v v v
ANSWER: a v v
11. Which of the following features makes a species suitable as a model organism?
v v v v v v v v v v v v
2| P a g
v v v v
e