cc cc cc cc cc cc cc cc cc 1
Chapter 01: Drug Definitions, Standards, and Information Sources Willihnganz:
cc cc cc cc cc cc cc cc
Clayton’s BasicPharmacology forNurses, 19th Edition
cc cc c cc c cc c
MULTIPLE CHOICE cc
1. Which name identifies a druglisted bythe US Food and
cc cc cc cc c cc c cc cc cc
Drug Administration (FDA)?
cc cc cc
a. Brand
b. Nonproprietary
c. Official
d. Trademark
ANS: C cc
The official name is the name under which a drug is listed by
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
the FDA. The brand name, or trademark, is the name given to
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
a drug by its manufacturer. The nonproprietary, or generic,
cc cc cc cc cc cc cc cc cc
name is provided by the United States Adopted Names
cc cc cc cc cc cc cc cc cc
Council.
cc
DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 9 cc cc c c cc
OBJ: 1NAT: NCLEX Client Needs Category: Safe, Effective Care cc cc cc cc cc cc cc cc
Environment TOP: Nursing Process Step: Assessment
cc CON: cc c c cc cc cc
Patient Education
cc cc
2. Which source contains information specific to nutritional supplements?
c cc cc cc cc cc cc
a. USP Dictionary of USAN &International Drug Names c cc cc cc c cc cc
b. NaturalMedicines Comprehensive Database c cc c
c. UnitedStates Pharmacopoeia/National Formulary (USP NF) c cc cc cc c
d. Drug Interaction Facts cc cc
ANS: C cc
United States Pharmacopoeia/National Formulary contains information specificto nutritional
cc cc cc c cc cc c cc
supplements. USP Dictionary of USAN & International Drug Names is a compilation of drug
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
names, pronunciation guide, and possible future FDA approved drugs; it does not include
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
nutritional supplements. Natural Medicines Comprehensive Database contains
cc cc cc cc cc cc cc
evidence-based information on herbal medicines and herbal combination products; it does not cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
include information specific to nutritional supplements. Drug Interaction Facts contains
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
comprehensive information on drug interaction facts; it does not include nutritional
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
supplements.
cc
DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 4 OBJ: 3 cc cc c c cc c
NAT: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity
cc c c cc cc cc cc cc
TOP: Nursing Process Step: Assessment CON: Nutrition |Patient Education
c c c cc cc c c cc c cc
3. Which drug reference contains drug monographs that describe all drugs in a therapeutic class?
cc cc cc cc c cc cc cc cc cc cc cc cc
a. Drug Facts and Comparisons c cc cc
Test Bank For Clayton’s Basic Pharmacology for Nurses 19th Edition
cc cc cc cc cc cc cc cc cc
,Test Bank For Clayton’s Basic Pharmacology for Nurses 19th Edition
cc cc cc cc cc cc cc cc cc 2
b. Drug Interaction Facts cc cc
c. Handbook on Injectable Drugs cc cc cc
d. Martindale—TheComplete Drug Reference c cc cc
ANS: A cc
Drug Facts and Comparisons contains drug monographs that describe all drugs in a
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
therapeutic class. Monographs are formatted as tables to allow comparison of similar
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
products, brand names, manufacturers, cost indices, and available dosage forms
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
Online version is available.
cc cc cc cc
DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 4Table 1.2 cc cc c c cc c cc
OBJ: 3 c c NAT: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity
c c c c cc c c c cc
TOP: Nursing Process Step: Assessment CON: Safety | Patient Education |Clinical Judgment
c c c cc cc c c c c cc cc c cc
4. Which drug reference contains monographs about virtuallyeverysingle-entitydrug available in
cc c cc cc cc cc c c c cc cc
the United States and describes therapeutic uses of drugs, including approved and unapproved
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
uses?
cc
a. Martindale: TheComplete DrugReference cc c cc c
b. AHFSDrug Information c c
c. Drug Reference cc
d. DrugFacts and Comparisons c cc cc
ANS: B cc
AHFS Drug Information contains monographs about virtually every single-entity drug
cc cc cc cc cc cc cc cc cc
available in the United States and describes therapeutic uses of drugs, including approved and
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
unapproved uses.
cc cc
DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 4Table 1.2 cc cc c c cc c cc
OBJ: 3 c c NAT: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity
c c c c cc c c c cc
TOP: Nursing Process Step: Planning
c c CON: Safety | Patient Education |Clinical Judgment c cc cc c c c c cc cc c cc
5. Which online drug reference makes available to healthcare providers and the public a
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
standard, comprehensive, up-to-datelook up anddownloadable resource about medicines?
cc cc cc c cc cc c cc cc c
a. AmericanDrug Index c cc
b. AmericanHospital Formulary c cc
c. DailyMed
d. Drug Reference cc
ANS: C cc
DailyMed makes available to healthcare providers and the public a standard, comprehensive,
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
up-to-date look up and downloadable resource about medicines. The American Drug Index is
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
not appropriate for patient use. The American Hospital Formulary is not appropriate for
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
patient use. The drug reference is not appropriate for patient use.
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 3 | p. 4 cc cc c c cc cc cc cc OBJ: 3 c
NAT: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity
cc c c cc cc cc cc cc
TOP: NursingProcess Step: Implementation
c c c cc cc
CON: Safety |Patient Education |Clinical Judgment
c c cc c cc cc c cc
6. Which legislation authorizes the FDA to determine the safetyof a drug before its marketing?
cc cc cc cc cc cc cc cc c cc cc c cc cc
a. Federal Food, Drug, and Cosmetic Act (1938) cc cc cc cc c cc
b. Durham HumphreyAmendment (1952) cc c cc
Test Bank For Clayton’s Basic Pharmacology for Nurses 19th Edition
cc cc cc cc cc cc cc cc cc c c
,Test Bank For Clayton’s Basic Pharmacology for Nurses 19th Edition
cc cc cc cc cc cc cc cc cc 3
c. ControlledSubstances Act (1970) c cc cc
d. KefauverHarris Drug Amendment (1962) c cc c cc
ANS: A cc
The Federal Food, Drug, and Cosmetic Act of 1938 authorized the FDA to determine the safety
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
of all drugs before marketing. Later amendments and acts helped tighten FDA control and
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
ensure drug safety. The Durham Humphrey Amendment defines the kinds of drugs that cannot
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
be used safely without medical supervision and restricts their sale to prescription by a licensed
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
practitioner. The Controlled Substances Act addresses onlycontrolled substances and their
cc cc cc cc cc cc cc c cc cc cc
categorization. The Kefauver Harris Drug Amendment ensures drug efficacy and greater drug
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
safety. Drug manufacturers are required to prove to the FDA the effectiveness of their products
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
before marketing them.
cc cc cc
DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 5 Table l.3 cc cc c c cc c cc
OBJ: c c 5 NAT: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity cc cc cc cc cc cc
TOP:
cc c c Nursing Process Step: Assessment cc cc cc
CON: c c Safety |Patient Education |Evidence | Health Care Law c c cc cc c cc cc cc cc
7. Whichclassification does meperidine (Demerol) fall under?
c cc cc cc cc cc
a. I
b. II
c. III
d. IV
ANS: B cc
Meperidine (Demerol) is a Schedule II drug; it has a high potential for abuse and may lead to
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
severepsychological and physical dependence. Schedule Idrugs have high potential for abuse
cc c cc cc cc cc cc c cc cc cc cc c
and no recognized medical use. Schedule III drugs have some potential for abuse. Use may
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
lead to low to moderate physical dependence or high psychological dependence. Schedule IV
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
drugs have low potential for abuse. Use may lead to limited physical or psychological
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
dependence.
cc
DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 10 OBJ: 2 cc cc c c cc cc
NAT: NCLEX Client Needs Category: Safe, Effective Care Environment
cc c c cc cc cc cc cc cc cc
TOP: Nursing Process Step: Assessment CON: Patient Education |Addiction |Pain
c c c cc cc c c cc cc c cc c
8. Which action would the FDA take to expedite drug development and approval for an outbreak of
cc cc cc cc c cc cc cc c cc cc cc c cc cc
cc smallpox?
a. List smallpox as a health orphan disease.
cc cc cc cc cc cc
b. Omit the preclinical research phase. cc cc cc cc
c. Extend the clinical research phase. cc cc cc cc
d. Fast track the investigational drug. c cc cc cc
ANS: D cc
Once the Investigational New Drug Application has been approved, the drug can receive
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
highest priority within the agency, which is called fast tracking. A smallpox outbreak would
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
become a priority concern in the world. Orphan diseases are not researched in a priority
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
manner. Preclinical research is not omitted. Extending any phase of the research would mean a
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
longer time to develop avaccine. The FDA must ensure that all phases of the preclinical and
cc cc cc cc cc c cc cc cc cc c cc cc cc cc cc cc
clinical research phase have been completed in a safe manner.
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
DIF: Cognitive Level: Knowledge cc cc REF: c c c c p. 7 cc OBJ: c c 5
Test Bank For Clayton’s Basic Pharmacology for Nurses 19th Edition
cc cc cc cc cc cc cc cc cc c c
, Test Bank For Clayton’s Basic Pharmacology for Nurses 19th Edition
cc cc cc cc cc cc cc cc cc 4
NAT: NCLEX Client Needs Category: Safe, Effective Care Environment
cc cc cc cc cc cc cc cc
TOP: Nursing Process Step: Assessment
cc c c cc cc cc
CON: Health Care Law |Health Care Policy | Infection |Care Coordination
c c cc cc cc c cc cc c cc cc c cc
9. Which statement is true about over-the-counter (OTC) drugs?
cc cc cc cc cc cc cc
a. They are not listed in the USP NF. cc cc cc cc cc cc cc
b. A prescription from a healthcare provider is needed.
cc cc cc cc cc cc cc
c. Theyare sold without a prescription. c cc cc cc cc
d. They are known onlyby their brand names. cc cc cc c cc cc cc
ANS: C cc
OTC medications do not require a prescription. A variety of names, both generic and trade, can
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
be used for individual drugs sold OTC. OTC drugs are listed in the USP NF. Prescription drugs
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
require an order by a health professional who is licensed to prescribe, such as a physician, nurse
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
practitioner, physician assistant, or dentist.
cc cc cc cc cc
DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 2 OBJ: 2 cc cc c c cc c
NAT: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity
cc c c cc cc cc cc cc
TOP: Nursing Process Step: Planning
c CON: Patient Education
c c cc cc c c cc
10. Which is the most authoritative reference for medications that are injected?
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
a. Martindale: The Complete c cc
b. Handbook on Injectable Drugs cc cc cc
c. DailyMed
d. Handbook of Nonprescription Drugs c cc cc
ANS: B cc
The Handbook on Injectable Drugs is the most comprehensive reference available on the topic
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
of compatibilityof injectable drugs. It is a collection of monographs for more than 300 injectable
cc cc c cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
drugs that are listed alphabetically by generic name.
cc cc cc cc cc cc cc cc
DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 4 OBJ: 3 cc cc c c cc c
NAT: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity
cc c c cc cc cc cc cc
TOP: Nursing Process Step: Assessment CON: Clinical Judgment |Safety
c c c cc cc c c cc cc c
11. Which statement is true about Lomotil? cc cc cc cc cc
a. Abuse potential for this drug is low. cc cc cc cc c cc
b. Psychologicaldependencyis likely. c c cc
c. There is a high potential for abuse. cc cc cc cc cc cc
d. This drug is not a controlled substance. cc cc cc cc cc cc
ANS: A cc
Lomotil, a Schedule V drug, has an abuse potential of limited physical or psychological
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
dependence liabilitycompared with drugs in Schedule IV. Because abuse potential is low with a
cc cc c cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
Schedule V drug, a prescription maynot be required. Psychological dependencyis not likely with
cc cc cc cc cc cc c cc cc cc cc c cc cc cc
a Schedule V drug. Schedule V drugs are classified as controlled substances.
cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc cc
DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 5 Box 1.1 OBJ: 2 cc cc c c cc cc cc c
NAT: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity
cc c c cc cc cc cc cc
TOP: Nursing Process Step: Assessment CON: Clinical Judgment |Safety |Patient Education
c c c cc cc c c c cc c c c cc