SYSTEM ANALYSIS
AND DESIGN
METHODS - 7TH
EDITION BY
WHITTEN &
BENTLEY
,Chapter 1 The Context of Systems Analysis and Design Methods
True/False Questions
1. An information system is an arrangement of people, data, processes, and information
technology that interact to collect, process, store, and provide as output the
information needed to support the organization.
Answer: True Page: 6 LOD: Easy
2. An information system must have computer hardware and software to be valid.
Answer: False Page: 6 LOD: Medium
Rationale: An information system is an arrangement of people, data, processes, and
information technology that interact to collect, process, store, and provide as output
the information needed to support the organization
3. A management information system can use data provided by a transaction processing
system.
Answer: True Page: 6 LOD: Easy
4. Decision support systems are tailored to the unique information needs of executives.
Answer: False Page: 7 LOD: Easy
5. Communication and collaboration systems enhance communication between people
both inside and outside of the organization.
Answer: True Page: 7 LOD: Easy
6. Upper management people typically are the direct users of transaction processing
systems.
Answer: False Page: 6-7 LOD: Medium
Rationale: Upper management people generally use only DSS and EIS.
7. A stakeholder for an information system is a technical employee working on the
systems analysis and design.
Answer: False Page: 7 LOD: Easy
Rationale: A stakeholder can be anyone who has an interest in the information system.
2 Whitten/Bentley, Systems Analysis & Design Methods, Seventh Edition
,Chapter 1 The Context of Systems Analysis and Design Methods
8. The wstakeholders wfor winformation wsystems wcan wbe wbroadly wclassified winto
wfive wgroups: wsystem wowners, wsystem wusers, wsystem wdesigners, wsystem
wbuilders, wand wsystem wanalysts/project wmanagers.
Answer: wTrue w w Page: w7-11 w w LOD: wEasy
9. An winformation wworker wis wa wperson wwhose wjobs winclude wthe wcreation,
wcollection, wprocessing, wdistribution wand wuse wof winformation.
Answer: wTrue w w Page: w7 w w LOD: wEasy
10. System wowners ware wthe winformation wsystem's wsponsors wand wchief wadvocates,
wusually wresponsible wfor wfunding wthe wproject wto wdevelop, woperate wand
wmaintain wthe winformation wsystem.
Answer: wTrue w w Page: w7-8 w w LOD: wEasy
11. System wusers ware wconcerned wwith wthe wfunctionality wthe wsystem wprovides wto
wtheir wjobs wand wthe wsystem's wease wof wlearning wand wease wof wuse.
Answer: wTrue w w Page: w7 w w LOD: wEasy
12. Internal wsystem wusers ware wemployees wof wthe wbusinesses wfor wwhich wmost
winformation wsystems ware wbuilt.
Answer: wTrue w w Page: w9 w w LOD: wEasy
13. External wsystem wusers wcan winclude wemployees wof wthe worganization.
Answer: wTrue w w Page: w9 w w LOD: wEasy
14. System wdesigners ware wtechnology wspecialists wfor winformation wsystems.
Answer: wTrue w w Page: w10 w w LOD: wEasy
15. A wsystem wbuilder wis wa wtechnical wspecialist wwho wconstructs winformation
wsystems wand wcomponents wbased won wthe wdesign wspecifications wgenerated
wby wthe wsystem wdesigners.
Answer: wTrue w w Page: w10 w w LOD: wEasy
16. An wapplications wprogrammer wis wan wexample wof wa wsystem wdesigner.
Answer: wFalse w w Page: w10 w w LOD: wEasy
Whitten/Bentley, Systems Analysis & Design Methods, Seventh Edition 3
, Chapter 1 The Context of Systems Analysis and Design Methods
17. A wsystem wanalyst wis wa wspecialist wwho wstudies wproblems wand wneeds wof wan
worganization wto wdetermine whow wpeople, wdata, wprocesses, wand winformation
wtechnology wcan wbest waccomplish wimprovements wfor wtheir wbusiness.
Answer: wTrue w w Page: w11 w w LOD: wEasy
18. System wowners ware wmore wconcerned wwith wthe wcosts wand wbenefits wof wan
winformation wsystem, wwhile wsystem wusers ware wmore wconcerned wwith wthe
wfunctionality wof wthe wsystem.
Answer: wTrue w w Page: w7 w w LOD: wMedium
19. Clerical wand wservice wworkers wperform wmost wof wthe wday-to-day wtransaction
wprocessing win wthe waverage wbusiness.
Answer: wTrue w w Page: w9 w w LOD: wEasy
20. Clerical wand wservice wworkers wconsist wlargely wof wbusiness wand windustrial
wspecialists wwho wperform whighly wskilled wand wspecialized wwork.
Answer: wFalse w w Page: w9 w w LOD: wEasy
Rationale: wTechnical wand wprofessional wstaff wconsists wlargely wof wbusiness wand
windustrial wspecialists wwho wperform whighly wskilled wand wspecialized wwork.
wClerical wand wservice wworkers wperform wmost wof wthe wday-to-day wtransaction
wprocessing win wthe waverage wbusiness.
21. Supervisors ware wdecision wmakers wwho wtend wto wfocus won wday-to-day
wmanagement wissues.
Answer: wTrue w w Page: w9 w w LOD: wEasy
22. Executive wmanagers ware wdecision wmakers wwho wtend wto wfocus won
woverall wbusiness wperformance wand wstrategic wor wlong-term wplanning wand
wproblem wsolving.
Answer: wTrue w w Page: w9 w w LOD: wEasy
23. Middle wmanagers ware wconcerned wwith wthe wday-to-day wmanagement wissues.
Answer: wFalse w w Page: w9 w w LOD: wMedium
Rationale: wSupervisors ware wconcerned wwith wthe wday-to-day wmanagement
wissues, wwhile wMiddle wManagers ware wconcerned wwith wthe wshort-term, wtactical
wmanagement wplans wand wproblem wsolving.
4 Whitten/Bentley, Systems Analysis & Design Methods, Seventh Edition