1
LILLEY'S PHARMACOLOGY FOR CANADIAN HEALTH CARE PRACTICE
q1 q1 q1 q1 q1 q1
KARA SEALOCK
q1
4th Edition
q1
TESTBANK q
1
, lOMoARq 1 cPSD|
q 1 3013804
lOMoAR q 1 cPSD| q 1 3013804
Chapter 01: Nursing Practice in Canada and Drug Therapy
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
Sealock: Lilley’s Pharmacology for Canadian Health Care Practice, 4th Edition
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
MULTIPLE CHOICE q1
1. Which is a judgement about a particular patient’s potential need or problem?
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
a. A goal q1
b. An assessment q1
c. Subjective data q1
d. A nursing diagnosis q1 q1
ANS: D q 1
Nursing diagnosis is the phase of the nursing process during which a clinical judgement is made about how a patient responds to heath
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
conditions and life processes or vulnerability for that response.
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
DIF: q 1 q 1 Cognitive Level: Knowledge q1 q1
2. The patient is to receive oral furosemide (Lasix) everyday; however, because the patient is unable to swallow, he cannot take
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
medication orally, as ordered. The nurse needs to contact the physician. What type of problem is this?
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
a. A “right time” problem q1 q1 q1
b. A “right dose” problem q1 q1 q1
c. A “right route” problem q1 q1 q1
d. A “right medication” problem q1 q1 q1
ANS: C q 1
This is a “right route” problem: the nurse cannot assume the route and must clarify the route with the prescriber. This is not a “right
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
time” problem because the ordered frequency has not changed. This is not a “right dose” problem because the dose is not related to
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
an inability to swallow. This is not a “right medication” problem because the medication ordered will not change, just the route.
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
DIF: q 1 q 1 Cognitive Level: Application q1 q1
3. The nurse has been monitoring the patient’s progress on his new drug regimen since the first dose and has been documenting signs of
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
q1possible adverse effects. What nursing process phase is the nurse practising?
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
a. Planning
b. Evaluation
c. Implementation
d. Nursing diagnosis q1
ANS: B q 1
Monitoring the patient’s progress is part of the evaluation phase. Planning, implementation, and nursing diagnosis are not illustrated by
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
this example.
q1 q1
DIF: q 1 q 1 Cognitive Level: Application q1 q1
4. The nurse is caring for a patient who has been newly diagnosed with type 1 diabetes mellitus. Which statement best illustrates an
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
outcome criterion for this patient?
q1 q1 q1 q1 q1
a. The patient will follow instructions. q1 q1 q1 q1
b. The patient will not experience complications. q1 q1 q1 q1 q1
c. The patient adheres to the new insulin treatment regimen.
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
d. Thepatient demonstrates safe insulin self-administration technique.
q1 q1 q1 q1 q1 q1
ANS: D q 1
Having the patient demonstrate safe insulin self-administration technique is a specific and measurable outcome criterion. Following
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
instructions and avoiding complications are not specific criteria. Adherence to the new insulin treatment regimen is not objective
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
and would be difficult to measure.
q1 q1 q1 q1 q1 q1
DIF: q 1 q 1 Cognitive Level: Application q1 q1
5. Which activity best reflects the implementation phase of the nursing process for the patient who is newly diagnosed with type 1
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
q1diabetes mellitus? q1
a. Providing education regarding self-injection technique q1 q1 q1 q1
b. Setting goals and outcome criteria with the patient’s input q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
c. Recording a history of over-the-counter medications used at home q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
d. Formulatingnursing diagnoses regarding knowledgedeficitsrelatedto the new q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
treatment regimen
q1 q1
ANS: A q 1
Education is an intervention that occurs during the implementation phase. Setting goals and outcome criteria reflects the planning
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
phase. Recording a drug history reflects the assessment phase. Formulating nursing diagnoses regarding a knowledge deficit
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
reflects analysis of data as part of the planning phase.
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
DIF: Cognitive Level: Analysis q1 q1
Copyright© 2021, Elsevier Inc. All rights reserved.
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 1
, lOMoARq 1 cPSD|
q 1 3013804
6. The nurse is working during a very busy night shift, and the health care provider has just given the nurse a medication order over the
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
telephone, but the nurse does not recall the route. What is the best way for the nurse to avoid medication errors?
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q 1
a. Recopy the order neatly on the order sheet, with the most common route indicated q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
b. Consult with the pharmacist for clarification about the most common route q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
c. Call the health care provider to clarify the route of administration
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
d. Withhold the drug until the health care provider visits the patient q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
ANS: C q1
If a medication order does not include the route, the nurse must ask the health care provider to clarify it. Never assume the route of administration.
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
DIF: Cognitive Level: Application | Cognitive Level: Analysis q1 q1 q1 q1 q1 q1
7. Which constitutes the traditional Five Rights of medication administration?
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
a. Right drug, right route, right dose, right time, and right patient q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
b. Right drug, the right effect, the right route, the right time, and the right patient
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
c. Right patient, right strength, right diagnosis, right drug, and right route
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
d. Right patient, right diagnosis, right drug, right route, and right time
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
ANS: A q1
The traditional Five Rights of medication administration were considered to be Right drug, Right route, Right dose, Right time, and
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
Right patient. Right effect, right strength, and right diagnosis are not part of the traditional Five Rights.
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
DIF: Cognitive Level: Comprehension q1 q1
8. What correctly describes the nursing process?
q1 q1 q1 q1 q1
a. Diagnosing, planning, assessing, implementing, and finally evaluating q1 q1 q1 q1 q1 q1
b. Assessing, then diagnosing, implementing, and ending with evaluating q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
c. A linear direction that begins with assessing and continues through diagnosing,
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
planning, and finally implementing
q1 q1 q1 q1
d. An ongoing process that begins with assessing and continues with diagnosing,
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
planning, implementing, and evaluating
q1 q1 q1 q1
ANS: D q1
The nursing process is an ongoing, flexible, adaptable, and adjustable five-step process that begins with assessing and continues
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
through diagnosing, planning, implementing, and finally evaluating, which may then lead back to any of the other phases.
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
DIF: Cognitive Level: Application q1 q1
9. When the nurse is considering the timing of a drug dose, which is most important to assess?
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
a. Thepatient’s identification q1 q1
b. Thepatient’s weight q1 q1
c. Thepatient’s last meal q1 q1 q1
d. Any drug or food allergies q1 q1 q1 q1
ANS: C q1
The pharmacokinetic and pharmacodynamic properties of the drug need to be assessed with regard to any drug–food interactions or compatibility
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
issues. The patient’s identification, weight, and drug or food allergies are not affected by the drug’s timing.
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
DIF: Cognitive Level: Application q1 q1
10. The nurse is writing nursing diagnoses for a plan of care. Which reflects the correct format for her nursing diagnosis?
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
a. Anxiety
b. Anxiety related to new drug therapy q1 q1 q1 q1 q1
c. Anxietyrelatedto anxious feelings about drug therapy, as evidenced by q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
statements such as “I’m upset about having to give myself shots”
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
d. Anxietyrelated to new drug therapy, as evidenced bystatements such as “I’m
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
upset about having to give myself shots”
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
ANS: D q1
Formulation of nursing diagnoses is usually a three-step process. The only complete answer is “Anxiety related to new drug therapy,
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
as evidenced by statements such as ‘I’m upset about having to give myself shots.’” The answer “Anxiety” is missing the “related to”
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
and “as evidenced by” portions. The answer “Anxiety related to new drug therapy” is missing the “as evidenced by” portion of
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
defining characteristics. The “related to” section in “Anxiety related to anxious feelings about drug therapy, as evidenced by statements
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
such as ‘I’m upset about having to give myself shots’” is simply a restatement of the problem “anxiety,” not a separate factor related
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
to the response.
q1 q1 q1
DIF: Cognitive Level: Analysis q1 q1
OTHER
1. Place the phases of the nursing process in the correct order, starting with the first phase.
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
a. Planning
b. Evaluation
c. Assessment
d. Implementation
e. Diagnosing
ANS:
C, E, A, D, B
q1 q1 q1 q1
DIF: Cognitive Level: Analysis q1 q1
, lOMoARq 1 cPSD|
q 1 3013804
Chapter 02: Pharmacological Principles
q1 q1 q1
Sealock: Lilley’s Pharmacology for Canadian Health Care Practice, 4th Edition
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
MULTIPLE CHOICE q1
1. A patient is receiving two different drugs, which, at their current dose forms and dosages, are both absorbed into the circulation in
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
q1identical amounts. Which term best denotes that the drugs have the same absorption rates?
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
a. Equivalent
b. Synergistic
c. Compatible
d. Bioequivalent
ANS: D q 1
Two drugs absorbed into the circulation at the same amount (in specific dosage forms) have the same bioavailability; thus, they are
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
bioequivalent. “Equivalent” is incorrect because the term “bioavailability” is used to express the extent of drug absorption.
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
“Synergistic” is incorrect because this term refers to two drugs given together whose resulting effect is greater than the sum of the
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
effects of each drug given alone. “Compatible” is incorrect because this term is a general term used to indicate that two substances do
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
not have a chemical reaction when mixed (or given, in the case of drugs) together.
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
DIF: q 1 q 1 Cognitive Level: Comprehension q1 q1
2. A patient is receiving medication via intravenous injection. Which information should the nurse provide for patient education?
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
a. The medication will cause fewer adverse effects when given intravenously.
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
b. The medication will be absorbed slowly into the tissues over time.
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
c. Themedication’s action will begin faster when given intravenously.
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
d. Most of the drug is inactivated by the liver before it reaches the target area.
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
ANS: C q 1
Intravenous injections are the fastest route of absorption. The intravenous route does not affect the number of adverse effects, the
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
intravenous route is not a slow route of absorption, and the intravenous route does not cause inactivation of the drug by the liver
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
before it reaches the target area.
q1 q1 q1 q1 q1 q1
DIF: q 1 q 1 Cognitive Level: Comprehension q1 q1
3. Which is true regarding parenteral drugs? q1 q1 q1 q1 q1
a. They bypass the first-pass effect. q1 q1 q1 q1
b. They decrease blood flow to the stomach. q1 q1 q1 q1 q1 q1
c. They are altered by the presence of food in the stomach. q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
d. They exert their effects while circulating in the bloodstream. q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
ANS: A q 1
Drugs given by the parenteral route bypass the first-pass effect, but they still must be absorbed into cells and tissues before they can exert
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
their effects. Enteral drugs (drugs taken orally), not parenteral drugs, decrease blood flow to the stomach and are altered by the
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q 1 q1 q1
presence of food in the stomach. Parenteral drugs must be absorbed into cells and tissues from the circulation before they can exert
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
their effects; they do not exert their effects while circulating in the bloodstream.
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
DIF: q 1 q 1 Cognitive Level: Analysis q1 q1
4. A drug’s half-life is best defined as
q1 q1 q1 q1 q1 q1
a. Thetime it takes for the drug to elicit half its therapeutic response.
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
b. Thetime it takes one-half of the original amount of adrug to reach the target
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
cells.
q1
c. The time it takes one-half of the original amount of a drug to be removed from the
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
body.
q1
d. The time it takes one-half of the original amount of a drug to be absorbed into the
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
circulation.
q1
ANS: C q 1
A drug’s half-life is the time it takes for one-half of the original amount of a drug to be removed from the body. It is a measure of the rate
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
at which drugs are removed from the body. Answers A, B, and D are not correct definitions of a drug’s half-life.
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
DIF: q 1 q 1 Cognitive Level: Comprehension q1 q1
5. The term “duration of action” is best defined as
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
a. The time it takes for the drug to elicit a therapeutic response.
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
b. Thetime it takes a drug to reach its maximum therapeutic response.
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
c. The length of time it takes to remove a drug from circulation.
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
d. Thetimeduring which drug concentration is sufficient to elicit a therapeutic
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
q1response.
ANS: D q 1
Duration of action is the time during which drug concentration is sufficient to elicit a therapeutic response. The time it takes for a
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
drug to elicit a therapeutic response is the drug’s “onset of action.” The time it takes a drug to reach its maximum therapeutic
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
response is a drug’s “peak effect.” “The length of time it takes to remove a drug from circulation” defines a drug’s elimination and does
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
not correctly define a drug’s duration of action.
q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1 q1
DIF: q 1 q 1 Cognitive Level: Comprehension q1 q1