Sociology in Our Times
Diana Kendall
? ?
S
12th Edition
S E
C C
U S
_ ?
A I
V U
ST
, TABLE OF CONTENTS
Sociology in Our Times (12th Edition)
Diana Kendall
?
Chapter 1 The Sociological Perspective and Research Process
?
Chapter 2 Culture
Chapter 3
S Socialization
Chapter 4 Social Structure and Interaction in Everyday Life
S
Chapter 5 Groups and Organizations
E
Chapter 6 Deviance and Crime
Chapter 7
C
Class and Stratification in the United States
Chapter 8 Global Stratification
C
Chapter 9 Race and Ethnicity
Chapter 10
U
Sex, Gender, and Sexuality
Chapter 11 Families and Intimate Relationships
S
Chapter 12 Education and Religion
Chapter 13
_
Politics and the Economy in Global Perspective
Chapter 14 Health, Health Care, and Disability
?
Chapter 15 Population and Urbanization
Chapter 16
A
Collective Behavior, Social Movements, and Social Change
I
V U
S T
,Name: Class: Date:
Chapter 01 - The Sociological Perspective
1. Sociology is a systematic study because sociologists apply both theoretical perspectives and research methods to
examinations of social behavior.
a. True
b. False
?
ANSWER: True
?
2. The term sex refers to the socially constructed meanings, beliefs, and practices associated with femininity and
masculinity.
S
a. True
b. False
S
ANSWER: False
E
3. Urbanization is the process by which societies are transformed from dependence on agriculture and handmade products
to an emphasis on manufacturing and related industries.
C
a. True
b. False
C
ANSWER: False
U
4. One of Durkheim’s major criticisms is that he failed to consider social structure or the determining power of society in
much of his theorizing.
a. True
S
b. False
ANSWER: False
_
5. In the Marxian framework, the bourgeoisie is composed of those who must sell their labor because they have no other
?
means to earn a livelihood.
a. True
A
b. False
ANSWER: False
V I
6. According to the functionalist perspective, societies develop social structures (institutions) that persist because they
play a part in helping society survive. These institutions include the family, education, government, religion, and the
economy.
U
a. True
b. False
T
ANSWER: True
S
7. According to Robert K. Merton, a latent function of education is the transmission of knowledge and skills from one
generation to the next; a manifest function is the establishment of social relations and networks.
a. True
b. False
ANSWER: False
8. Marcus spends excessively and has a huge credit card debt. A psychologist is likely to explain Marcus’s situation by
focusing on the internal factors acting on him, whereas a sociologist is likely to explain the situation by focusing on the
external factors causing him to spend excessively.
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 1
, Name: Class: Date:
Chapter 01 - The Sociological Perspective
a. True
b. False
ANSWER: True
?
9. According to Simmel, interaction patterns are the same between a dyad (a social group with two members) and a triad
(a group with three members) because the dynamics of communication remain the same regardless of the number of
?
people in the group.
a. True
S
b. False
ANSWER: False
S
10. Unlike sociology, which concentrates primarily on a single institution, political science examines all major social
E
institutions, including the economy and politics.
a. True
C
b. False
ANSWER: False
C
11. The ability to understand that smoking may facilitate social interaction among smokers, best illustrates the concept of
__________.
U
a. false consciousness
b. social stratification
S
c. the looking-glass self
d. the sociological imagination
_
ANSWER: d
?
12. The world’s high-income countries are nations:
a. with technologically advanced service occupations.
A
b. with high levels of power distance in society.
I
c. characterized by low levels of pluralism.
d. characterized by low levels of social stratification.
V
ANSWER: a
U
13. The United States, Canada, Australia, New Zealand, Japan, and the countries of Western Europe are examples of
__________.
a. middle-income countries
T
b. subordinate-income countries
S
c. low-income countries
d. high-income countries
ANSWER: d
14. Which of the following best exemplifies a social construction?
a. Sex
b. Age
c. Gender
d. Height
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 2