elitedocs
Test Bank
The Art and Science of
Leadership
elitedocs
8th Edition
Afsaneh Nahavandi
elitedocs
elitedocs elitedocs
,elitedocs
elitedocs
The Art and Science of Leadership, 8e (Nahavandi)
Chapter 1 Living in a Turbulent World: Definitions and Roadmap
1) Various definitions of leadership include all of the following except ________.
A) interpersonal influence
B) goal achievement
C) group phenomenon
D) control
Answer: D
LO: 1: Define leadership and leadership effectiveness
Difficulty: Moderate
AACSB: Reflective Thinking
2) Which one of the following is not part of a general definition of leadership?
A) exercise of control
B) group phenomenon
C) influence
D) hierarchy
Answer: A
elitedocs
LO: 1: Define leadership and leadership effectiveness
Difficulty: Moderate
AACSB: Reflective Thinking
3) The definition of leadership has how many key elements?
A) one
B) two
C) three
D) four
Answer: D
LO: 1: Define leadership and leadership effectiveness
Difficulty: Moderate
AACSB: Reflective Thinking
4) Eugenio Pace, CEO and co-founder of Autho, considers which of the following to be essential
to leadership?
A) setting goals
B) articulating a vision
C) unlocking the potential of people
D) addressing the needs of stakeholders
Answer: C
LO: 1: Define leadership and leadership effectiveness
elitedocs
Difficulty: Moderate
AACSB: Reflective Thinking
1
Copyright © 2024 Pearson Education, Inc.
elitedocs elitedocs
,elitedocs
elitedocs
5) Angela Ahrendts, Senior Vice-President of Apple, believes that ________ is the key to
leadership.
A) listening and learning
B) inspiration
C) goal setting
D) control
Answer: A
LO: 1: Define leadership and leadership effectiveness
Difficulty: Moderate
AACSB: Application of Knowledge
6) Which of the following factors is not part of the definitions of leadership effectiveness?
A) achieving goals
B) follower satisfaction
C) ability to change.
D) maintaining control
Answer: D
LO: 1: Define leadership and leadership effectiveness
Difficulty: Moderate
elitedocs
AACSB: Reflective Thinking
7) Barbara Waugh, a Civil Rights activist and worldwide change manager at Hewlett-Packard
Laboratories, defines leadership effectiveness as ________.
A) empowering employees
B) meeting corporate objectives
C) always making the customer happy
D) finding a story worth living
Answer: D
LO: 1: Define leadership and leadership effectiveness
Difficulty: Moderate
AACSB: Reflective Thinking
8) According to Fred Luthans, effective managers focus on ________ while successful managers
focus on ________.
A) stakeholders; goal achievement
B) employee satisfaction; self-promotion
C) goal achievement; stock prices
D) change management; employee satisfaction
Answer: B
LO: 1: Define leadership and leadership effectiveness
Difficulty: Moderate
elitedocs
AACSB: Analytical Thinking
2
Copyright © 2024 Pearson Education, Inc.
elitedocs elitedocs
, elitedocs
elitedocs
9) According to Fred Luthans, effective managers are those who ________.
A) take care of their own careers
B) take care of their employees
C) worry about all stakeholders
D) maintain control through a crisis
Answer: B
LO: 1: Define leadership and leadership effectiveness
Difficulty: Challenging
AACSB: Analytical Thinking
10) According to Fred Luthans, successful managers are those who ________.
A) take care of their own careers
B) take care of their employees
C) worry about all stakeholders
D) maintain control through a crisis
Answer: A
LO: 1: Define leadership and leadership effectiveness
Difficulty: Challenging
AACSB: Analytical Thinking
elitedocs
11) Which one of the following factors is the key element of most definitions of leadership
effectiveness?
A) employee satisfaction
B) stakeholder needs
C) focus on outcome
D) financial measures
Answer: C
LO: 1: Define leadership and leadership effectiveness
Difficulty: Moderate
AACSB: Analytical Thinking
12) While ________ are an important aspect of leadership effectiveness, the key element is
________.
A) leader styles; providing direction
B) internal processes; outcome
C) goal achievement; stakeholder satisfaction
D) empowerment; participation
Answer: B
LO: 1: Define leadership and leadership effectiveness
Difficulty: Challenging
AACSB: Analytical Thinking
elitedocs
3
Copyright © 2024 Pearson Education, Inc.
elitedocs elitedocs