Community and Public Health Nursing: Evidence for Practice
Rosanna DeMarco, and Judith Healey-Walsh
3rd Edition
,Table of Contents
Chapter 01: Public Health Nursing: Present, Past, and Future 1
Chapter 02: Public Health Systems 8
Chapter 03: Health Policy, Politics, and Reform 15
Chapter 04: Global Health: A Community Perspective 22
Chapter 05: Framework for Health Promotion, Disease Prevention, and Risk Reduction 29
Chapter 06: Epidemiology: The Science of Prevention 37
Chapter 07: Describing Health Conditions: Understanding and Using Rates 44
Chapter 08: Gathering Evidence for Public Health Practice 52
Chapter 09: Planning for Community Change 59
Chapter 10: Cultural Competence: Awareness, Sensitivity, and Respect 66
Chapter 11: Community Assessment 73
Chapter 12: Care Management, Case Management, and Home Healthcare 80
Chapter 13: Family Assessment 87
Chapter 14: Risk of Infectious and Communicable Diseases 94
Chapter 15: Emerging Infectious Diseases 101
Chapter 16: Violence and Abuse 108
Chapter 17: Substance Use 115
Chapter 18: Underserved Populations 122
Chapter 19: Environmental Health 129
Chapter 20: Community Preparedness: Disaster and Terrorism 136
Chapter 21: Community Mental Health 143
Chapter 22: School Health 150
Chapter 23: Faith-Oriented Communities and Health Ministries in Faith Communities 157
Chapter 24: Palliative and End-of-Life Care 163
Chapter 25: Occupational Health Nursing 169
,______________________________________________________________________________________________
Test Bank - Community and Public Health Nursing: Evidence for Practice, 3rd Edition (DeMarco, 2020)
Chapter 01: Public Health Nursing: Present, Past, and Future
Multiple Choice
1. A nurse is striving to practice client-centered care at a hospital. Which action best
exemplifies providing client-centered care?
A) Having a client complete a self-reported functional status indicator and then reviewing it
with the client
B) Explaining to a client the benefits of computer-assisted robotic surgical techniques, which
the hospital recently implemented
C) Recording a client's signs and symptoms in an electronic health record
D) Performing continuous glucose monitoring of a client while the client is in the hospital
Ans: A
2. A nurse successfully persuades an obese client to perform a weekly weigh-in at home using a
digital scale and record the weight in a log. Which strategy is the nurse implementing in this
case?
A) Telehealth
B) Health information technology
C) Personal responsibility for health
D) Evidence-based nursing
Ans: C
3. A nurse performs a variety of tasks as part of the nurse's position at a hospital. Which task
best exemplifies public health?
A) Reading current nursing journals and integrating the latest research into daily practice
B) Instructing a client on how to best care for a suture site at home
C) Participating in a videoconference call with a client who lives in a remote area
D) Facilitating a community-wide smoking cessation program 1 month out of the year
Ans: D
______________________________________________________________________________________________
1|Page
,______________________________________________________________________________________________
Test Bank - Community and Public Health Nursing: Evidence for Practice, 3rd Edition (DeMarco, 2020)
4. Public health nursing is distinguished from other specialties by adherence to eight principles.
Which principle will a public health nurse prioritize when providing care?
A) Will see the population as the “client”
B) Will focus on research to improve health
C) Will develop independent agencies to provide care to the community
D) Will focus on secondary prevention to improve the health of the community
Ans: A
5. Public health nursing is distinguished from other specialties by adherence to eight principles.
Which principle will a public health nurse prioritize in the community?
A) Focuses policies on the individual's healthcare
B) Ensures the community has an independent agency to provide care
C) Focuses efforts on primary prevention of illness in the community
D) Presents the client with a nursing care plan to follow after completing an assessment
Ans: C
6. A group of student nurses are preparing a poster that will depict the responsibilities of nurses
in the late 1800s. Which duties should the students include in the section illustrating some of the
duties of nurses in England?
A) Use epidemiologic knowledge and methods
B) Encourage community organization
C) Report facts to and ask questions of physicians
D) Assist physicians with surgery in the newly constructed hospitals
Ans: C
7. The public health nurse is preparing to lead a discussion at the local library centering on
improving health in the local community. Which goal from the Healthy People 2020 should the
nurse prioritize?
A) Decrease the incidence of preventable disease, disability, injury, and premature death
B) Reduce health inequity, decrease disparities, and improve the health of certain groups
C) Create social and physical environments that promote good health for all
______________________________________________________________________________________________
2|Page
,______________________________________________________________________________________________
Test Bank - Community and Public Health Nursing: Evidence for Practice, 3rd Edition (DeMarco, 2020)
D) Promote healthy development and healthy behaviors for the geriatric stage of life
Ans: C
8. A nurse is coordinating a plan to bring vaccinations in a cost-effective way to a rural
community that currently lacks access to them. Which type of intervention is the nurse
implementing in this community?
A) Surveillance
B) Outreach
C) Screening
D) Case management
Ans: D
9. The nurse is locating populations in her region who are exposed to lead-based paint and
providing them with information regarding the dangers of lead poisoning. Which intervention is
this nurse prioritizing in this outreach?
A) Surveillance
B) Outreach
C) Screening
D) Case management
Ans: B
10. A nurse who has been providing care to the local community for many years has noted an
increase in the number of acute and chronically ill people in the community who require
professional nursing care. Which is one factor that the nurse can point out as having greatly
contributed to the increase in this situation?
A) Shorter length of stay in long-term care facilities
B) Increase in ambulatory surgery
C) Decrease in the use of outpatient clinics
D) Increase in length of stay in emergency departments
Ans: B
______________________________________________________________________________________________
3|Page
,______________________________________________________________________________________________
Test Bank - Community and Public Health Nursing: Evidence for Practice, 3rd Edition (DeMarco, 2020)
11. A group of nursing students are exploring the various options available for specialized
training and are considering public health nursing. Which organization should these students
research online to discover the essentials of public health nursing and the activities and
accountabilities that are characteristics of practice at all levels and settings?
A) Association of Community Health Nurse Educators (ACHNE)
B) American Nurses Association (ANA)
C) American Public Health Association (APHA)
D) Association of State and Territorial Directors of Nursing (ASTDN)
Ans: B
12. A high school graduate has decided to pursue a career in public health nursing. Which
represents the minimum educational credential that this student will need to obtain entry into
public health nursing practice?
A) Associate's
B) Baccalaureate
C) Master's
D) Doctorate
Ans: B
13. A team of nursing students are to present an oral report that will outline the various
accomplishments of individuals throughout the history of nursing. Which individual pointed out
that much of the ill health and disability in American cities in 1850 could be traced to unsanitary
conditions?
A) Clara Barton
B) Dorothea Dix
C) Lemuel Shattuck
D) Lillian Wald
Ans: C
14. During the Civil War, a nurse made history by distributing supplies to wounded soldiers
and caring for the casualties with the help of a team of nurses. Which individual accomplished
this and, in the process, changed the course of nursing practice?
A) Clara Barton
______________________________________________________________________________________________
4|Page
,______________________________________________________________________________________________
Test Bank - Community and Public Health Nursing: Evidence for Practice, 3rd Edition (DeMarco, 2020)
B) Dorothea Dix
C) Lemuel Shattuck
D) Lillian Wald
Ans: A
15. Demographic characteristics indicate that people in developed countries are living longer,
healthier lives, yet tremendous health and social disparities exist. Which factor best represents
these social determinants of health?
A) What society does collectively to ensure the conditions exist in which people can be healthy
B) Social conditions in which people live and work
C) Context of preventing disease and disability and promoting and protecting the health of the
entire community
D) Comprehensive management of health information and its secure exchange between
consumers, providers, government and quality entities, and insurers
Ans: B
Multiple Selection
16. A nurse works at a large university medical center but spends most of the time providing
care for individuals via monitoring devices. How should the nurse explain the increased use of
home monitoring devices when questioned by family members? (Select all that apply.)
A) Rising number of people with acute conditions
B) Increased need to deliver healthcare to medically underserved populations
C) Advances in technology to assess clients' conditions in their home
D) Performing assessments in real time using internet video systems
E) Decline in the number of older adults
Ans: B, C, D
17. Personal responsibility for health involves active participation in one's own health through
education and lifestyle changes. Which exemplify personal responsibility? (Select all that apply.)
A) Reviewing one's own medical records
______________________________________________________________________________________________
5|Page
, ______________________________________________________________________________________________
Test Bank - Community and Public Health Nursing: Evidence for Practice, 3rd Edition (DeMarco, 2020)
B) Monitoring the positive and negative effects of prescription and over-the-counter
medications
C) Avoiding tobacco and recreational drug use
D) Showing up for scheduled tests and procedures
E) Eating the types of foods one most enjoys
Ans: A, B, C, D
18. A public health nurse is preparing a poster to share at Career Day at the local high school to
encourage students to consider entering the public health field. Which 20th century achievements
should this nurse point out as significant on this poster? (Select all that apply.)
A) Elimination of common infectious diseases
B) Recognition of tobacco as a health hazard
C) Fluoridation of drinking water
D) Healthier mothers and babies
E) Decline in the percentage of obese and overweight people
Ans: B, C, D
19. A high school graduate is interested in pursuing public health nursing after shadowing the
local public health nurse in the community. Which principles will this student be introduced to in
preparing for this career path? (Select all that apply.)
A) Assessing the clients based on intuition
B) Using competent organizational skills
C) Actively reaching out to all who will benefit the most from a specific service
D) Developing cultural competence skills
E) Developing appropriate marketing skills
Ans: C, D
20. A nurse is caring for an older client who is struggling to manage her type 2 diabetes
mellitus. Which social determinant would the nurse predict are most likely influencing this
client's choices? (Select all that apply.)
A) Household income of $23,000 per year
B) Reading level of a third grader
C) Medication ineffective due to error in prescription
D) Originally from Sudan
______________________________________________________________________________________________
6|Page