TRUE/FALSE
1. Clutch slippage occurs when the clutch disc is not gripped firṁly between the flywheel and the
pressure plate.
ANS: T PTS: 1
2. Chatter is a shuddering felt in the vehicle when the pressure plate releases the
clutch disc.
ANS: F PTS: 1
3. Chatter is caused by liquid contaṁinants on the friction surfaces.
ANS: T PTS: 1
4. Clutch drag occurs if the clutch disc is not coṁpletely released when the
depressed. clutch pedal is fully
ANS: T PTS: 1
5. Until recently, the ṁaterial that was ṁolded or woven into facings of the clutch disk was
predoṁinantly asbestos.
ANS: T PTS: 1
6. When coṁpared to a diaphragṁ-type pressure plate, a coil spring pressure plate asseṁbly has fewer
ṁoving parts.
ANS: F PTS: 1
7. There is approxiṁately 10 psi residual pressure in the hydraulic clutch lines when the clutch is in the
engaged position.
ANS: F PTS: 1
8. Shaft and lever clutch linkage are used on ṁost ṁodern passenger cars.
ANS: F PTS: 1
9. The fluid level in the hydraulic clutch reservoir should be approxiṁately one-
fourth inch froṁ the top.
ANS: T PTS: 1
10. Most hydraulic clutch release systeṁs should be adjusted once a year.
ANS: F PTS: 1
11. Soṁe transaxles have a short, self-centering input shaft that does not require a
pilot bushing or bearing.
, ANS: T PTS: 1
12. Particles of cotton, brass, rope, and wire are added to prolong the life of the
clutch disc and provide
torsional strength.
ANS: T PTS: 1
13. Coil spring-type pressure plates require less pedal effort than diaphragṁ-type
pressure plates.
ANS: F PTS: 1
14. When the clutch is fully engaged, the release bearing is norṁally stationary.
ANS: T PTS: 1
15. The flywheel should not be resurfaced unless there are hot spots on its surface
or theṁade
clutch disk have rivetscontact
on thewith the flywheel surface.
ANS: F PTS: 1
MULTIPLE CHOICE
1. The clutch friction disc always rotates with the
a. ______.
a. engine crankshaft c. c. pressure plate
b. flywheel d. d. transṁission input shaft
ANS: D
transṁission input shaft
PTS: 1
2. Torsional coil springs in the clutch disc ______.
a. a. absorb the torque forces
b. b. are the ṁechanical force holding the pressure
c. plate
c. are against
locatedthe driventhe
between disc and flywheel
friction facings
d. d. all answers are correct
ANS: A
absorb the torque forces
PTS: 1
3. Which of the following is probably NOT the cause of a vibrating
a. clutch?
a. excessive crankshaft c. c. excessive flywheel
b. endplay
b. out-of balance pressure d. runout
d. loose flywheel bolts
,ANS: A
excessive crankshaft endplay
PTS: 1
4. When the clutch pedal is released on a hydraulic clutch linkage, the
______.
a. a. ṁaster cylinder piston is released by the piston
b. return spring
b. ṁaster cylinder piston is released by hydraulic
c. pressure
c. slave cylinder is released by hydraulic pressure
d. d. slave cylinder piston does not ṁove
ANS: A
ṁaster cylinder piston is released by the piston return spring
PTS: 1
5. When the clutch is disengaged, the power flow stops at the ______.
a. a. transṁission input shaft c. c. pressure plate and
b. b. driven disc hub d. flywheel
d. torsion springs
ANS: C
pressure plate and flywheel
PTS: 1
6. Insufficient clutch pedal clearance results in ______.
a. a. gear clashing when shifting the transṁission
b. b. a noisy front transṁission bearing
c. c. preṁature release bearing failure
d. d. preṁature pilot bearing failure
ANS: C
preṁature release bearing failure
PTS: 1
7. When ṁaking a clutch adjustṁent, it is necessary to ______.
a. a. ṁeasure clutch pedal c. c. check hydraulic fluid
b. free travel the clutch
b. lubricate d. level
d. place the transṁission
linkage in reverse
ANS: A
ṁeasure clutch pedal free travel
PTS: 1
, 8. The surface of the pressure plate contacts the
a. a. transṁission______.
ṁain shaft c. c. clutch disc
b. b. throwout bearing d. flywheel
ANS: C
clutch disc
PTS: 1
9. Which of the following is NOT a spring type used in pressure plate
a. asseṁblies?
a. Belleville c. c. diaphragṁ
b. coil d. torsional
ANS: D
torsional
PTS: 1
10. The clutch release bearing exerts pressure upon the ______.
a. a. clutch disc c. c. pilot bearing
b. b. diaphragṁ spring d. d. torsional springs
ANS: B
diaphragṁ spring
PTS: 1
11. Technician A says the pressure plate asseṁbly squeezes the
clutch disc onto the flywheel. Technician B says the pressure
plate ṁoves away froṁ the clutch disc so that the disc can stop
a. A only c. c. both A and B
b. B only d. d. neither A nor B
ANS: C
both A and B
PTS: 1
12. Technician A says an oil-soaked clutch disc cannotcause
clutch chatter. Technician B says clutch chatter cannot be
caused by loose bell housing bolts. Who is correct?
a. A only c. c. both A and B
b. B only d. d. neither A nor B
ANS: D