Johnson, Meeting the Ethical Challenges of Leadership 6e
SAGE Publishing, 2018
Meeting the Ethical
Challenges of
Leadership Casting
Light or Shadow 6th
Edition Johnson –
TEST BANK
Chapter 1: The Leader’s Light or Shadow
Test Bank
Multiple Choice
1. ______ power uses inducements (bonuses, raises) and threats (arrests, firings) to get people to go
along, while ______ power is based on attracting others rather than forcing them or inducing them to
comply.
A. Derailed/referent
B. Hard/soft
C. Mismanaged/inconsistent
D. Loyal/disloyal
Ans: B
Cognitive Domain: Comprehension
Answer Location: The Shadow of Power
Difficulty Level: Hard
, Instructor Resource
Johnson, Meeting the Ethical Challenges of Leadership 6e
SAGE Publishing, 2018
2. ______ leaders may lack emotional or academic intelligence, for example, or be careless,
distracted, or sloppy.
A. Callous
B. Rigid
C. Toxic
D. Incompetent
Ans: D
Cognitive Domain: Knowledge
Answer Location: A Dramatic Difference/The Dark Side of Leadership
Difficulty Level: Easy
3. ______ leaders lack self-control and are enabled by followers who don’t want to intervene or
can’t.
A. Callous
B. Intemperate
C. Incompetent
D. Toxic
Ans: B
Cognitive Domain: Comprehension
Answer Location: A Dramatic Difference/The Dark Side of Leadership
Difficulty Level: Easy
4. ______ leaders and at least some of their followers lie, cheat, and steal.
A. Callous
B. Corrupt
C. Toxic
D. Rigid
Ans: B
Cognitive Domain: Comprehension
Answer Location: A Dramatic Difference/The Dark Side of Leadership
Difficulty Level: Easy
5. Former U.S. President Bill Clinton behaved in a/an ______ manner when he didn’t intervene in the
Rwandan genocide that took the lives of 800,000–1 million people in 1994.
A. insular
B. callous
C. rigid
D. corrupt
Ans: A
Cognitive Domain: Application
Answer Location: A Dramatic Difference/The Dark Side of Leadership
Difficulty Level: Hard
6. Abu Bakr al-Baghdadi is one example of a/an ______ leader.
, Instructor Resource
Johnson, Meeting the Ethical Challenges of Leadership 6e
SAGE Publishing, 2018
A. insular
B. evil
C. corrupt
D. toxic
Ans: B
Cognitive Domain: Analysis
Answer Location: A Dramatic Difference/The Dark Side of Leadership
Difficulty Level: Medium
7. ______ leaders care for the welfare of subordinates at the expense of organizational goals.
A. Supportive/disloyal
B. Tyrannical
C. Callous
D. Derailed
Ans: A
Cognitive domain: Comprehension
Answer Location: A Dramatic Difference/The Dark Side of Leadership
Difficulty Level: Medium
8. ______ leaders act against the interests of both subordinates and the organization.
A. Supportive/Disloyal
B. Derailed
C. Callous
D. Tyrannical
Ans: B
Cognitive Domain: Knowledge
Answer Location: A Dramatic Difference/The Dark Side of Leadership
Difficulty Level: Easy
9. To avoid contributing to a shadowy environment, followers must deliver ______ and accept
responsibility for their actions.
A. bad news
B. reprimands
C. punishment
D. firings
Ans: A
Cognitive Domain: Comprehension
Answer Location: The Challenge of Bad News
Difficulty Level: Easy
10. ______ leaders act against the interests of both subordinates and the organization Laissez-faire
leaders: engage in passive.
A. Supportive
B. Derailed