SHORT ANSWER
Instructions: Identify the following. Be as specific as possible, and include names, dates, and relevant
facts as appropriate. Be sure to explain the significance of the person or term.
1. Christopher Columbus
ANS:
REF: p. 25 | p. 36-38
2. Mali
ANS:
REF: p. 26
3. Kinfolk
ANS:
REF: p. 28
4. Islam
ANS:
REF: p. 26-29
5. Renaissance
ANS:
REF: p. 29
6. Peasant revolts
ANS:
REF: p. 30
7. European reciprocity
ANS:
REF: p. 30
, 8. Joint-stock company
ANS:
REF: p. 31
9. Roman Catholic Church
ANS:
REF: p. 31 | p. 33
10. Martin Luther, John Calvin
ANS:
REF: p. 32
11. "Priesthood of all believers"
ANS:
REF: p. 32
12. Counter-Reformation, Teresa of Avila, Ignatius Loyola
ANS:
REF: p. 33
13. Henry VIII, Church of England (Anglican Church)
ANS:
REF: p. 33
14. Puritans (non-Separatists and Separatists)
ANS:
REF: p. 33-34
15. Maritime Revolution
ANS:
REF: p. 35
16. Prince Henry "the Navigator", Bartolomeu Días, and Vasco da Gama
ANS:
REF: p. 35
, 17. "New slavery"
ANS:
REF: p. 36
18. John Cabot, Amerigo Vespucci
ANS:
REF: p. 38
19. Vasco Núñez de Balboa, Ferdinand Magellan
ANS:
REF: p. 38
20. conquistador
ANS:
REF: p. 38
21. Hernán Cortés, Moctezuma II, Francisco Pizarro
ANS:
REF: p. 38
22. Smallpox
ANS:
REF: p. 38
23. Columbian Exchange
ANS:
REF: p. 40-43
24. St. Augustine, Florida
ANS:
REF: p. 44-45