Chapter 2 Presenting Data in Tables and Charts
1) Jared was working on a project to look at global warming and accessed an Internet site where
he captured average global surface temperatures from 1866. Which of the four methods of data
collection was he using?
A) Published sources
B) Experimentation
C) Surveying
D) Observation
Answer: A
Diff: 1
Keywords: sources of data
2) The British Airways Internet site provides a questionnaire instrument that can be answered
electronically. Which of the 4 methods of data collection is involved when people complete the
questionnaire?
A) Published sources
B) Experimentation
C) Surveying
D) Observation
Answer: C
Diff: 1
Keywords: sources of data
3) A marketing research firm, in conducting a comparative taste test, provided three types of
peanut butter to a sample of households randomly selected within the state. Which of the 4
methods of data collection is involved when people are asked to compare the three types of
peanut butter?
A) Published sources
B) Experimentation
C) Surveying
D) Observation
Answer: B
Diff: 1
Keywords: sources of data
1
Copyright © 2011 Pearson Education, Inc.
,4) Tim was planning for a meeting with his boss to discuss a raise in his annual salary. In
preparation, he wanted to use the Consumer Price Index to determine the percentage increase in
his real (inflation-adjusted) salary over the last three years. Which of the 4 methods of data
collection was involved when he used the Consumer Price Index?
A) Published sources
B) Experimentation
C) Surveying
D) Observation
Answer: A
Diff: 1
Keywords: sources of data
5) Which of the 4 methods of data collection is involved when a person counts the number of
cars passing designated locations on the Los Angeles freeway system?
A) Published sources
B) Experimentation
C) Surveying
D) Observation
Answer: D
Diff: 2
Keywords: sources of data
6) A statistics student found a reference in the campus library that contained the median family
incomes for all 50 states. She would report her data as being collected using
A) a designed experiment.
B) observational data.
C) a random sample.
D) a published source.
Answer: D
Diff: 1
Keywords: sources of data
7) The personnel director at a large company studied the eating habits of the company's
employees. The director noted whether employees brought their own lunches to work, ate at the
company cafeteria, or went out to lunch. The goal of the study was to improve the food service at
the company cafeteria. This type of data collection would best be considered as
A) an observational study.
B) a designed experiment.
C) a random sample.
D) a quota sample.
Answer: A
Diff: 1
Keywords: sources of data
2
Copyright © 2011 Pearson Education, Inc.
, 8) A study attempted to estimate the proportion of Florida residents who were willing to spend
more tax dollars on protecting the beaches from environmental disasters. Twenty-five hundred
Florida residents were surveyed. What type of data collection procedure was most likely used to
collect the data for this study?
A) a designed experiment
B) a published source
C) a random sample
D) observational data
Answer: C
Diff: 1
Keywords: sources of data
9) Which of the following is a discrete numerical variable?
A) The Dow Jones Industrial average
B) The volume of water released from a dam
C) The distance you drove yesterday
D) The number of employees of an insurance company
Answer: D
Diff: 1
Keywords: discrete random variable, types of data
Topics: Section 2.1
10) Which of the following is a continuous numerical variable?
A) The color of a student's eyes
B) The number of employees of an insurance company
C) The amount of milk produced by a cow in one 24-hour period
D) The number of gallons of milk sold at the local grocery store yesterday
Answer: C
Diff: 1
Keywords: continuous random variable, types of data
Topics: Section 2.1
11) To monitor campus security, the campus police office is taking a survey of the number of
students in a parking lot each 30 minutes of a 24-hour period with the goal of determining when
patrols of the lot would serve the most students. If X is the number of students in the lot each
period of time, then X is an example of
A) a categorical random variable.
B) a discrete random variable.
C) a continuous random variable.
D) a statistic.
Answer: B
Diff: 2
Keywords: discrete random variable, types of data
Topics: Section 2.1
3
Copyright © 2011 Pearson Education, Inc.