Multiple Choice Questions
1) Which of the following theories relies on the understanding of internal drives and emotions to answer the "whys"
of human development?
A) Psychoanalytic
B) Humanistic
C) Biological
D) Cognitive
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 24
Topic: Psychoanalytic Theories
Skill: Factual
Objective: 2.1
2) Psychoanalytic theorists suggests that human development depends on
A) our ability to accommodate external stimuli.
B) our ability to modify our behavior based on the prospect of rewards or punishment.
C) the influence of internal drives and emotions upon behavior.
D) social relationships.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 24
Topic: Psychoanalytic Theories
Skill: Conceptual
Objective: 2.1
3) Which of the following most accurately describes Freud's model of the personality?
A) Formal operations
B) Id, ego, and identity
C) Consciousness, preconsciousness, and reality
D) Id, ego, superego
Answer: D
Diff: 1 Page Ref: 24
Topic: Freud's Psychosexual Theory
Skill: Factual
Objective: 2.1
4) Which aspect of our personality demands to be satisfied in physically pleasurable ways?
A) Executive control of the ego
B) Moral guardian of the superego
C) Libido of the id
D) Reality principle of the superego
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 24
Topic: Freud's Psychosexual Theory
Skill: Factual
Objective: 2.1
5) Jada saw some money on the kitchen table. She really wanted to take it but her conscience kept her from it.
Which part of Jada's personality is telling her that it would be socially unacceptable to take the money?
A) Superego
B) Ego
C) Unconscious
D) Id
Answer: A
Diff: 2 Page Ref: 24
Copyright © 2012 by Pearson Education, Inc. All rights reserved.
27
, Topic: Freud's Psychosexual Theory
Skill: Applied
Objective: 2.1
6) According to Freud's model of personality, which of the following best demonstrates the functioning of the id?
A) "Do unto others as you would have them do unto you"
B) Restraining your desire to have a hot fudge sundae
C) Stealing a CD because you really want it
D) Planning to seduce a sexual partner
Answer: C
Diff: 3 Page Ref: 24
Topic: Freud's Psychosexual Theory
Skill: Applied
Objective: 2.1
7) Freud arrived at his developmental theories through his work with which of the following groups?
A) His own children
B) Children who were orphaned
C) Male adult patients who had suffered traumatic events
D) Adults who were suffering from serious mental disorders
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 24
Topic: Freud's Psychosexual Theory
Skill: Factual
Objective: 2.1
8) According to Freud's theory of psychosexual development, which of the following occurs when an inadequate
early environment fails to meet the needs of any particular stage of psychosexual maturation?
A) Defense mechanisms
B) Libido failure
C) Fixation
D) Extinction
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 25
Topic: Freud's Psychosexual Theory
Skill: Factual
Objective: 2.1
9) Which of the following is the MOST correct statement regarding repressed memories?
A) Most adults who were abused as children have no recollection of the abuse.
B) The best way to get at repressed memories is for the therapist to suggest that such memories exist.
C) It is highly unlikely that false memories will be retrieved because of the inaccuracy of human memory.
D) The perpetrators of abuse are more likely to forget the incidents than are the victims.
Answer: D
Diff: 2 Page Ref: 25
Topic: No Easy Answers
Skill: Applied
Objective: 2.1
10) Freud is to psychosexual as Erikson is to ________.
A) reinforcement
B) psychosocial
C) dilemma resolution
D) psycho sensual
Answer: B
Diff: 2 Page Ref: 26
Topic: Erikson's Psychosocial Theory
Copyright © 2012 by Pearson Education, Inc. All rights reserved.
28