PHARMACOLOGYnFORnCANADIANnHEALTHnCAREnPRACTICE
LINDAnLANEnLILLEY,nJULIEnS.nSNYDERnANDnSHELLYnRAINFORTHnCOLLINS
3rd Edition
n
TESTBANK n
,Chapter 01: Nursing Practice in Canada and Drug Therapy
n n n n n n n n
Lilley: Pharmacology for Canadian Health Care Practice, 3rd Canadian Edition
n n n n n n n n n
MULTIPLEnCHOICE
1. Whichnisnanjudgementnaboutnanparticularnpatient‘snpotentialnneednorn
n
problem?
a. Angoal
b. Annassessment
c. Subjectivendata
d. Annursingndiagnosis
ANS:n D
Nursingndiagnosisnisnthenphasenofnthennursingnprocessnduringnwhich
anclinicalnjudgementnisnmadenaboutnhownanpatientnrespondsntonheathnconditionsnandnlifenprocesse
snornvulnerabilitynforthatnresponse.
DIF: CognitivenLevel:nKnowledge REF:n p.n11
2. Thenpatientnisntonreceivenoralnfurosemiden(Lasix)neverynday;nhowever,nbecausenthenpatientnisnu
nablentonswallow,nhencannotntakenmedicationnorally,nasnordered.nThennursenneedsntoncontactnth
enphysician.nWhatntypenofnproblemnisnthis?
a. An―rightntime‖nproblem
b. An ―rightn dose‖nproblem
c. An―rightnroute‖nproblem
d. An―rightnmedication‖nproblem
ANS:n C
Thisnisnan―rightnroute‖nproblem:nthennursencannotnassumenthenroutenandnmustnclarifynthenroute
withnthenprescriber.nThisnisnnotnan―rightntime‖nproblemnbecausenthenorderednfrequencynhasnnotnch
anged.nThisnisnnotnan―rightndose‖nproblemnbecausenthendosenisnnotnrelatedntonanninabilityntonswal
low.nThisnisnnotnan―rightnmedication‖nproblemnbecausenthenmedicationnorderednwillnnotnchange
,njustnthenroute.
DIF: CognitivenLevel:nApplication REF:n p.n14
3. Thennursenhasnbeennmonitoringnthenpatient‘snprogressnonnhisnnewndrugnregimennsincenthenfirstnd
osenandnhasnbeenndocumentingnsignsnofnpossiblenadverseneffects.nWhatnnursingnprocessnphasenisn
thennursenpractising?
a. Planning
b. Evaluation
c. Implementation
d. Nursingndiagnosis
ANS:n B
Monitoringnthenpatient‘snprogressnisnpartnofnthenevaluationnphase.nPlanning,nimplementation,nan
dnnursingndiagnosisnarennotnillustratednbynthisnexample.
DIF: CognitivenLevel:nApplication REF:n p.n19
,4. Thennursenisncaringnfornanpatientnwhonhasnbeennnewlyndiagnosednwithntypen1ndiabetesnmellitus.n
Whichnstatementnbestnillustratesnannoutcomencriterionnfornthisnpatient?
a. Thenpatientnwillnfollowninstructions.
b. Thenpatientnwillnnotnexperiencencomplications.
c. Thenpatientnadheresntonthennewninsulinntreatmentnregimen.
d. Thenpatientndemonstratesnsafeninsulinnself-administrationntechnique.
ANS:n D
Havingnthenpatientndemonstratensafeninsulinnself-
administrationntechniquenisnanspecificnandnmeasurablenoutcomencriterion.nFollowingninstruction
snandnavoidingncomplicationsnarennotnspecificncriteria.nAdherencentonthennewninsulinntreatmentnr
egimennisnnotnobjectivenandnwouldnbendifficultntonmeasure.
DIF: CognitivenLevel:nApplication REF:n p.n13
5. Whichnactivitynbestnreflectsnthenimplementationnphasenofnthennursingnprocessnfornthenpatientn
whonisnnewlyndiagnosednwithntypen1ndiabetesnmellitus?
a. Providingneducationnregardingnself-injectionntechnique
b. Settingngoalsnandnoutcomencriterianwithnthenpatient‘sninput
c. Recordingnanhistorynofnover-the-counternmedicationsnusednatnhome
d. Formulatingnnursingndiagnosesnregardingnknowledgendeficitsnrelatedntonthennewnt
reatmentnregimen
ANS:n A
Educationnisnanninterventionnthatnoccursnduringnthenimplementationnphase.nSettingngoalsnandnou
tcomencriterianreflectsnthenplanningnphase.nRecordingnandrugnhistorynreflectsnthenassessmentnpha
se.nFormulatingnnursingndiagnosesnregardingnanknowledgendeficitnreflectsnanalysisnofndatanasnpa
rtnofnthenplanningnphase.N
DIF: CognitivenLevel:nAnalysis REF:n p.n8n|np.n13
6. Thennursenisnworkingnduringnanverynbusynnightnshift,nandnthenhealthncarenprovidernhasnjustngive
nnthennursenanmedicationnordernovernthentelephone,nbutnthennursendoesnnotnrecallnthenroute.nWhatn
isnthenbestnwaynfornthennursentonavoidnmedicationnerrors?
a. Recopynthenordernneatlynonnthenordernsheet,nwithnthenmostncommonnroutenindicated
b. Consultnwithnthenpharmacistnfornclarificationnaboutnthenmostncommonnroute
c. Callnthenhealthncarenproviderntonclarifynthenroutenofnadministration
d. Withholdnthendrugnuntilnthenhealthncarenprovidernvisitsnthenpatient
ANS:n C
Ifnanmedicationnorderndoesnnotnincludenthenroute,nthennursenmustnasknthenhealthncarenproviderntoncl
arifynit.nNevernassumenthenroutenofnadministration.
DIF: CognitivenLevel:nApplicationn|nCognitivenLevel:nAnalysisn REF:n p.n17
7. WhichnconstitutesnthentraditionalnFivenRightsnofnmedicationnadministration?
a. Rightndrug,nrightnroute,nrightndose,nrightntime,nandnrightnpatient
b. Rightndrug,nthenrightneffect,nthenrightnroute,nthenrightntime,nandnthenrightnpatient
c. Rightnpatient,nrightnstrength,nrightndiagnosis,nrightndrug,nandnrightnroute
d. Rightnpatient,nrightndiagnosis,nrightndrug,nrightnroute,nandnrightntime
ANS:n A
, ThentraditionalnFivenRightsnofnmedicationnadministrationnwerenconsideredntonbenRightndrug,n
Rightnroute,nRightndose,nRightntime,nandnRightnpatient.nRightneffect,nrightnstrength,nandnrightnd
iagnosisnarennotnpartnofnthentraditionalnFivenRights.
DIF:n n CognitivenLevel:nComprehensionn n n REF:n p.n13
8. Whatncorrectlyndescribesn thennursingnprocess?
a. Diagnosing,nplanning,nassessing,nimplementing,nandnfinallynevaluating
b. Assessing,nthenndiagnosing,nimplementing,nandnendingnwithnevaluating
c. Anlinearndirectionnthatnbeginsnwithnassessingnandncontinuesnthroughndiagnosing,n
planning,nandnfinallynimplementing
d. Annongoingnprocessnthatnbeginsnwithnassessingnandncontinuesnwithndiagnosing,n
planning,nimplementing,nandnevaluating
ANS:n D
Thennursingnprocessnisnannongoing,nflexible,nadaptable,nandnadjustablenfive-
stepnprocessnthatnbeginsnwithnassessingnandncontinuesnthroughndiagnosing,nplanning,nimplement
ing,nandnfinallynevaluating,nwhichnmaynthennleadnbackntonanynofnthenothernphases.
DIF: CognitivenLevel:nApplication REF:n p.n8
9. Whennthennursenisnconsideringnthentimingnofnandrugndose,nwhichnisnmostnimportantntonassess?
a. Thenpatient‘snidentification
b. Thenpatient‘snweight
c. Thenpatient‘snlastnmeal
d. Anyndrugnornfoodnallergies
ANS:n C
Thenpharmacokineticnandnpharmacodynamicnpropertiesnofnthendrugnneedntonbenassessednwith
regardntonanyndrug–
foodninteractionsnorncompatibilitynissues.nThenpatient‘snidentification,nweight,nandndrugnornfoodn
allergiesnarennotnaffectednbynthendrug‘sntiming.
DIF: CognitivenLevel:nApplication REF:n p.n17
10. Thennursenisnwritingnnursingndiagnosesnfornanplannofncare.nWhichnreflectsnthencorrectnformatnfornh
ernnursingndiagnosis?
a. Anxiety
b. Anxietynrelatedntonnewndrugntherapy
c. Anxietynrelatedntonanxiousnfeelingsnaboutndrugntherapy,nasnevidencednbynstatementsns
uchnasn―I‘mnupsetnaboutnhavingntongivenmyselfnshots‖
d. Anxietynrelatedntonnewndrugntherapy,nasnevidencednbynstatementsnsuchnasn―I‘mn
upsetnaboutnhavingntongivenmyselfnshots‖
ANS:n D